2019-11-01 12:13:36
Φωτογραφία για Οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ...αρνούνται να δώσουν το 40% του μισθού τους στο κόμμα
Τουλάχιστον κορόιδα (είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός) αισθάνονται περίπου οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τους άλλους μισούς να αγνοούν επιδεικτικά την εντολή που τους έχει δοθεί από την Κουμουνδούρου εδώ και περίπου δύο μήνες, ώστε να δίνουν υπέρ του κόμματος το 40% της μηνιαίας αποζημίωσής τους (έτσι αποκαλείται ο μισθός που λαμβάνουν από το Κοινοβούλιο) αλλά και να διαθέσουν υπέρ του μηχανισμού τη μια από τις δύο θέσεις επιστημονικών συνεργατών και τη μια από τις τρεις θέσεις αποσπασμένων υπαλλήλων που έχει ο καθένας στο γραφείο του.

Οι συνεπείς βουλευτές που ακολουθούν τις εντολές νιώθουν θυμωμένοι γιατί κάθε μήνα καταθέτουν πλέον στο κόμμα γύρω στα 700 με 1.000 ευρώ επιπλέον από αυτά που ήδη τους κρατάνε (τα οποία είναι σχεδόν άλλα τόσα), ενώ στερούνται και δύο ακόμη άτομα που θα είχαν στο γραφείο τους υπό άλλες συνθήκες - έναν επιστημονικό συνεργάτη και έναν αποσπασμένο δημόσιο υπάλληλο. Την ίδια ώρα μάλιστα που οι άλλοι «σύντροφοι»... σφυρίζουν αδιάφορα.


Σχεδόν ένα εκατ. ευρώ δημεύει το κόμμα ετησίως

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου που έφερε το κόμμα του στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, έκρινε σκόπιμο να αναδιοργανώσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να τον ενισχύσει τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Εάν και οι 85 βουλευτές του (86 μαζί με τον ίδιο) έδιναν το ποσό που τους ζητούν τότε στα ταμεία της Κουμουνδούρου κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονταν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα κεντρικά γραφεία και οι λοιπές υπηρεσίες θα στελεχώνονταν συνολικά με 172 παραπάνω υπαλλήλους - όλοι οι συνεργάτες που δικαιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία τους είναι 430.

Αυτοί που αντιδρούν και καθυστερούν να υπακούσουν, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους λένε ότι κανένας δεν τους υποχρεώνει να προβούν σε μια τέτοια κίνηση και πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο αφού δεν προβλέπεται σε καμία νομοθεσία. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όμως επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές πριν τις εθνικές εκλογές και βάσει του οποίου δεσμεύονταν να παραχωρήσουν μέρος του προσωπικού τους καθώς και τμήμα του μισθού.

Η επιστολή της Πολιτικής Γραμματείας

Τέλη Αυγούστου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει επιστολή σε όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η αναγκαιότητα αξιοποίησης ενός ορισμένου αριθμού συνεργατών για τις ανάγκες του κόμματος, με την επιβεβλημένη και καθοριστική συνδρομή των βουλευτριών και των βουλευτών του, είναι πασιφανής. Αδιαμφισβήτητα, εξάλλου, είναι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της οργανωμένης υπαγωγής αυτού του κρίσιμου δυναμικού στην υπηρεσία της συλλογικής πολιτικής δράσης. Δράση η οποία εμπεριέχει σαφώς και την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής παρουσίας συνολικά. Εξίσου καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συμβολή του συνόλου της Κ.Ο. στην οικονομική ενίσχυση του κόμματος».

Και συνεχίζει με νόημα: «Η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσε ομόφωνα τη σχετική απόφαση για τη διάθεση στο κόμμα της μίας από τις δύο θέσεις επιστημονικών συνεργατών και της μιας από τις τρεις θέσεις αποσπασμένων, που δικαιούται κάθε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Πρόκειται για δέσμευση, η οποία άλλωστε διατυπώνεται με σαφήνεια και στον Κώδικα Δεοντολογίας για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. [...] Επίσης η Π.Γ. προσδιόρισε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης προς το κόμμα - πέραν της πάγιας παρακράτησης μέσω Βουλής - στα 700 ευρώ μηνιαίως για τους βουλευτές της περιφέρειας και στα 1.000 ευρώ μηνιαίως για τους βουλευτές του συνόλου της Αττικής, της Α' και Β΄ Θεσσαλονίκης και Επικρατείας».

Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας

Εάν έχετε απορία όσον αφορά το τι αναφέρει ο Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα επίμαχα σημεία στα οποία «πατάει» η Κουμουνδούρου είναι τα εξής δύο. Πρώτον, ότι «η στελέχωση του Γραφείου της Κ.Ο. καθώς και των συνεργατών του κάθε βουλευτή γίνεται σε συνεννόηση με το κόμμα στο οποίο παραχωρούνται συνεργάτες βουλευτών» και δεύτερον, ότι «όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος». Κάποιοι όμως φαίνεται ότι κοιτάνε πρωτίστως το ατομικό συμφέρον και την τσέπη τους.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ