2019-10-29 14:10:21
Φωτογραφία για Ο Κυριάκος και η ελίτ: «Εγώ θα τους βλέπω όλους αλλά με τους δικούς μου όρους», λέει ο πρωθυπουργός
Η τακτική των απευθείας επαφών με επιχειρηματίες και εγχώριους ή διεθνείς επενδυτές στο

πρωθυπουργικό γραφείο και η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιβάν Σαββίδη - Οι συναντήσεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν

Η άνεση με την οποία πέρασε την προηγούμενη Δευτέρα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου έδειχνε, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μπορεί η συνάντησή του να αποτελούσε έμπρακτη διάψευση της μάλλον θερμόαιμης προφητείας που είχε κάνει πριν από ενάμιση χρόνο, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», πλην όμως ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας φάνηκε να ξεπερνά γρήγορα την εύλογη αμηχανία που του δημιουργήθηκε εξαιτίας και του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, μπήκε και βγήκε από την κεντρική πόρτα του Μεγάρου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που είχαν κανονίσει τα του ραντεβού με τον κ
. Σαββίδη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στον επισκέπτη τους ότι η «συνάντηση δεν ήταν μυστική». Και γι’ αυτό μετά την ολοκλήρωσή της θα έβγαινε επίσημη ανακοίνωση -και όχι «διαρροή» ή non paper- για το αντικείμενο της κουβέντας, όπως είχε γίνει και με όλους τους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στο γραφείο του το τελευταίο τρίμηνο.

«Εχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι επιχειρηματίες ή οι “ολιγάρχες”, όπως αρέσκονταν οι προηγούμενοι να τους αποκαλούν, έμπαιναν στο Μαξίμου νύχτα και από την πίσω πόρτα», υποστηρίζουν επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης. «Αλλωστε, δεν είναι ούτε στα καθήκοντα του αξιώματός του, ούτε στη νοοτροπία του πρωθυπουργού οι μυστικές συναντήσεις σε διαμερίσματα των Αθηνών με μόνους μάρτυρες... γάτες Ιμαλαΐων, προκειμένου να πείσει βαρόνους των media να θέσουν τα Μέσα στους στην υπηρεσία της κυβέρνησης», προσθέτουν δηκτικά. Σε αντίθεση εξάλλου με την παράδοση της οικογένειάς του και την εξωστρεφή διάθεση που είχε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «ο Κυριάκος αποφεύγει τα πολλά-πολλά με τους ισχυρούς του χρήματος», λένε πρόσωπα από το περιβάλλον του. «Οι παρέες του παραμένουν ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Εχει φίλους διαχρονικούς που δεν έχουν την Ελλάδα στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους και άρα δεν διεκδικούν κρατικά συμβόλαια». Γι’ αυτό, όπως λένε, «σπανίως αποδέχεται προσκλήσεις για να παραβρεθεί σε δεξιώσεις. Προτιμά οι συναντήσεις του να γίνονται στο γραφείο του, παλαιότερα στο Μοσχάτο και τώρα στο Μαξίμου».

Ο πρωθυπουργός στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας έθεσε από κοινού με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο τον θεμέλιο λίθο στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου

Την τακτική των απευθείας επαφών με επιχειρηματίες και εγχώριους ή διεθνείς επενδυτές στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Μητσοτάκης την ξεκίνησε όταν στις 25 Ιουλίου κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Σπύρο Λάτση και είχε μαζί του συνάντηση μιάμισης ώρας με αντικείμενο την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού την οποία, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε προβάλλοντας περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη της Lamda είχαν προετοιμάσει το έδαφος για να ξεμπλοκάρει η επένδυση και ήρθε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Λάτση για να μπει στις ράγες το έργο που για τη σημερινή κυβέρνηση θεωρείται «η μητέρα όλων των επενδύσεων». Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε και έλαβε δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το μεγάλο αυτό project έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και άρα δεν ισχύει το άλλοθι της προηγούμενης κυβέρνησης πως δήθεν ευθυνόταν ο επενδυτής που επί πέντε χρόνια δεν έμπαιναν μπουλντόζες στο παλαιό αεροδρόμιο.

Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν και άλλοι επιχειρηματίες. Και το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει το επόμενο διάστημα. Λέγεται ότι επόμενος επισκέπτης θα είναι ο κ. Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να παρίσταται σε εγκαίνια νέων έργων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, λένε συνεργάτες του, «κινείται χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάλογα με τη στάση που τήρησαν οι επενδυτές την προηγούμενη περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία».

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που θα διαβούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι και ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης

«Δεν τους ρωτάω για τα media τους»

«Δέχομαι και θα συνεχίσω να δέχομαι στο γραφείο μου οποιονδήποτε επενδυτή Ελληνα ή ξένο έχει σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον κύκλο των επαφών που έχει κάνει τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες που είναι εγκατεστημένος στο Μαξίμου. «Από την άλλη, μου προκαλεί μεγάλη χαρά να εγκαινιάζω έργα που φέρνουν καινούριες δουλειές και δημιουργούν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη χώρα μας», σπεύδει να συμπληρώσει.

«Τους βλέπω όλους και τους βλέπω υπό το φως του ήλιου. Γι’ αυτό και ανακοινώνονται όλες οι συναντήσεις», εξηγεί ο πρωθυπουργός. «Τους βλέπω με τους δικούς μου όρους γιατί είναι μέρος της δουλειάς μου. Οι συζητήσεις που έχω μαζί τους είναι αποκλειστικά και μόνο για τις επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν και περιορίζονται στο πώς μπορεί η κυβέρνηση να τους διευκολύνει αίροντας τυχόν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια που θα επιταχύνουν την υλοποίησή τους», συνεχίζει. «Δεν κάνω άλλου είδους συναλλαγές», διαβεβαιώνει. «Και σίγουρα δεν ρωτάω για το τι κάνουν με τα media τα οποία τους ανήκουν ή έχουν υπό τον έλεγχό τους».

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις γνωστές και ανακοινωθείσες συναντήσεις τις οποίες είχε στο γραφείο του, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε εμβληματικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, επιλέγοντας να δώσει με την παρουσία του μεγαλύτερη έμφαση όχι τόσο στα πρόσωπα των επενδυτών όσο στις επενδύσεις τους με τις οποίες προωθείται η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός παρέστη και στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα, που αποτελεί έμπνευση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου

Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας για να θέσει από κοινού με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο τον θεμέλιο λίθο στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου. Είναι μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση του ομίλου Mytilineos, ύψους 350 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2021 και θα καλύπτει το 20% της ισχύος των υπό απόσυρση 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μία εβδομάδα νωρίτερα παρέστη στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα, έμπνευση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε επτά διακριτά αιολικά πάρκα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και κατασκευάστηκε στην κορυφή του όρους Οχη της Εύβοιας από την ιταλική εταιρία Enel που απέκτησε τη συμμετοχή της Copelouzos Group στο έργο.

Στο ενδιάμεσο ταξίδεψε στην Ηπειρο για να υπογραμμίσει το πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί η μονάδα επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων που δημιουργήθηκε στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα της τοπικής Περιφέρειας με τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Πέραν της αποκατάστασης των σχέσεων με τον κ. Σαββίδη, ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και δεν κρατάει πείσμα σε όσους συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν συνεργάτες του και την αξιοποίηση της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ταξίδεψε και στην Hπειρο για να υπογραμμίσει το πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί η μονάδα επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και έγινε με τη συνεργασία της τοπικής Περιφέρειας με τον Oμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη

Η «σιδηρά κυρία» του Αθήνα 2004 ήταν μεταξύ των μελών της ελληνικής «μπουρζουαζίας» που δεν είχαν κρύψει τη γοητεία που άσκησε πάνω τους ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του. Παρότι συντηρητικής προέλευσης, η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία είχε διατελέσει και βουλευτής της Ν.Δ., «πήρε από το χέρι» τον κ. Τσίπρα ανοίγοντάς του δρόμους, συστήνοντάς τον ακόμη και στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Φαίνεται, όμως, ότι γρήγορα η πάλαι ποτέ ένθερμη υποστηρίκτρια των «παιδιών του ΣΥΡΙΖΑ» απογοητεύτηκε από τη συμπεριφορά της οποίας έτυχε η ίδια, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν της ανανέωσαν το διπλωματικό διαβατήριο που είχε ως πρέσβειρα καλής θέλησης. Οι σχέσεις της, κατόπιν τούτου, με το «σύστημα Τσίπρα» πάγωσαν, ενώ με την πάροδο του χρόνου επήλθε επανασύσφιξη με το «σύστημα Μητσοτάκη».

Πρωθυπουργικοί επιτελείς, πάντως, δεν συνδέουν τα δύο ζητήματα (την ανάθεση του «2021» με την αναθέρμανση των σχέσεων) αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν μια «επιλογή που έγινε με κριτήρια ικανότητας για την καλύτερη οργάνωση του εγχειρήματος». Με αντίστοιχα κριτήρια σπεύδουν να επισημάνουν ότι έγινε και η επιλογή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τη θέση της προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Εργοστασιάρχης επί Γέλτσιν, βουλευτής επί Πούτιν

«Η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη αποτελεί case study για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τις σχέσεις της με την επιχειρηματική ελίτ», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Γεννημένος το 1959 στο ελληνικό χωριό Σάντα, στην πρώην Σοβιετία της Γεωργίας, ο κ. Σαββίδης είναι, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, «επιχειρηματίας, κοινωνικός παράγοντας, μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου AGROCOM».

Από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου μπήκε και βγήκε ο Ιβάν Σαββίδης

Σε ηλικία 21 ετών και αφού υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό, ξεκίνησε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον που βρίσκεται στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ. Σπουδάζοντας ταυτόχρονα οικονομικά, έγινε μερικά χρόνια αργότερα γενικός διευθυντής του εργοστασίου και κατόπιν, όταν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις της περιόδου Γέλτσιν, ιδιοκτήτης του. Το επόμενο μεγάλο βήμα του ήταν η ενασχόληση με την πολιτική που ξεκινάει την περίοδο που δύει το άστρο του Μπόρις Γέλτσιν και ανατέλλει εκείνο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Με το κόμμα του τελευταίου, την Ενωμένη Ρωσία, εκλέγεται βουλευτής το 2003 στη Ρωσική Δούμα και στα περίπου οκτώ χρόνια που κάθεται στα έδρανά της -νωρίτερα είχε θητεύσει και στην τοπική Βουλή του Ροστόφ- αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα μέσα και έξω από τη χώρα. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και, παρότι δεν μιλά τη γλώσσα των προγόνων του, αποκτά ισχυρούς δεσμούς με τη Μητρόπολη του Ελληνισμού.

Βαθμιαία αφήνει πίσω του τη Μόσχα και το Ροστόφ και κάνει καινούρια πατρίδα του την παλιά προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος του επίτιμου Ελληνα πολίτη που του απονεμήθηκε το 2013 λένε οι φίλοι του ότι μέτρησε πολύ γι’ αυτή τη μετεγκατάστασή του, η οποία συνοδεύτηκε με σειρά επιχειρηματικών κινήσεων στη Βόρεια Ελλάδα: απέκτησε τη δημοφιλέστατη ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, για την οποία ο ίδιος αργότερα υποστήριξε ότι το έκανε ικανοποιώντας αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Μου έδωσε τον πονοκέφαλό του», είναι η φράση που χρησιμοποίησε για τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι αποφάσισε να ρίξει άγκυρα στα μέρη μας όταν το σύστημα Πούτιν τον έβγαλε στην απέξω για λόγους που σχετίζονται με το αξεδιάλυτο κουβάρι της πολιτικής με τις business που συναντά κανείς στη μετασοβιετική Ρωσία και το οποίο στα ελληνικά συνήθως αποδίδεται με τη λέξη «διαπλοκή».

Οι φίλοι του αποκρούουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ισχυριζόμενοι ότι «ο τρομερός Ιβάν ήταν και παραμένει πουτινικός». Επικαλούνται, μάλιστα, τον θαυμασμό που εξέφρασε για τον Ρώσο πρόεδρο όταν χρειάστηκε να εξάρει τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να ψέξει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως και να ’χει, πάντως, οι προσπάθειες τις οποίες φέρεται να κατέβαλε για να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους νεόκοπους κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ με τη Μόσχα δεν ευοδώθηκαν. Ο ίδιος μπορεί να βρήκε διαύλους με τα στελέχη της «Πρώτη φορά Αριστεράς» κυβέρνησης, αλλά τους τελευταίους δεν φαίνεται να τους πήρε και πολύ σοβαρά ο Πούτιν, παρά τις ρεβεράντζες που του έκαναν.

Ετσι τουλάχιστον προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι παρά τα σούρτα φέρτα του 2015, οι «δικοί μας» όχι μόνο δεν είδαν να παίρνει μπρος ο πολυπόθητο αγωγός που θα έφερνε δισεκατομμύρια ρούβλια στην Ελλάδα, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να πληροφορήσει τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ότι «οι Ελληνες μου ζητούν να τους τυπώσω δραχμές», επειδή αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε δικό μας νομισματοκοπείο... Ανεξάρτητα, πάντως, από την ατυχή κατάληξη που είχε το εγχείρημα της εκτύπωσης δραχμών στη Μόσχα, οι συριζαίοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την επαφή που έπιασαν με τον Πόντιο επιχειρηματία, κάτι που άλλωστε έκαναν και με πολλούς άλλους που είτε τους προσέγγισαν οι ίδιοι, είτε όχι.

Παρεξηγήθηκε που τον είπαν «λαγό»

Το όγδοο παιδί μιας οικογένειας εργατών, το οποίο από το οροπέδιο της Τσάλκας βρέθηκε στη Δούμα, δεν θα έχανε με τίποτα την ευκαιρία να αποκτήσει συνομιλητές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Για να το πετύχει αυτό δεν δίστασε να κλειστεί στα καμαράκια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και να πάρει μέρος στον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες που οργάνωσε ο υπουργός Νίκος Παππάς.

Μετά την πολυήμερη απομόνωσή του στο κυβερνητικό κτίριο του Αγίου Σώστη, οι δηλώσεις με τις οποίες προσπάθησε να δικαιολογήσει την τακτική που τήρησε στο ποντάρισμα, από το οποίο βγήκε πρώτος επιλαχών, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις. Κάποιοι τον αποκάλεσαν «λαγό της κυβέρνησης» για να ανέβει το τίμημα των αδειών, αλλά ο ίδιος αρνείται διαρρήδην ότι διαδραμάτισε τέτοιον ρόλο. Oταν από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα αν «σας φαίνεται λογικό ο πρώτος επιλαχών, ο οποίος πήρε τη θέση του κυρίου Καλογρίτσα, να έχει δηλώσει δημόσια ότι ήταν λαγός και να έχει καταθέσει μηδενικές προσφορές στην τελευταία φάση του διαγωνισμού», ο κ. Σαββίδης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εξώδικο πέντε ολόκληρους μήνες αργότερα.

Απαντώντας ο επιχειρηματίας διατύπωνε το δικό του ερώτημα: «Αν πράγματι δεν είχα εξαρχής καμία πρόθεση να αποκτήσω τηλεοπτική άδεια (παρά μόνο να συμπαρασύρω τους συνυποψηφίους μου σε υψηλές προσφορές υποδυόμενος τον ρόλο του “λαγού”), πώς εξηγείται τότε το γεγονός ότι η εταιρεία συμφερόντων μου DIMERA MEDIA INVESTMENTS προέβη μετά την έκπτωση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, ως 1η επιλαχούσα, σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξή της ως οριστικού υπερθεματιστή, καταβάλλοντας άμεσα την πρώτη δόση του τιμήματος της αδείας, ποσού 20.500.000 ευρώ;».

Συνέχιζε δε σε ερωτηματικό τόνο: «Συνάδει άραγε η ιδιότητα του “λαγού”, για την οποία κατηγορήθηκα, με την ανάδειξη της DIMERA MEDIA INVESTMENTS ως οριστικού υπερθεματιστή, μετά την άμεση καταβολή του παραπάνω υψηλότατου ποσού;». Και κατέληγε αξιώνοντας από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει, «κάνοντας χρήση του ιδίου δημοσίου βήματος (δηλαδή της Ελληνικής Βουλής) ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο θα μπορούσε κατ’ αντικειμενική κρίση να θεωρηθεί εξίσου πρόσφορος, ανακαλώντας τον άστοχο και μειωτικό για το πρόσωπό μου χαρακτηρισμό του “λαγού”· έναν χαρακτηρισμό, τον οποίο θέλω να πιστεύω ότι υιοθετήσατε πάνω στην ένταση του κοινοβουλευτικού σας λόγου, ενώ γνωρίζατε ή εν πάση περιπτώσει οφείλατε να γνωρίζετε τα πραγματικά δεδομένα που σας παραθέτω πιο πάνω».

Εψεγε, τέλος, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι του απέδωσε την «άδικη» και «μειωτική» μομφή ότι «αποτελώ μέρος ενός συστήματος διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τη στιγμή μάλιστα που ως επιχειρηματίας ουδέποτε είχα ανάμιξη στις εκάστοτε κομματικές αντιπαραθέσεις στις οποίες με εμπλέξατε χωρίς να το επιθυμώ».

Γιατί τα έβαλε με τον Κυριάκο

Σε πείσμα, ωστόσο, των διαβεβαιώσεών του ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις κομματικές αντιπαραθέσεις, ο επιχειρηματίας το αμέσως προσεχές διάστημα και με αφορμή την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σε μια χαριστική για τα συμφέροντά του τροπολογία που η κυβέρνηση αποπειράθηκε να περάσει «στα μουλωχτά», υπερέβη τα εσκαμμένα που ορίζονται από το savoir vivre των σχέσεων του επιχειρηματικού κόσμου με την πολιτική.

Λειτουργώντας εξίσου θερμοκέφαλα με τη μεταγενέστερη ένοπλη είσοδό του στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο κ. Σαββίδης με μια συνέντευξη-ποταμό 8.500 λέξεων την οποία παραχώρησε τον Μάιο του 2017 στον ιστότοπο του «Πρώτου Θέματος» (www.protothema.gr) και -τι ειρωνεία!- στον νυν βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο, για να υποστηρίξει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός και δεν θα γίνει ποτέ»!

«Με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επειδή προώθησε μέσω βουλευτή που λειτούργησε ως αχυράνθρωπος τροπολογία για διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ, της καπνοβιομηχανίας την οποία είχε αποκτήσει ο επιχειρηματίας με παρότρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά και σκόπευε πλέον να μεταπωλήσει. Την ίδια ώρα παρομοίαζε τον Αλέξη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι ακούγοντάς τον στη Βουλή «ήθελα να τον χειροκροτήσω».

Πώς πάγωσαν οι σχέσεις του με τους πρώην

Η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή, αφού εντέλει την πήρε πάνω του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συγκρούστηκε σκληρά με τον κ. Μητσοτάκη, πλην όμως επειδή είχε συνταχθεί στο πόδι αποδείχθηκε ανεφάρμοστη. Για δύο και πλέον χρόνια η εκκρεμότητα με το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ σερνόταν, ίσως και επειδή στο μεταξύ οι σχέσεις Σαββίδη - κυβέρνησης είχαν αρχίσει να παγώνουν.

Το κλίμα φαίνεται να άλλαξαν δύο καθοριστικά στοιχεία: από τη μία η διάψευση της προφητείας του τότε πρωθυπουργού ότι το πρωτάθλημα θα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ, αλλά τελικά αυτό κατέληξε στην ΑΕΚ. Και από την άλλη, οι διαδόσεις που ήθελαν να διαφωνεί ο Ιβάν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και να συντάσσεται με τις ρωσικές αντιρρήσεις και τη φημολογούμενη υποκίνηση των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ισχυρισμοί για «ρωσικό δάκτυλο» πίσω από τις κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας, που ήταν εντονότερες στον βορειοελλαδικό χώρο, δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Με αυτά και με άλλα, όμως, ο επιχειρηματίας φαίνεται πως άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι, εκτός από την προφητεία του κ. Τσίπρα για το Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ (που το πήρε ωστόσο την επόμενη αγωνιστική περίοδο), εκείνο που θα υφίστατο μεγαλύτερη κατάρρευση ήταν η δική του προφητεία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οταν φάνηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάλπαζε προς την εξουσία, ο επιχειρηματίας έριξε τους τόνους. Μπορεί στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου οι Παοκτσήδες να ψήφισαν περισσότερο για δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον «γαλάζιο» «αντάρτη» Γιώργο Ορφανό, αλλά αυτό δεν έγινε με διαδικασίες που να θυμίζουν γραμμή για μονοκούκι. Ενώ στις ταυτόχρονες ευρωεκλογές δεν έμεινε παραπονεμένος και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ζαγοράκης.

Η αλλαγή πλεύσης του Ιβάν και οι προσβάσεις που φέρεται να απέκτησε ήδη από την προεκλογική περίοδο στο επερχόμενο σύστημα εξουσίας δεν πήγαν στον βρόντο. Φρόντισε και ο ίδιος να στείλει μήνυμα καταλλαγής με το χαμήλωμα των αντιπολιτευτικών τόνων που είχε στην αρχή της λειτουργίας του το κανάλι OPEN, αλλά και το «Εθνος», το οποίο αγόρασε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και αφού στο μεταξύ είχε χάσει από τον Βαγγέλη Μαρινάκη τη μάχη για την απόκτηση του ΔΟΛ ώστε να του δοθεί φιλοσυριζαϊκή κατεύθυνση.

Κάπως έτσι, σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επανήλθε η περιώνυμη τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ που τόσο θόρυβο είχε προκαλέσει. Ψηφίστηκε αυτή τη φορά στο φως της ημέρας και με τον σωστό τρόπο που απαιτούνταν για να κλείσει οριστικά το ζήτημα. Παράλληλα ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας βρήκε τους απαραίτητους διαύλους για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό («που δεν θα γινόταν ποτέ...») και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, συζήτησε μαζί του για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεγάλη τουριστική επένδυση που ετοιμάζεται στο Παλιούρι Χαλκιδικής.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ