2019-10-30 08:00:26
Φωτογραφία για Μείζον Θέμα Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό – Υπεράριθμοι Σε Όλες Τις Δομές Φιλοξενίας
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, μαζί με την τουρκική απειλή και την οικονομία, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που έχει και πρέπει να αντιμετωπίσει, άμεσά και αποτελεσματικά, η Κυβέρνηση.

Ειδικά, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και επειδή επιδρούν και εξωτερικοί

παράγοντες, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Γιατί; Διότι, δεν είναι εύκολο να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές, από τα τουρκικά παράλια, προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Λόγοι ανθρωπιστικοί, αλλά κα Διεθνούς Δικαίου, καθιστούν την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, από το Ελληνικό Λιμενικό και τη ΦΡΟΝΤΕΧ, εξαιρετικά δύσκολη. Κυρίως όμως, είναι εμφανής η αδυναμία της Ε.Ε. να διατυπώσει και να υλοποιήσει, μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, για το μεταναστευτικό, είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Άμεσος στόχος της κυβέρνησης, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι πλέον οριακή, αν ΟΧΙ και ανεξέλεγκτη. Ο ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανής, ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, ως

ο συντονιστής των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων ΠΡΟ.ΠΟ. και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας.

Στόχος είναι, να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε Στρατόπεδα, που είναι σε αχρησία. Τα

στρατόπεδα αυτά, βρίσκονται κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης, σχεδιάζει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες, όπου όμως, καταγράφονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τους Δήμους.

Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά; δηλαδή, αφού εγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε

στρατόπεδα στην ενδοχώρα. Το Κυβερνητικό σχέδιο είναι, κάποιοι θα προωθηθούν σε χώρες της Ε.Ε., άλλοι θα ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και κάποιοι άλλοι θα επαναπατριστούν. Και οι τρεις επιλογές, έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Παράλληλα όμως, η Κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις

στην Ε.Ε., ώστε ΟΛΑ τα κράτη – μέλη της, να δεχτούν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που τους αναλογεί. Ούτε αυτός ο στόχος είναι εύκολος Το ανησυχητικό είναι, ότι καθημερινά έχουμε και νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, που κατά εκατοντάδες φτάνουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Σύμη, στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Τεράστιες προσπάθειες καταβάλει ο κρατικός μηχανισμός , αλλά οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) έχουν αναλάβει την λειτουργία, 33

δομών φιλοξενίας προσφύγων. Σε αυτές τις 33 δομές διαχείρισης ΕΔ, διαμένουν 49.648 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 30.255 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω και Έβρου) έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες κατά 19. 393 άτομα.

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 24 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 32.640 μερίδων φαγητού! Τμήμα των αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Αν δεν είχε εμπλακεί ενεργά ο Στρατιωτικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχείρισης και φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων, θα είχε καταρρεύσει το σύστημα. Και συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες…

Υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι, φιλοξενούνται σε άλλες δομές, εκτός των δομών φιλοξενίας των Ε.Δ. (ΔΗΜΟΙ, ΜΚΟ και άλλοι κρατικοί φορείς). Το κόστος φιλοξενίας, που περιλαμβάνει 3 γεύματα ημερησίως και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε. Είναι το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται, για Μείζον θέμα, ανθρωπιστικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό…

Χρήστος Καπούτσης
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ