2019-10-30 09:21:10
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή η εμφάνιση του Στρατού Ξηράς στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
Του Ηλία Προύφα

Με υψηλή θερμοκρασία και τον ήλιο να λάμπει, κάτω από τον γαλανό ουρανό της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε και εφέτος η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου. Μεγάλοι και παιδιά χειροκρότησαν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς στην κατάμεστη από κόσμο Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Εντυπωσιακή και εφέτος ήταν η συμμετοχή του Στρατού Ξηράς, καθώς για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της Δευτέρας, οι επιτελείς στο ΓΕΣ σχεδίασαν και υλοποίησαν την κινητοποίηση ενός τεράστιου όγκου προσωπικού και μέσων. 

Ο καθαρός ουρανός βοήθησε το πλήθος να παρατηρήσει τα ιπτάμενα μέσα του Στρατού Ξηράς, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, τα UH-1H Huey και τα NH-90. Ο τελευταίος τύπος ελικοπτέρου παρέμεινε καθηλωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω δυσλειτουργίας στη ροή των ανταλλακτικών, και το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Καμπά, οι οποίοι μερίμνησαν για την αποδέσμευση κονδυλίων και την επανεκκίνηση του προγράμματος παραλαβής. 


Επιπλέον, στους ίδιους σχηματισμούς με τους παλιούς μας γνώριμους, πέταξαν και τα νέα αποκτήματα της Αεροπορίας Στρατού, τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa warrior. Τα νέα ελικόπτερα, στη δεύτερη επίσημη τους εμφάνιση μετά τον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ, παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ.

Επί του εδάφους, τα επίγεια τμήματα καθήλωσαν με το πέρασμά τους, αποτελούμενα από τις ειδικές αερομεταφερόμενες Δυνάμεις του Στρατού με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και βατραχάνθρωπους του Πολεμικού Ναυτικού, όλοι παραλλαγμένοι και μεταφέροντας νέα υλικά στον εξοπλισμό των ψηφιακών παραλλαγών τους, όπως τα κράνη νέου τύπου πολλαπλών εφαρμογών, νέου τύπου εξαρτήσεις και γιλέκα μάχης. 

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίο παρέλασαν μετά τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη με αεροσκάφος C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR, τα οχήματα με το σύστημα και MLRS και HAWK-I, τα Βαρέα Όπλα του Πεζικού, τα ΤΟΜΠ, και τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard 2A6HEL έκαναν την άσφαλτο να τρίζει στο διάβα τους.

Τέλος, την εμφάνιση τους έκαναν, τα δύο μη στελεχωμένα αεροχήματα (UAV) τύπου ''Sperwer'' που αποτελούν τα ιπτάμενα μάτια του Στρατού Ξηράς.
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ