2019-10-31 13:00:47
Φωτογραφία για Ευθεία αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο συνέδριο
«Βγήκαν μαχαίρια» στη Χαριλάου Τρικούπη ● Την εντολή βάσης επικαλείται η Φώφη Γεννηματά για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Ανδρουλάκης: Κανονικότητα για τη χώρα, αλλά όχι για το κόμμα; ● Για αντικαταστατικές μεθοδεύσεις κάνει λόγο ο Ξεκαλάκης

Απολύτως αποφασισμένη για τις επιλογές της και αμετακίνητη από τις θέσεις της για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά στην πρωτολογία της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η μοναδική υποχώρηση φαίνεται να αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του, για την οποία ανέφερε ότι θα αποφασίσει την Παρασκευή η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, αλλά το απώτατο όριο για την πραγματοποίησή του είναι η 8η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η εντολή που έχει λάβει από τη βάση του χώρου είναι να προχωρήσει και πέρα από αυτή την εντολή δε συζητάει οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, φέρεται να δήλωσε ότι θα πάει μέχρι τέλους, ενώ προκάλεσε ανοιχτά όποιον την αμφισβητεί ή θέτει ζήτημα ηγεσίας να το θέσει ανοιχτά και ευθέως.


Ακόμη, σημείωσε ότι η ίδια θα κριθεί το 2021 που λήγει η θητεία της στο Κίνημα Αλλαγής και γι' αυτό το λόγο σκοπεύει να τροποποιήσει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για να αποφευχθεί περίπτωση διαρχίας, την οποία και απέρριψε κατηγορηματικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει -μετά το συνέδριο- τα όργανα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και όπως συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να υπάρξει μόνο του αλλά εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο κάλεσε όποιον έχει διαφορετική άποψη να την παρουσιάσει και να την τεκμηριώσει. Για το συνέδριο υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες είναι γνωστές και δρομολογημένες από πολύ καιρό και ο σκοπός είναι να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του οργάνου, αν και πολλοί βουλευτές απουσιάζουν.

Αντίδραση Ανδρουλάκη

Στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέροντας ότι πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και ύστερα να γίνει χωρίς συνοπτικές διαδικασίες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Να σεβαστούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνετε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη;», είπε μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος δεν φέρεται να έθεσε θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας : «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».

Εξέφρασε, πάντως, αντιρρήσεις για τα όσα ανέφερε η κ. Γεννηματά στην εισήγησή της και υπογράμμισε «όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;».

Διαφώνησε επίσης με την πρόταση της κ. Γεννηματά να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα- σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;», είπε κι αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξ αρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας δεν θα το καταλαβαίναμε;».

Επίθεση από τον Στέφανο Ξεκαλάκη

Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην πρόεδρο του κόμματος και του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας για «αντικαταστατικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στη διοργάνωση του 11ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ».

Όπως υποστηρίζει, η κ. Γεννηματά «επιδίδεται σε ένα ακόμα ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας» και «μόνη καθαρή λύση, η προσφυγή στην κοινωνική βάση της παράταξης για εκλογή νέου αρχηγού».

Σημειώνει ότι την απάντηση στις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις θα τη δώσει ο ταλαιπωρημένος, αλλά υπερήφανος κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην καταστατικά προβλεπόμενη ανοιχτή διαδικασία εκλογής Προέδρου από την κοινωνική βάση της παράταξης. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, απ' τη στιγμή που εδώ και έξι μήνες έχει λήξει η θητεία της, συνιστά πολιτικό πραξικόπημα και προσβάλει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της παράταξης».

Επίσης καλεί τη Φώφη Γεννηματά, «αν θέλει να μην καταγραφεί ως η πολιτικός που ενταφίασε το ΠΑΣΟΚ», να ακολουθήσει «το παράδειγμα των προκατόχων της, οι οποίοι είχαν την τόλμη και την παραταξιακή συνείδηση να ανοίξουν τις διαδικασίες διαδοχής τους, όταν διαπίστωσαν ότι η εκλογική επιβίωση και προοπτική της παράταξης απαιτούσε ριζοσπαστικές αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα, παρότι, σε αντίθεση με την κ. Γεννηματά, η θητεία τους δεν είχε περατωθεί».

Μεταξύ άλλων καλεί και τα ιστορικά στελέχη του κόμματος «να αφουγκραστούν τη βούληση των απλών κομματικών μελών που, ανεξαρτήτως τι στήριξαν το Νοέμβρη του 2017, τον Ιούνη του 2015 ή σε οιαδήποτε άλλη προγενέστερη εσωκομματική διαδικασία».

«Τώρα κανένας δεν έχει δικαίωμα να σιωπά. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στην επιχείρηση ενταφιασμού του ΠΑΣΟΚ. Όποιος δε συμβάλει στην αυτονόητη διεξαγωγή δημοκρατικών διαδικασιών, που τηρούν απαρέγκλιτα το καταστατικό, αποτελεί μέρος του προβλήματος. Πάνω από τα πρόσωπα είναι πάντα η παράταξη και για το γινάτι της εξουσίας κανείς δε νομιμοποιείται να τη διαλύσει», καταλήγει.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ