2019-11-01 10:30:26
Φωτογραφία για Ποινικός Κώδικας με 57 τροποποιήσεις. Μέχρι και ισόβια για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και απώλεια ζωών
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια και θα ακολουθήσουν κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ισοβίτες στα 22 χρόνια από 17 που ισχύσει σήμερα, μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες ενώ η ποινή για τις μολότοφ, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις έως και τα 10 χρόνια.

Επιπλέον, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,   όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους.

Ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας  καθώς η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.


Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον αυτεπάγγελτη θα είναι η εισαγγελική παρέμβαση για εισβολές σε δημοσίους χώρους, όπως είναι οι δράσεις αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Με τις προωθούμενες διατάξεις σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Επιπροσθέτως , περιέχονται διατάξεις που ποινικοποιούν απειλές που εκτοξεύονται μέσω διαδικτύου, με ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Η διακεκριμένη κλοπή δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ αποτελεί κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

Τέλος προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το Σχέδιο Νόμου με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις συναφείς διατάξεις εδώ
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ