2019-10-24 15:00:49
Φωτογραφία για «Πραξικόπημα» στη Βουλή των ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι διέκοψαν κατάθεση σε επιτροπή που εξετάζει την παραπομπή Τραμπ
Εισβολή σε κλειστή επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει μάρτυρες στο

πλαίσιο έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή του Ντόναλν Τραμπ στην δικαιοσύνη και ενδεχομένως και στην καθαίρεσή του πραγματοποίησαν Ρεπουμπλικάνοι.

Οι περισσότεροι από 20 βουλευτές του κόμματος Τραμπ δήλωσαν εξοργισμένοι διότι θεωρούν ότι δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν όσο πρέπει στην έρευνα των Δημοκρατικών.

Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η κατάθεση στελέχους του Πενταγώνου προκαλώντας χάος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παραβιάζοντας τους κανονισμούς ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι μπήκαν στον χώρο έχοντας μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν αναρτήσεις στο Twitter μέσα από την φυλασσόμενη αίθουσα αυτή, ή SCIF, στην αργκό του Κογκρέσου.

«Οδήγησα 30 συναδέλφους μου μέσα στην SCIF όπου ο Άνταμ Σιφ [σ.σ. ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών] έπαιρνε μυστικά καταθέσεις για την παραπομπή», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο σε πολεμικό τόνο ο βουλευτής της Πολιτείας της Φλόριντας Ματ Γκετζ, πιστός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ.


Ο Σιφ, ο οποίος διευθύνει de facto την έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αναγκάστηκε να καλέσει τον επικεφαλής της φρουράς της Βουλής, σύμφωνα με την Washington Post.

Σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή που έκανε ένας δεύτερος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Άλεξ Μούνι, ο Σιφ αποχώρησε από την αίθουσα επειδή «αρνήθηκε η ακρόαση να γίνει με διαφανή τρόπο».

Οι ακροάσεις πάντως γίνονται ενώπιον του συνόλου της επιτροπής Πληροφοριών — τριάντα βουλευτές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, έχουν κάθε ευχέρεια να θέτουν ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η κατάθεση της Λόρας Κούπερ, αρμόδιας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη στο Πεντάγωνο, μπόρεσε εντέλει να αρχίσει έπειτα από τετράωρη καθυστέρηση.

Για να φρενάρουν την πρόοδο της έρευνας των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν πλέον την έλλειψη «διαφάνειας».

Προχθές Τρίτη ο αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Τέιλορ, πρεσβευτής στο Κίεβο, ο οποίος κατέθετε επί 10 ώρες, φέρεται να επαλήθευσε τις υποψίες των Δημοκρατικών.

Αναφέρθηκε στο πώς ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας της υφηλίου ασκούσε πίεση στην Ουκρανία προκειμένου οι αρχές της χώρας αυτής να διενεργήσουν έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πρεσβευτής Τέιλορ εξήγησε ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ του είχε πει καθαρά πως ο Τραμπ συνέδεε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία με την ανακοίνωση από πλευράς Κιέβου πως θα άρχιζε έρευνα σε βάρος του γιου του Μπάιντεν, του Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ, η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για τη «δίκη» του προέδρου.

Το χθεσινό επεισόδιο στο Καπιτώλιο καταγράφηκε δύο εικοσιτετράωρα αφότου ο μεγιστάνας προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να «σκληρύνουν» τη στάση τους και να «πολεμήσουν» τη διαδικασία σε βάρος του.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ