2019-10-31 18:36:06
Φωτογραφία για ''ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΡΗΓΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ!'' Επιστολή Στρατιωτικού Ιατρού στο kranosgr
Επιστολή Στρατιωτικού Ιατρού στο kranosgr

Στην ιστορία της Στρατιωτικής Ιατρικής ορόσημα είναι η μετεξέλιξή της σε ΣΣΑΣ το 1970, η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων με τις πανελλαδικές εξετάσεις το 1983 και η εισαγωγή γυναικών το 1990. Με τις εξελίξεις αυτές, σήμερα, η ΣΣΑΣ αποτελεί το διαμάντι των Ενόπλων Δυνάμεων, και της αριστείας, αφού οι επιτυχόντες της είναι πλέον οι άριστοι των αρίστων στις πανελλαδικές εξετάσεις! 

Στο κλίμα αυτό της αριστείας, οι νέοι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, οι νέοι υγειονομικοί αξιωματικοί, γιατροί, οδοντίατροι και των άλλων ειδικοτήτων της, γρήγορα προσγειώνονται στην πραγματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου χρησιμοποιούνται για κάθε λογής πάρεργο, βλέπε hotspot, χωρίς να υπολογίζονται! Αποτέλεσμα είναι το brain drain σε μεγάλο βαθμό λόγω της πλήρους απογοήτευσής τους!

Τελευταίο χτύπημα κατά της αριστείας στο ιατρικό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η υπουργική απόφαση 2855β΄ της 5ης Ιουλίου 2019, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ρήγα, δάσκαλο στο επάγγελμα, που σκοτώνει την αριστεία πέρα για πέρα!


Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση, μειώνει τη διάρκεια της διεύθυνσης από 4 σε 3 χρόνια, λες και ο εκάστοτε διευθυντής μπορεί να είναι παραγωγικός άμεσα, σε ένα περιβάλλον με ρυθμούς χελώνας, ενώ καταργεί τη βαθμίδα του αναπληρωτή διευθυντή, αντί να την αναδείξει και να προσθέσει και βαθμίδες όπως επιμελητής Α και Β, για να αξιολογήσει και να μεγιστοποιήσει το κλινικό έργο, όπως ακριβώς συμβαίνει στο πανεπιστήμιο ή και στο ΕΣΥ! Το παράξενο ότι η βαθμίδα του αναπληρωτή διευθυντή επανέρχεται στην υπουργική απόφαση 3955β της 29 Οκτωβρίου 2019!

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο ανηλεής πόλεμος εναντίον της αριστείας! Αρχικά μοριοδοτεί αυθαίρετα, χωρίς καμία επιστημονική βάση την αρχαιότητα μεταξύ των υποψηφίων χωρίζοντας τους με 1 μόριο διαφορά μεταξύ τους! Βέβαια, το αποκορύφωμα είναι ότι υπηρεσία σε ένα επιτελικό γραφείο αξιολογείται περισσότερο από την υπηρεσία στην κλινική ή στο τμήμα που ο υποψήφιος θέλει να είναι διευθυντής, αλλά και ακόμη περισσότερο από την κατοχή διδακτορικής διατριβής: η διδακτορική διατριβή μοριοδοτείται με πέντε μόρια, ενώ ένας χρόνος υπηρεσίας σε γραφείο του ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-ΓΕΕΘΑ με έξι μόρια! Όσο για το μεταπτυχιακό δίπλωμα, αρκούν έξι μήνες υπηρεσίας σε γραφείο για να καλυφθεί η διαφορά! Τώρα αν ο γιατρός θελήσει να έχει περαιτέρω εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο (τρίμηνη μετεκπαίδευση), τότε τιμωρείται ακόμη περισσότερο, αφού δεν προσμετράται!

Επιπλέον, μοριοδοτείται χωρίς τέλος, η παλαιότητα του γιατρού, χωρίς να αξιολογείται η πραγματική του εμπειρία με την θητεία του σε διάφορα στρατιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα ακόμη και σε αυτούς του γιατρούς που είναι εκτός οργανικής δυνάμεως (ΕΟΘ) ή που έχουν αποστρατευθεί και έχουν επανέλθει να υπερτερούν των συναδέλφων τους λόγω των χρόνων υπηρεσίας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την επετηρίδα!

Τέλος, ενώ θα περίμενε κάποιος το 2019 να υπάρχει και ένας άλλος πιο επιστημονικός τρόπος αξιολόγησης, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες δεν αξιολογείται ή μοριοδοτείται πουθενά το χειρουργικό έργο! Έτσι βλέπουμε χειρουργούς όλων των ειδικοτήτων με ελάχιστη εμπειρία να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις γιατί γεννήθηκαν πιο πριν από τους συνυποψήφιούς τους!

Δεν είναι μόνο αυτά όμως! Το τερατούργημα κατά της αριστείας του δασκάλου κ. Ρήγα, προχωρά και σε άλλες διοικητικές πρωτοτυπίες! Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι «εξαίρετοι» στη βαθμολογία τα τελευταία πέντε χρόνια! Με βάση τη διαδικασία αυτή ο κατέχων τη θέση του διευθυντή, βαθμολογεί ανάλογα τους «επικίνδυνους» συνυποψηφίους του για να μη μπορούν να είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογή και έτσι τους μπλοκάρει και τους καταστρέφει!

Ακόμη, σύμφωνα με τη διαδικασία, αν κάποιος υποψήφιος θέλει να προσφύγει εναντίον της απόφασης της επιτροπής αξιολόγησης, έχει μόνο χρόνο 5 ημερών, χωρίς να του έχουν κοινοποιηθεί και δοθεί στοιχεία της όλης διαδικασίας και της μοριοδότησης των συνυποψηφίων του, αφού δεν λαμβάνει γνώση των φακέλων υποψηφιότητας. Η απόφαση δε της επιτροπής των ενστάσεων είναι ανέκκλητη! Με άλλα λόγια, ότι θέλουμε κάνουμε, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση! Λογικές που μόνο σε δημοκρατικές διαδικασίες δεν περιγράφονται!

Τέλος, το αποκορύφωμα της ανεκδιήγητης απόφασης είναι ότι δεν υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, καταργεί τις ήδη υπάρχουσες διευθυντικές θέσεις, και τις επαναπροκηρύσσει εντός τριμήνου από την ημερομηνία του ΦΕΚ! Έτσι λοιπόν η συνέχεια του κράτους καταστρατηγείται και καταργείται! Και όλα αυτά με πλήθος παραπόνων από τους υπάρχοντες διευθυντές!  

Η προκήρυξη έγινε! Το ερώτημα που πλανάται είναι τι θα κάνει η παρούσα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων;

Γνωρίζει ο υπουργός εθνικής άμυνας τα τεκταινόμενα;

Ως νομικός και με πραγματικά σφαιρική παιδεία συμφωνεί με όλη αυτή τη μάχη εναντίον της αριστείας και υπέρ του ρητού «πας αρχαιότερος και σοφότερος»; 

Είμαστε έτοιμοι για την υπέρβαση και την εξειδίκευση της επιστήμης  στα στρατιωτικά νοσοκομεία ή πάμε ολοταχώς πίσω στη λογική του 60; Τότε δεν υπήρχε και η ΣΣΑΣ που το 2020, γιορτάζει μέσα σε υπαρξιακή θύελλα τα 50 χρόνια παράδοσης και  ζωής της!  

Ένας στρατιωτικός γιατρός
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ