2019-11-03 00:00:08
Φωτογραφία για «Ασφυκτιούν» τα νησιά - ξεπέρασαν τις 52.000 οι αφίξεις το 10μηνο του 2019
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς μόνο τον Οκτώβριο έφτασαν συνολικά 6.868 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ όπως αναφέρει η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 μέχρι το Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 46.100.

Η κατάσταση στα νησιά που δοκιμάζονται περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση γίνεται αφόρητη για τους μόνιμους κατοίκους με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν. Καθημερινά, σε όλα τα νησιά, η υπομονή φαίνεται να εξαντλείται με την ένταση πολλές φορές να κλιμακώνεται.

Μόλις χτες, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέρου σχετικά με την επικείμενη μεταφορά μεταναστών από τη Σύμη, στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού, με τον δήμαρχο να καλεί τους κατοίκους να κλείσουν το λιμάνι του νησιού.

Η ίδια κατάσταση και στην Κω όπου Μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι, έστησαν δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση 77 προσφύγων που μεταφέρονταν με πλοίο της γραμμής από το Καστελόριζο και τη Ρόδο για να εγκατασταθούν στο νησί.


Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας. Μόνο την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή και οι δυνάμεις της Frontex, εντόπισαν και διέσωσαν 284 άτομα, σε 11 διαφορετικά περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβου, Κω, Σάμου, Λέρου και Χίου.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκε στη Σάμο και στη Λέσβο, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πάνω από τα όρια. Πιο συγκεκριμένα, στη Χίο κατέφτασαν 31 άτομα, στην Κω μεταφέρθηκαν άλλα 56 άτομα, στη Λέσβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 83 άτομα, στη Σάμο μεταφέρθηκαν άλλα 108 άτομα και στη Λέρο άλλα 6.

Συνολικά μόνο στη Λέσβο - από χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού - έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Παράλληλα, στον εντοπισμό 62 μεταναστών και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Ρόδο. Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες το λιμενικό εντόπισε την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ενός ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Ρόδου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Άμεσα απέπλευσαν προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή δύο περιπολικά σκάφη καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, όπου εντοπίστηκε το ιστιοφόρο σκάφος και το οποίο συνόδευσε στο λιμένα Πλημμύρι Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ από τους ανωτέρω επιβαίνοντες αναγνωρίστηκαν οι δύο αλλοδαποί Κυβερνήτες αυτού και συνελήφθησαν.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ