2019-10-26 15:51:01
Φωτογραφία για Βουλή: Πώς ο Βορίδης «αφόπλισε» τον Αποστόλου
Συνήθως οι ερωτώντες βουλευτές και οι απαντούντες υπουργοί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

της ώρας - από 2 έως 5 - αναγκάζονται να πουν όσα μπορούν περισσότερα για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει μια κοινωνική ομάδα ή κάποιους λίγους κατοίκους μιας περιοχής και ύστερα είναι ο βουλευτής συνήθως ο οποίος για τους δικούς του επικοινωνιακούς λόγους θα μπει στη διαδικασία να γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους πολίτες τι ακριβώς συνέβη και τι ελέχθη.

Μια τέτοια περίπτωση κοινοβουλευτικού ελέγχου είχαν την εντύπωση ότι θα εξελισσόταν και την περασμένη Πέμπτη όταν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ρώτησε τον νυν Μάκη Βορίδη για το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης και για τον προϋπολογισμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της οποίας οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται εδώ και πολύ καιρό.

Είναι, αναμφισβήτητα, δυσνόητο το θέμα αυτό αφού περιέχει πλήθος τεχνικών λεπτομερειών και η αλήθεια είναι πως ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα της Ευρωπαικής Ένωσης, έστω κι αν καθορίζει τις ζωές, λίγο ενδιαφέρει από τη φύση του τους πολίτες.


Να όμως που ο Μάκης Βορίδης κατάφερε να απλοποιήσει αυτά τα σοβαρότατα και πολύπλοκα ζητήματα για τους αγρότες. Έτσι με απλά λόγια εξήγησε τι είναι η εξωτερική σύγκλιση αλλά και τι ακριβώς συμβαίνει με τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Μάθαμε λοιπόν ότι το πρώτο αφορά τη θέση χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας να λάβουν αυξημένες ενισχύσεις (τις γνωστές στους περισσότερους ως επιδοτήσεις) μειώνοντας τις αντίστοιχες ελληνικές αλλά και άλλων χωρών, ενώ το δεύτερο αφορά τη μείωση συνολικά των χρημάτων που δίνονται στους αγρότες από την ΕΕ αφού κάποιοι εταίροι μας θέλουν να δώσουν προτεραιότητα σε θέματα όπως η μετανάστευση και το περιβάλλον.

Και ενώ θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα ανάμεσα στους κ.κ. Βορίδη και Αποστόλου, ο δεύτερος προτίμησε να πετάξει κάποιους… δεκάρικους για το πόσο καλά τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο δεν ασχολείται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μόνο που ο ευβοιώτης πρώην υπουργός υπολόγισε χωρίς τον Βορίδη ο οποίος στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του «ακύρωσε» την αντιπολιτευτική παράκρουση του προκατόχου του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και απέδειξε ότι και γνωρίζει και έχει πράξει πολλά περισσότερα από τα απαιτούμενα για να μην χάσουν οι Έλληνες αγρότες.

Έτσι εξήγησε ότι είχε επαφές – από αυτές που γίνονται αλλά δεν λέγονται – με τους ομολόγους του πολλών άλλων χωρών για τη δημιουργία ενός… μπλοκ που θα βάλει φραγμό στις προσπάθειες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας να πάρουν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες τους κόβοντας από τους δικούς μας.

Από την άλλη έδειξε πώς πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο ο υπουργός αλλά και οι υπόλοιποι παράγοντες που καθορίζουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να μην χαθούν τα κεκτημένα του συνόλου των ευρωπαίων αγροτών.

Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ο… αστός δικηγόρος από τους Αμπελοκήπους παρέδωσε μαθήματα υψηλής πολιτικής που αφορούν μάλιστα το πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Και εκτός του ότι κατάφερε να γίνει απολύτως κατανοητός, έδωσε ένα ακόμη μάθημα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να κάνουν αντιπολίτευση με το τίποτα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ