2019-11-05 11:47:05
Φωτογραφία για Με μείον δύο μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική
Με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και κενά τα έδρανα των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ό,τι ο Αλ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση να μην τους αντικαταστήσει, όπως αποφάσισε η επιτροπή και ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη χθεσινή του επιστολή ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο και επέλεξε να ανοίξει πολιτικό λογαριασμό με τον κ. Τασούλα. Από την πλευρά του ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι, απάντησε και επί της ουσίας και επί του κανονισμού στον κ. Τσίπρα και ανέλαβε την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης της επιτροπής. Τώρα, αναμένεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Βουλής να υποστηρίζει ότι εφόσον οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος κατόπιν της απόφασης του κ. Τσίπρα επιμείνουν να μετάσχουν στην επιτροπή «το θέμα θα χειριστεί το προεδρείο». 


Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι η «ηρωϊκή» έξοδος των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευτεί και με μία πολιτική δήλωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει στις διεργασίες της Προανακριτικής, χωρίς τους δύο βουλευτές και να αναζητά άλλους τρόπους, όπως προσφυγή ή εμπλοκή του δικαστικού συμβουλίου της Βουλής, για να αλλάξει στο μέλλον την απόφαση του προεδρείου. Σκοπός της πλειοψηφίας πάντως είναι η επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της, θεωρώντας ότι τα όσα θα ξεκινήσουν να αποκαλύπτονται, θα δείξουν στην κοινή γνώμη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί με διάφορους τρόπους αφενός να κωλυσιεργήσει και αφετέρου να την απονομιμοποιήσει και να την απαξιώσει, πριν καν ξεκινήσει τις εργασίες της.  

Όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή θα ξεκινήσει, στο βαρύ κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής από τη μία πλευρά και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, το οποίο επιδεινώθηκε μετά την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για το έγγραφο Τουλουπάκη αλλά και το εξώδικο της Εισαγγελέως διαφθοράς, η οποία αναμένεται να κληθεί και να καταθέσει στην προανακριτική,  κατά της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Εισαγγελέας Διαφθοράς γνώριζε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων είναι τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές, αλλά η κ. Τουλουπάκη στο εξώδικο που έστειλε, πέραν του ότι ζητά από την εφημερίδα να αποκαλύψει τις πηγές της, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, σημειώνει πως το έγγραφο είναι απόρρητο και τίθεται ζήτημα, παράνομης διαρροής εγγράφου, ενώ υποστηρίζει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να γνωρίζει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει στο FBI.

Ευ. Βενιζέλος: Στην Προανακριτική η συνέχιση της έρευνας

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε πως το έγγραφο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» είχε μεταβιβαστεί, μαζί με άλλα, στα μέλη της Προανακριτικής, ενώ εξήγησε ότι το θέμα που τίθεται για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες δεν είναι η προστασία της ανωνυμίας, αλλά η ασυλία την οποία απολάμβαναν, μπορώντας ατιμωρητί να λένε ότι θέλουν εναντίον οποιουδήποτε. 

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παρουσία των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική και υποστήριξε ότι η Βουλή πρέπει να αναλάβει συνολικά τη διαδικασία λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας η συνέχιση της έρευνας από την Εισαγγελία διαφθοράς. Ζήτησε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την εύλογη απορία, κατά τον ίδιο σαφή ένδειξη ότι σκοπός της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, αλλά η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων,  γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, ο Αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και αποφασίζων της πολιτικής της εταιρείας Κ. Φρουζής.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ