2019-11-05 20:30:23
Φωτογραφία για Οι μαθητές αρνούνται αυτήν την Παιδεία
Χιλιάδες διαδηλωτές στα Προπύλαια: «Απαιτούμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει» το βασικό σύνθημα. Τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Καταγγελία της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) για συνάδελφό τους που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σιδερένιο αντικείμενο.

Τη σκυτάλη από τους φοιτητές στον δρόμο των κινητοποιήσεων πήραν οι μαθητές της χώρας, οι οποίοι, χθες, πραγματοποίησαν μαζικές πορείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές επί τα χείρω στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με κεντρικό σύνθημα «απαιτούμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στα Προπύλαια, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Οι μαθητές αντιδρούν συνολικά στο σχέδιο της κυβέρνησης και στις αλλαγές που προωθούνται σε Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως η επαναφορά της βάσης του 10 και της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά και στον σφιχτό εναγκαλισμό των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, απαιτώντας παράλληλα την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

EUROKINISSI / ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

«Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια στην προσπάθειά μας να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε τη γνώση; Εμείς θέλουμε εφόδια για να γνωρίσουμε τον κόσμο, για να μπορέσουμε να σταθούμε αύριο στην κοινωνία, για να προσφέρουμε, για να δημιουργήσουμε! Και αυτά τα εφόδια δεν εξαρτώνται από το τι επάγγελμα θα επιλέξουμε! Αρα ας αγχωθούν πρώτα για το τι μας διδάσκουν και τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο και μετά για το πώς θα μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο», αναφέρει το κάλεσμα του Συντονιστικού των μαθητών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους με τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια βάσει των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου και μάλιστα μέσω εξετάσεων με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, τονίζοντας ότι τη χρονιά που εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα το 40% των μαθητών έμειναν μετεξεταστέοι.

Η πορεία της Αθήνας ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Βουλής όπου και σημειώθηκε ένταση, όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις χημικών και κρότου-λάμψης, αναγκάζοντας τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν προς τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη με την κατηγορία της επίθεσης κατά αστυνομικών, ενώ η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) καταγγέλλει ότι ένας φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από σιδερένιο αντικείμενο, την ώρα που κάλυπτε τη μαθητική πορεία, κάνοντας λόγο για «απόπειρα ανθρωποκτονίας από φασιστικά στοιχεία που ουδεμία σχέση έχουν με το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης».

Παντού στην Ελλάδα

ΘεσσαλονίκηΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Αντίστοιχα μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου και να πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης, κάνοντας στάση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, φωνάζοντας «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία. Εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», για να καταλήξουν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου το συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο μαθητικός ξεσηκωμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας με κινητοποιήσεις αλλά και καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούνται σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας.

Από την Αρτα, τα Γρεβενά και την Καστοριά μέχρι τη Λάρισα, την Πάτρα, τη Ρόδο και τα Χανιά, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν χθες στο «παμμαθητικό κάλεσμα», έχοντας στο πλευρό τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και φοιτητές.

Τις κινητοποιήσεις χαιρετίζει η ΚΝΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το μαθητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, με εκατοντάδες αγωνιστικά 5μελή και 15μελή σε όλη τη χώρα, με τον συντονισμό και την οργάνωση των αγώνων των μαθητών για να ενώνονται οι αγωνίες και τα όνειρά τους για ένα σχολείο και μια κοινωνία στο ύψος των αναγκών τους».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ