2019-10-29 20:50:24
Φωτογραφία για Απαξιώθηκαν τα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα
Στα αζήτητα τα οχήματα που προέρχονται από μικρές εταιρείες ενοικιάσεων, σε καθεστώς

αδιαφάνειας παραμένουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρώτες διασταυρώσεις των διανυθέντων χιλιομέτρων σε αυτοκίνητα που περνούσαν από ΚΤΕΟ έφτασε η ώρα μιας πρώτης αποτίμησης της κατάστασης. Αρχικά να τονίσουμε πως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα οποία διαπιστώθηκε πως έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν ενεργοποίησαν τις διαδικασίες των ποινικών κυρώσεων αλλά ενημέρωσαν τον έμπορο ή τον ιδιώτη από τον οποίο απέκτησαν το όχημα και απαιτούσαν να τους επιστραφούν μέρος των χρημάτων που είχαν καταβάλει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έμποροι ή οι ιδιώτες που είχαν πραγματικά γυρίσει τα χιλιόμετρα πίσω στο όχημα που πούλησαν συμβιβάζονται και επιστρέφουν μέρος των χρημάτων στους αγοραστές! Οπότε εκεί κάπου τελειώνει η αρχική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με γυρισμένα χιλιόμετρα. Ωστόσο οι παρενέργειες που έχει προκαλέσει στην αγορά ο έλεγχος των γυρισμένων χιλιομέτρων είναι πολύ περισσότερες.


Πρώτον έχουμε πλέον ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με πιστοποιημένα γυρισμένα χιλιόμετρα στα οποία η αξία τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες τους ή οι έμποροι αυτοκινήτων που τα έχουν στις εκθέσεις τους να δυσκολευτούν να τα πουλήσουν καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα είναι «στιγματισμένα».

Δεύτερον έχουμε καταγράψει πως οι μικρότερες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων πλέον δεν μπορούν να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους καθώς η μέχρι πρότινος γνωστή στην αγορά διαδικασία των γυρισμένων χιλιομέτρων δεν υφίσταται οπότε κανένας δεν πρόκειται να αποκτήσει κάποια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν διανύσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα τα οποία πλέον δεν μπορούν να γυριστούν!

Έτσι όλα αυτά τα αυτοκίνητα θα αναγκαστούν οι εταιρείες ενοικιάσεων να τα διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά ή να προσπαθήσουν να τα εξάγουν στο εξωτερικό. Εδώ ακριβώς διαπιστώσαμε μια νέα τάση η οποία έχει να κάνει με τις εξαγωγές καθώς κάποιοι βλέπουν ως λύση την εξαγωγή των αυτοκινήτων ενοικιάσεων σε άλλες χώρες κυρίως σε Τρίτες Χώρες όπου γυρίζουν τα χιλιόμετρα και προσπαθούν να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης των οχημάτων.

Όσον αφορά τις εξαγωγές στα κράτη-μέλη μάλλον τις αποφεύγουν καθώς το γύρισμα των χιλιομέτρων αποτελεί ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται σε όποια χώρα της ΕΕ και αν διαμένει! Η τρίτη παρενέργεια που έχει προκαλέσει ο έλεγχος των χιλιομέτρων στα εγχώρια αυτοκίνητα αφορά σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει.

Ειδικότερα σε όλα τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πλέον αναγράφεται το ιστορικό των ελέγχων ΚΤΕΟ με τα διανυθέντα χιλιόμετρα της κάθε διέλευσης. Αντίθετα στα αρκετά εισαγόμενα μεταχειρισμένα δεν υπάρχει απολύτως κανένα ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ αλλά ούτε και τα διανυθέντα χιλιόμετρα από διελεύσεις με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό το γύρισμα των χιλιομέτρων σε μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ έχει προτείνει την αναγραφή των χιλιομέτρων που αναγράφει το Πιστοποιητικό Ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ώστε να υπάρχει έστω και ένα δεδομένο που να μπορεί να αποτελέσει τη βάση των επόμενων ελέγχων ΚΤΕΟ.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως οι υποψήφιοι αγοραστές εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς δεν θα μπορούν να διαπιστώσουν αν το όχημα που τους ενδιαφέρει έχει γυρισμένα χιλιόμετρα.

Η τέταρτη και τελευταία παρενέργεια που έχει προκαλέσει ο έλεγχος των ΚΤΕΟ για γυρισμένα χιλιόμετρα έχει να κάνει με απώλειες εσόδων από το Κράτος καθώς κάποιοι επιτήδειοι εισήγαγαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αυξάνοντας σκοπίμως τα διανυθέντα χιλιόμετρα για να πληρώσουν χαμηλότερους δασμούς στα Τελωνεία. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις για να το πετύχουν αυτό «έκρυβαν» το τελευταίο ΚΤΕΟ του άλλου κράτους-μέλους που προέρχονταν το όχημα και αναγκάζονταν να περάσουν το αυτοκίνητο από ελληνικό ΚΤΕΟ για να περάσουν από το Τελωνείο.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κίνησης είναι και όλα αυτά τα ακριβά κατά βάση εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να φαίνεται ότι έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν και εγκυμονεί ο κίνδυνος οι Τελωνειακές Αρχές να καλέσουν τους ιδιοκτήτες τους για να πληρώσουν τα χρήματα που έχασε το κράτος από την εν λόγο κομπίνα όσο και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Αν λοιπόν έχετε κάποιο ακριβό εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και σας καλέσουν οι Τελωνειακές Αρχές να είστε προετοιμασμένοι ότι μάλλον θα πληρώσετε για κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε…
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ