2019-11-05 14:30:13
Φωτογραφία για Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Εγκαινιάστηκε υπερσύγχρονο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης PET-CT
Στη διάθεση των ασθενών και του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται το υπερσύγχρονο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης PET-CT, αξίας 2 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκαινιάστηκε στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας της διοίκησης και των υπηρεσιών του νοσοκομείου με τους δωρητές, οι οποίοι όλοι μαζί κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να διαμορφωθεί ο χώρος και να γίνει η εγκατάσταση του απεικονιστικού μηχανήματος.

Τη μεγάλη δωρεά για το υπερσύγχρονο PET-CT έκανε η κυρία Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου. Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με δωρεά της κυρίας Νικολέττας Σωτηριάδου, τη γεωλογική μελέτη πραγματοποίησε δωρεάν η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ενώ το σύστημα ελέγχου προσέφερε η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Σημαντική ήταν η συμβολή του πολιτικού μηχανικού Αντώνη Κανελλόπουλου ως τεχνικού συμβούλου, καθώς και της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου.


Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Δενδραμής στην τελετή των εγκαινίων περιέγραψε αναλυτικά τα στάδια της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019. Επισήμανε ότι κερδήθηκε χρόνος πολλών μηνών που θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ τον ένα χρόνο, προκειμένου το μηχάνημα να μπει σε λειτουργία. Με τη μοριακή τομογραφία PET-CT γίνεται 3D απεικόνιση του μεταβολισμού των κυττάρων σε μοριακό επίπεδο, προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια στην ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών. Επίσης, το μηχάνημα χρησιμοποιείται εκτός από την ογκολογία, στην καρδιολογία και τη νευροχειρουργική. Στην Αθήνα, ανάλογο μηχάνημα όμως πολύ πιο παλιάς τεχνολογίας έχει μόνο ο «Ευαγγελισμός» από τα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, πλέον οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο υπερσύγχρονο PET-CT δωρεάν, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα η αντίστοιχη εξέταση στοιχίζει εκατοντάδες ευρώ, σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, Νικόλαος Μπαζιώτης.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ