2019-10-28 15:04:32
Φωτογραφία για Newsweek: Υπασπιστής του Σαντάμ ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτος αντί του αλ Μπαγκντάντι
Ο Αμπντουλάχ Καρντάς, ένας πρώην στρατιωτικός αξιωματικός του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι

ο νέος επικεφαλής του ISIS, σύμφωνα με το Newsweek και έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα πριν τον θάνατο του προκατόχου του

Μια ημέρα μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει, ήδη, βρει τον νέο ηγέτη του, στο πρόσωπο του Αμπντουλάχ Καρντάς, του πρώην στρατιωτικού αξιωματικού του Σαντάμ Χουσεΐν. Την είδηση για την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον Καρντάς έκανε γνωστή το Newsweek.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το «ποιόν» του Καρντάς είναι ελάχιστες, ωστόσο θεωρείται πως είχε, ήδη, αναλάβει κάποια καθήκοντα απόν τον αλ Μπαγκντάντι, πριν ο τελευταίος «πεθάνει σαν σκυλί», όταν έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν Αμερικανοί και Ιρακινοί, εντοπίστηκε στην Ιντλίμπ τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενεργοποίησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε.


«Ο Μπαγκντάντι ήταν μεν επικεφαλής στα χαρτιά, αλλά ασκούσε μικρή επιρροή. Δεν συμμετείχε στις καθημερινές δραστηριότητες της οργάνωσης. Το μόνο που έκανε ήταν να λέει ναι ή όχι, δεν σχεδίαζε πράγματα» ανέφερε αξιωματούχος στο Newsweek.

Το γεγονός πως ο Καρντάς, πάντως, είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με τον ρόλο πριν την «εξουδετέρωση» του αλ Μπαγκντάντι, φανερώνει πως στο Ισλαμικό Κράτος περίμεναν ότι ο ηγέτης τους θα είχε, αργά ή γρήγορα, αυτή την τύχη και είχαν φροντίσει να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο καθηγητής σπουδών Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο Sciences-Po του Παρισιού, Jean-Pierre Filiu, ανέφερε πως ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε κορυφώσει τη δράση του το 2014 και είχε αυτοανακηρυχθεί «χαλιφάτο» σε μέρη του Ιράκ και της Συρίας. «Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως αυτή η συμβολική απώλεια θα επηρεάσει, δραστικά, την επιχειρησιακή κατεύθυνση του Daesh, η οποία βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα χέρια εποχικών επαγγελματιών» ανέφερε ο Γάλλος καθηγητής στο γαλλικό πρακτορείο. «Υπό αυτή τη λογική, ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι μπορεί να έχει πολύ μικρότερη επίδραση από αυτή που είχε ο αντίστοιχους του Οσάμα μπιν Λάντεν για την Αλ Κάιντα» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, την ίδια λογική συμμερίζονται και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι καλωσορίζουν μεν την είδηση για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, ωστόσο δεν πανηγυρίζουν όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα. «Η μάχη ενάντια στο Daesh δεν έχει τελειώσει ακόμα» προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ την ίδια στιγμή, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί σημείωσε πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ