2019-10-29 20:23:06
Φωτογραφία για Φόροι: Kίνητρα για τα ομόλογα του «Ηρακλή»
Τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος ο νόμος για τον «Ηρακλή», ο οποίος θα περιληφθεί σε ένα

πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει από θεσμικά ζητήματα της δευτερογενούς αγοράς των NPLs μέχρι μειώσεις φορολογίας για τα ομόλογα του «Ηρακλή» και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», που είναι και το πλέον κρίσιμο, συντάσσεται αυτό το διάστημα υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού από ομάδα εξειδικευμένων στις τιτλοποιήσεις νομικών, η οποία έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Οι διατάξεις για τον «Ηρακλή» θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος Νοεμβρίου και θα σταλούν σε Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και SSM, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Γιώργος Ζαββός θα έχει σειρά συναντήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι πλήρες, ορθά διατυπωμένο και προβλέπει σαφείς αποτελεσματικές διαδικασίες.


Το υπουργείο έχει διαβεβαιώσεις όλων των τραπεζών ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου «Ηρακλής». Η στρατηγική που ακολουθήθηκε για την έγκριση του σχεδίου επικεντρώθηκε στην ποιότητα των assets που θα έχει η εταιρεία ειδικού σκοπού και όχι στις απαιτήσεις. Οπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, «εξασφαλίσαμε μια καθαρή, διάφανη δομή στον Ηρακλή και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον». Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έγιναν συναντήσεις με όλες τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης και επιβεβαιώθηκε η καλή υποδοχή του σχεδίου. Αυτό που είναι ζωτικό τώρα είναι η σωστή εκτέλεση του σχεδίου.

Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως «την επόμενη Πορτογαλία», υπό την έννοια ότι ακολουθεί πορεία οικονομικής ανάκαμψης πάνω σε διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν μοντέλο. Τα ελληνικά ομόλογα δεν τα κάνει δεκτά σήμερα η ΕΚΤ, ενώ η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι στη βαθμίδα CCC. Με την εγγύηση του Δημοσίου που εξασφαλίζει ο «Ηρακλής» για τα senior ομόλογα, οι τράπεζες μπορούν να σηκώσουν λεφτά από τις αγορές πουλώντας ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ-.

Ταυτόχρονα η μαζική μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα ανοίγει τον δρόμο για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ