2019-11-05 23:03:48
Φωτογραφία για ΣτΕ: Πρόστιμα €3,4 εκατ. στον ΟΤΕ για αυθαίρετα καρτοτηλέφωνα
Με πράξεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΤΕ τέλη και

πρόστιμα λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση συσκευών καρτοτηλεφώνων σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας

Με μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ΟΤΕ υποχρεούται να καταβάλει στον Δήμο Θεσσαλονίκης 3.464.334 ευρώ λόγω αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων κατά τα έτη 2001-2003.

Με πράξεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΤΕ τέλη και πρόστιμα λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση συσκευών καρτοτηλεφώνων σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας.

Ο ΟΤΕ προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Εφετείο ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος του αποφάσεις.


Υποστήριξε ο Οργανισμός ότι οι αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό των συντελεστών υπολογισμού των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για την εγκατάσταση των καρτοτηλεφώνων εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισότητα και της αναλογικότητας.

Ακόμη, ο Οργανισμός επισήμανε ότι κατά τον υπολογισμό των συντελεστών των δημοτικών τελών δεν τηρήθηκε, έστω κατά προσέγγιση, η αναλογική σχέση μεταξύ του ΟΤΕ και του οφέλους από την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα τέλη να έχουν καθοριστεί κατά τρόπο αυθαίρετο, σε εξαιρετικά υψηλό ποσό, αλλά και δυσανάλογα πολλαπλάσιο του καθορισθέντος για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεών του (2090-2094/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του ΟΤΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με την νομολογία του ΣτΕ.

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι τα δημοτικά τέλη δεν είναι σε υψηλά επίπεδα ως προς το κοινόχρηστό χώρο που καταλαμβάνουν τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτά (τα τέλη) δεν αφορούν μόνο την χρήση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το υπέδαφος των χώρων αυτών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ