2019-11-05 07:30:20
Φωτογραφία για Έλληνας ο καλύτερος γιατρός στις ΗΠΑ - Σταύρος Τομπρής, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Θεραπεία σε σπάνιες ασθένειες όπως μεταξύ άλλων αγγειακές δυσπλασίες που αντιμετωπίζει το 1% του πληθυσμού διεθνώς, αλλά και επίκτητες δυσμορφίες του προσώπου, παρέχει ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός, Σταύρος Τομπρής, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη,  ο οποίος βραβεύτηκε στις ΗΠΑ από το Vascular Birthmarks Foundation ως ο «Γιατρός της Χρονιάς» για το 2019.

Είναι η πρώτη φορά, στην 25ετή ιστορία του Αμερικανικού Ιδρύματος, που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε γιατρό που δραστηριοποιείται επιστημονικά εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα σε κορυφαίους γιατρούς αποδέκτες της ίδιας διάκρισης, που υπηρετούν σε κλινικές του Harvard, του John Hopkins, του Lenox Hill Hospital κ.ά. Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της μακρόχρονης εξαιρετικής συμβολής του κ. Τομπρή στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με αγγειακές δυσπλασίες. 

«Την ημέρα της βράβευσης άκουσα στην Καλιφόρνια πολλές φορές την λέξη "Ελλάδα" από τους διοργανωτές
. Αυτό μου φτάνει. Γιατί πέρα από την όποια επιστημονική μου αναγνώριση, προβάλλεται κυρίως η πατρίδα μας και αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε ισάξιες και μερικές φορές καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες από διεθνούς φήμης  κλινικές του εξωτερικού», ανέφερε στο ethnos.gr ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός, Σταύρος Τομπρής. 

Κάθε χρόνο, πολλοί ασθενείς από το εξωτερικό επικοινωνούν μαζί του για να ζητήσουν βοήθεια στη διάγνωση και τη θεραπεία. Αρκετοί από αυτούς θα έρθουν τελικά στην Αθήνα για να βρουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. «Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, έχει την ιδιομορφία του αλλά και τη δυσκολία του. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται πολύωρες επεμβάσεις για να αποκατασταθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε. 

Περιστατικά που αντιμετώπισε 

Μεταξύ των περιστατικών που αντιμετώπισε ο διεθνούς φήμης χειρουργός ξεχωρίζει δύο. Πριν τρία χρόνια, ένας 18χρονος Ελβετός που εμφάνιζε εκ γενετής μια εκτεταμένη λεμφική δυσπλασία στο πρόσωπο και στον τράχηλο, ζήτησε την βοήθειά του. Χειρουργημένος πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ενώ είχε κάνει και υπερατλαντικό ταξίδι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά την τελευταία επέμβαση υποτροπίασε.

Ο νεαρός ασθενής δεν μπορούσε να μιλήσει, να σιτιστεί, ενώ το σαγόνι του ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κανονικό. Μετά τις πολλαπλές επεμβάσεις χωρίς εμφανή βελτίωση, ο 18χρονος αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 27 ώρες επέμβασης, χειρουργώντας σε ένα ιδιαίτερα αιμορραγικό πεδίο, προκείμενου ο Θεσσαλονικιός γιατρός να αλλάξει το σκελετό του προσώπου, χρησιμοποιώντας κόκαλα από τα πόδια, δίνοντας λύση στο πρόβλημα του ασθενή.

Στη μνήμη του γιατρού έχει μείνει και μια άλλη περίπτωση ασθενή από τη Θεσσαλία. Ο ασθενής παρουσίαζε μία σοβαρή αρτηριοφλεβική δυσπλασία στον τράχηλο. Είχε εμβολιαστεί 18 φορές, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα αποφεύγοντας τις χειρουργικές παρεμβάσεις. Η βλάβη, όμως, συνέχιζε να μεγαλώνει. Εξαιτίας του προβλήματος που είχε στα αγγεία, αιμορραγούσε αυτόματα. «Είχε λιώσει το δέρμα του και αιμορραγούσε», θυμάται. Έπειτα από μία επιτυχημένη επέμβαση, η οποία διήρκεσε περίπου 20 ώρες ο νεαρός συμπατριώτης μας κατάφερε να βρει ίαση στο πρόβλημά του.

«Το μυστικό είναι στη συγκεκριμένη εκπαίδευση και στην απόλυτη εξειδίκευση» όπως σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Τομπρής και συμπλήρωσε: «Η εξειδικευμένη χειρουργική του προσώπου μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πεδίο προβολής της χώρας μας, αρκεί το κοινό να γνωρίζει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που οι χειρουργοί μας είναι σε θέση να προσφέρουν». 

Στα επόμενα βήματα του είναι η εξάπλωση των κέντρων αγγειακών δυσπλασιών διεθνώς (άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Κίνα κ.ά.) που θα προσφέρουν με ασφάλεια, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στη χειρουργική των αγγειακών δυσπλασιών. Έχει ήδη προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ως Πρόεδρος μεγάλου συνεδρίου αγγειακών δυσπλασιών στην πόλη Zhengzhou της Κίνας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η ειδικότητά του

Αιμαγγειώματα και αγγειακές δυσπλασίες, δυσμορφίες του προσώπου, παθήσεις που εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, καταστάσεις που χρήζουν επανορθωτικής χειρουργικής του προσώπου, γναθοπροσωπικό τραύμα, ογκολογία κεφαλής και τραχήλου, παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις, παθήσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης, παθήσεις των σιελογόνων αδένων, υπνική άπνοια, αποτελούν μεταξύ άλλων παθήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Τομπρής. 

Ο βραβευμένος Έλληνας  γιατρός σπούδασε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Οδοντιατρική στο ΑΠΘ. Είναι επίσης απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).  Από το 1997 έως το 2001 ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στο πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστόνης στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα από το 1998 έως το 2001, ήταν χειρουργικός σύμβουλος στην κλινική των Αγγειακών Δυσπλασιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (Διευθυντής – Καθηγητής ο  Dr. Martin C. Mihm).  Με τον καθηγητή Dr. Milton Waner εκπαιδεύτηκε το 2002 στο Νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας, στο αντικείμενο των αιμαγγειωμάτων και των αγγειακών δυσπλασιών.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ