2019-10-31 14:00:18
Φωτογραφία για Μισέλ Ομπάμα: Οι λευκοί ακόμα «το βάζουν στα πόδια» από γειτονιές με μειονότητες
Σε πρόσφατη ομιλία της, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της

«Λευκής Φυγής» και το πώς μία μορφή του επηρεάζει σήμερα τις οικογένειες μεταναστών

Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις ΗΠΑ με τα χρόνια, όμως ένα δυσάρεστο φαινόμενο που αφορά στην άρνηση πολλών λευκών Αμερικανών να συνυπάρξουν με μειονότητες υπάρχει ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με την πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το CNN, η Μισέλ Ομπάμα σε πρόσφατη ομιλία της αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «Λευκής Φυγής» (White Flight) με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη μεγαλώνοντας, και πρόσθεσε ότι μερικά πράγματα παραμένουν δυστυχώς ίδια. Ειδικότερα, μιλώντας στη Σύνοδο του Obama Foundation, η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών περιέγραψε πως, όταν ήταν μικρή, η οικογένειά της είχε μετακομίσει πολλές φορές, επειδή η μητέρα της ήθελε τα παιδιά της να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα σχολεία.


«Χωρίς ωστόσο να το γνωρίζουμε, μεγαλώναμε -όπως έχω γράψει- στη λεγόμενη περίοδο της "Λευκής Φυγής". Καθώς οικογένειες σαν τη δική μας, ευυπόληπτες οκογένειες, μετακόμιζαν σε μία γειτονιά, οι λευκοί κάτοικοι έσπευδαν να φύγουν επειδή φοβόντουσαν αυτό που αντιπροσωπεύαμε», σημείωσε η Μισέλ Ομπάμα.

Όπως εξήγησε στην ομιλία της, κάνει πάντα μία παύση όταν αναφέρει το συγκεκριμένο βίωμά της μπροστά σε κοινό, επειδή θέλει να υπενθυμίσει σε όσους την ακούνε ότι εκείνα τα χρόνια οι λευκοί «έτρεχαν να ξεφύγουν» από μια οικογένεια με αξίες, που αναγνωρίστηκαν με τα χρόνια. «Φεύγατε τρέχοντας μακριά μας... Κι ακόμα τρέχετε, επειδή εμείς δεν διαφέραμε σε τίποτα από τις οικογένειες μεταναστών που μετακομίζουν στις γειτονιές σας. Από τις οικογένειες που καταφθάνουν από άλλα μέρη ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή».

Η Ομπάμα έχει αναφερθεί πολλές φορές δημόσια στα παιδικά της χρόνια, μετά την έκδοση των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Becoming». Στο βιβλίο, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ περιγράφει πώς η δημογραφική σύνθεση των γειτονιών όπου μεγάλωνε άλλαζε σταδιακά, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες λευκών αποφάσιζαν να μετακομίσουν από τα αστικά κέντρα στα προάστια (λόγω της αύξησης των μειονοτήτων), ένα φαινόμενο που ονομάστηκε μετέπειτα «Λευκή Φυγή».

Αργότερα στην ίδια εκδήλωση, η Μισέλ Ομπάμα σχολίασε ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει τον φόβο που νιώθουν ορισμένοι άνθρωποι για τους μαύρους συμπολίτες τους. Όπως πρόσθεσε, αν και δεν μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, αν η ίδια εμφανίζεται καθημερινά «ως ένας καλός άνθρωπος», μπορεί αυτή η εικόνα να συμβάλλει στο να εξασθενήσουν κάπως αυτού του είδους οι διακρίσεις.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ