2019-10-29 08:40:25
Φωτογραφία για Κλεμμένος πίνακας από τους Ναζί επιστρέφεται στους Εβραίους ιδιοκτήτες του
Ένας πίνακας, τον οποίο οι Ναζί άρπαξαν από την εβραϊκή οικογένεια στην οποία ανήκε, το 1933, βρέθηκε σε Μουσείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, απ’ όπου και τον κατάσχεσε το FBI.

Ο πίνακας με τον τίτλο «Χειμώνας», του Αμερικανού ζωγράφου Γκάρι Μέλτσερς, ήταν μέρος της συλλογής του Μουσείου Αρκέλ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και το FBI διέταξε τη διοίκηση του Μουσείου να τον παραδώσει. Η ανάκτηση του πίνακα είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που γίνεται για να βρεθούν και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους τα έργα Τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί μετά την άνοδό τους στην εξουσία.

Ο Γερμανός εκδότης και φιλάνθρωπος Ρούντολφ Μοζέ, απέκτησε τον πίνακα σε μια δημοπρασία στη μεγάλη έκθεση Τέχνης του Βερολίνου, το 1900. Η κυβέρνηση των Ναζί κατάσχεσε τη συλλογή έργων τέχνης του Μοζέ το 1933, όταν εκείνος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία. Οι Ναζί κυνήγησαν την οικογένεια αρχικά επειδή ήταν εβραίοι και κατά δεύτερον λόγω της σχέσης του Μοζέ με τη εφημερίδα Berliner Tageblatt, η οποία ασκούσε κριτική στο κυβερνών κόμμα.


Μετά τον πόλεμο, ο πίνακας αγοράστηκε σε κάποια δημοπρασία από το συλλέκτη Μπάρτλετ Αρκέλ. Στη συνέχεια ο πίνακας αποτέλεσε μέρος των εκθεμάτων στο Μουσείο που φέρει το όνομα του και το οποίο βρίσκεται κοντά στο Όλμπανι.

Η Σούζαν Φριντλάνερ, διευθύντρια και επιμελήτρια του Μουσείου είπε ότι «φυσικά στενοχωρηθήκαμε πολύ όταν μάθαμε την ιστορία του πίνακα». Το Μουσείο, ακολούθως, παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα επί του έργου, το οποίο ονομάζεται, επίσης, «χιόνι», ή «άνθρωποι που κάνουν πατινάζ».

Ο πίνακας θα παραμείνει στα γραφεία του FBI στο Όλμπανι, έως ότου επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια Μοζέ.

naftemporiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ