2019-11-06 09:38:36
Φωτογραφία για Οι όροι της συνεργασίας Ιδιωτικών Κλινικών με ΕΟΠΥΥ
Λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι κλινικές μεσαίας δυναμικής -κάτω από 100 κλίνες- που συμμετέχουν στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και διαθέτουν ΜΕΘ, θα διαθέσουν για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου που αναμένονται αυξημένες ενόψει της εποχικής γρίπης 3 (ή 4 κλίνες). Συνολικά μιλάμε από 45 μέχρι 50 ΜΕΘ . 

Οσον αφορά τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους δευτεροβάθμιας περίθαλψης, που εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πλευρά ΕΟΠΥΥ τους έχει προτείνει όσοι διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ, να διαθέσουν μία, σε αυτούς που διαχειρίζονται από 5 έως 10 κλίνες να διαθέσουν 2 και όσοι όμιλοι ελέγχουν πάνω από 10 ΜΕΘ να δώσουν στο δημόσιο 4 ΜΕΘ.


Η συγκεκριμένη πρόταση είναι υπό διαπραγμάτευση όπως και το κόστος νοσηλείας που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Πηγές αναφέρουν ότι τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτα- είναι 800 ευρώ κάθε μέρα μέχρι τις τρεις πρώτες ημέρες, για να περιοριστεί στα 550 ευρώ από την 4η μέρα μέχρι και την 15η μέρα και από κει και ύστερα πηγαίνει στα 400 ευρώ την ημέρα.

Βασικό αίτημα των ιδιωτικών κλινικών είναι τα συγκεκριμένα ποσά να μην υπόκεινται σε clawback, να μην μετρούνται δηλαδή στο δείγμα του 5% του ιατρικού ελέγχου (κάτι που λέγεται ότι είχε γίνει αποδεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση). Επίσης έχει μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον επιβάρυνσης για τον ασθενή. Αίτημα που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Πολιτεία, καθώς το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ του Ιδιωτικού Τομέα έχει εκτιμηθεί στα 1.350 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος στο Δημόσιο, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία έχει προσδιοριστεί στα 3.200 ευρώ.

Εν τω μεταξύ αλλαγές πρέπει να γίνουν και στον ΕΚΠΥ, όσον αφορά στο άρθρο που ορίζει ότι υπάγονται στις ΜΕΘ, ο ασθενής που είναι διασωληνωμένος και τραχειοστομημένος, μας λένε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με υπουργική απόφαση στην οποία να ορίζεται ότι ο θεράπων ιατρός θα είναι αυτός που θα κρίνει αν ένας ασθενής χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Τέλος σε εκκρεμότητα είναι και η λειτουργία του ΕΚΑΒ, όσον αφορά την διαδικασία διακομιδής ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών Κλινικών. Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα είναι σε καθημερινή βάση στις 8 το πρωί με μία τυποποιημένη φόρμα οι κλινικές να ενημερώνουν για την διαθεσιμότητα των ΜΕΘ που έχουν και αυτή η φόρμα να μεταβιβάζεται στο συντονιστικό γραφείο του ΕΚΑΒ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ