2019-11-03 20:29:57
Φωτογραφία για Βραζιλία: Νεκρός αυτόχθονας «φύλακας του δάσους» από πυρά παράνομων υλοτόμων
Στο δάσος του Αμαζονίου που αγαπούσε και προστάτευε έπεσε νεκρός από πυρά

παράνομων υλοτόμων, που φέρονται να του είχαν στήσει ενέδρα, ο αυτόχθονας Paulo Paulino Guajajara, όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται δήλωση της Βραζιλιάνικης Ένωσης Ιθαγενών Πληθυσμών, ο Paulo Paulino πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έδαφος αυτοχθόνων, και πιο συγκεκριμένα μια περιοχή που ονομάζεται Araribóia στην πολιτεία Μαρανιάο. Ένας άλλος αυτόχθονας, ο Laércio Guajajara, τραυματίστηκε επίσης από πυρά και νοσηλεύεται, ενώ ένας υλοτόμος αγνοείται μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Ο Sérgio Moro, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρου, επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά τη δολοφονία. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους γι 'αυτό το σοβαρό έγκλημα και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.


Οι ιθαγενείς που εμπλέκονται στο περιστατικό, όπως γράφει η Guardian, είναι μέλη μιας δασικής «φρουράς» που απαρτίζεται από αυτόχθονες και ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους». Η «φρουρά» αυτή σχηματίστηκε το 2012 με στόχο να αποκρούει τις συμμορίες των παράνομων υλοτόμων που λεηλατούν το σπάνιο οικοσύστημα του δάσους τους. Τα καθηκοντά τους περιλαμβάνουν ένοπλες περιπολίες και καταστροφή των σκηνών των παράνομων υλοτόμων όπου τις βρίσκουν, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει με τον καιρό αρκετούς επικίνδυνους εχθρούς.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν σκοτωθεί αρκετοί «Φύλακες» στο Μαρανιάο, συμπεριλαμβανομένων τριών από την περιοχή Araribóia. Σύμφωνα με τον Gilderlan Rodrigues, περιφερειακό συντονιστή του ιεραποστολικού συμβουλίου αυτοχθόνων της Βραζιλίας, το πρόσφατο θύμα δολοφονίας είχε απειληθεί αρκετές φορές. «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι δολοφόνοι προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει στο δάσος χωρίς άδεια. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χαθούν περισσότερες ζωές στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Στην περιοχή Araribóia, έκτασης 4.130 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 5.300 αυτόχθονες Βραζιλιάνοι της φυλής Guajajara αλλά και οι Awá, μια απομονωμένη ομάδα που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο». Εκεί βρίσκεται και μεγάλος μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που απομένει σήμερα στο Μαρανιάο. Η Sarah Shenker, ερευνήτρια της οργάνωσης Survival International, η οποία γνώριζε προσωπικά τον δολοφονημένο φύλακα, είπε ότι η δολοφονία ήταν «ένα έγκλημα που είχε προαναγγελθεί».

Νωρίτερα φέτος, ο Paulino είχε πει στη Survival International: «Με εξοργίζει να βλέπω [την καταστροφή των δασών]. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έρχονται εδώ, στο σπίτι μας, και να λεηλατούν το δάσος μας; Όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς πάμε στο σπίτι τους για να τους ληστέψουμε; Το αίμα μου βράζει. Είμαι τόσο θυμωμένος».

Σύμφωνα με τo άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται επισήμως από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, αποτελεί στόχο των συμμοριών παράνομης υλοτομίας και πεδίο σφοδρών συγκρούσεων σταθερά, εδώ και πολλά χρόνια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ