2019-11-06 11:13:38
Φωτογραφία για Κάντε πραγματικότητα τον ύπνο των ονείρων σας
Όλοι μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και δημιουργικοί χάρη στη βελτίωση της σχέση μας με τον Μορφέα. Ας μην ξεχνάμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις

οι ώρες που περνάμε στο κρεβάτι μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν τη ζωή μας

Σε μια εποχή που η αϋπνία τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας και οι περισσότεροι παλεύουμε με το μαξιλάρι μας τις νύχτες, ίσως είναι καλό να αναλογιστούμε πόσα πράγματα, εξαρτώνται από την ποιότητα του ύπνου μας και να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε.

Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αναρίθμητα. Το βέβαιο είναι ότι οι επαρκείς ώρες ύπνου θα εκτοξεύσουν την δημιουργικότητά μας στο μάξιμουμ – ιδιαίτερα εάν μπορούμε να θυμηθούμε τα όνειρά μας, μια και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ικανότητα ανάκλησης των ονείρων σχετίζεται με αυξημένη δημιουργικότητα.

Φαίνεται μάλιστα ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν και καλύτερη σχέση με τη ζυγαριά τους. Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης και αυξάνοντας εκείνα της ορεξιογόνου γκρελίνης. Με απλά λόγια το έλλειμμα ύπνου μας ανοίγει την όρεξη, κάτι που κανένας δεν επιθυμεί.


Ο καλός ύπνος αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο και για την ψυχική μας υγεία, την καταπολέμηση του στρες, τη μείωση της νευρικότητας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι κοιμούνται καλά κάθε βράδυ είναι πολύ λιγότερο στρεσαρισμένοι από όσους έχουν κατακερματισμένο ύπνο και ταλαιπωρούνται από συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Απαραίτητη συνθήκη για να απολαύσουμε τον ύπνο των ονείρων μας ωστόσο, είναι τόσο το υπνοδωμάτιο μας, όσο και το κρεβάτι μας να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μια και όσο κουρασμένοι και έτοιμοι να βυθιστούμε στην αγκαλιά του Μορφέα και αν είμαστε εμείς, εάν το στρώμα δεν είναι το κατάλληλο για να κοιμόμαστε αναπαυτικά, τότε ο ύπνος μας κάθε άλλο παρά ονειρεμένος θα είναι και η διάθεσή μας θα έχει χαλάσει για όλη την επόμενη μέρα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο ύπνος είναι προσωπική υπόθεση γι’ αυτό και δεν υπάρχει μια γενική οδηγία για το ποιο είναι το καλύτερο στρώμα ή μαξιλάρι. Το καλύτερο στρώμα για τον καθένα είναι αυτό που ταιριάζει στις συνήθειες του ύπνου του, γιατί ο καθένας από εμάς προτιμάει μία συγκεκριμένη στάση ύπνου και έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμοκρασίας στο οποίο νιώθει άνετα. Πέρα από το βασικό κριτήριο της άνεσης λοιπόν, με το οποίο θα πρέπει να διαλέξουμε το κατάλληλο για μας στρώμα καλό είναι να γνωρίζουμε και το είδος του στρώματος που μας ταιριάζει π.χ. αφρού, με ελατήρια σε θήκες ή κάποιο που να συνδυάζει και τα δύο.

Η επιλογή του ιδανικού στρώματος θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου, στην άνεσή μας, ακόμα και στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής μας στήλης. Ενδεχομένως να μας χρειάζεται ένα στρώμα με αφρό μνήμης που προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος, ανακουφίζει από την πίεση και βοηθά το σώμα να χαλαρώσει ακολουθώντας τις κινήσεις του σώματος και προσφέροντας στήριξη στα σημεία που χρειαζόμαστε όπως το HYLLESTAD της IKEA. Κατασκευάζεται από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, λινό, μαλλί, φυσικό λάτεξ και ίνες καρύδας, που προσφέρουν ένα άνετο περιβάλλον ύπνου και απομακρύνουν αποτελεσματικά την υγρασία. Το σωστό στρώμα θα μας φροντίσει – και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε να το φροντίζουμε και εμείς Εάν τώρα μας φαίνεται κάπως δύσκολο να καταλάβουμε τις ανάγκες του σώματός μας και να διαπιστώσουμε αν το στρώμα που μας ταιριάζει είναι π.χ. το σκληρό, το μέτριο με ελατήρια ή χωρίς τότε μπορούμε να πάρουμε την βοήθεια του ειδικού! Εννοούμε τον οδηγό άνεσης της IKEA ένα online εργαλείο χάρη στο οποίο απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις, θα βρούμε το σωστό στρώμα, μαξιλάρι και πάπλωμα για τις ανάγκες μας.

Αφήσαμε το μαξιλάρι για το τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικό! Το κατάλληλο μαξιλάρι είναι κομβικής σημασίας για έναν άνετο και καλό ύπνο, αλλά και για την ξεκούραση του αυχένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς πιασίματα, ούτως ώστε το πρωινό ξύπνημα να μας βρει με χαμόγελο ευεξίας και όχι με γκριμάτσα δυσφορίας. Για όλους εμάς που περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή άλλωστε, η καταπόνηση του αυχένα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας απασχολεί και το τελευταίο που θέλουμε είναι το μαξιλάρι μας να χειροτερέψει την κατάσταση.

Είναι σημαντικό το μαξιλάρι μας να είναι εργονομικό, προσφέροντας την κατάλληλη στήριξη στο κεφάλι και τον αυχένα. Φυσικά το σχήμα και η διάσταση του μαξιλαριού εξαρτάται από τα γούστα μας και τη στάση του ύπνου που μας βολεύει.

Στα καταστήματα IKEA θα βρούμε μεγάλη ποικιλία από εργονομικά μαξιλάρια για να απολαύσουμε έναν υπέροχο ύπνο με φυσικά υλικά, ανάλογα με τη στάση του ύπνου που προτιμάμε στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τη θερμοκρασία που μας ευχαριστεί. Το μαξιλάρι PRAKTVÄDD λόγου χάρη έχει πλαϊνά τοιχώματα που του προσθέτουν ύψος και το καθιστούν ιδανικό για όσους κοιμούνται στο πλάι. Αλλά πολύ πρακτικό φαίνεται και το μαξιλάρι KLUBBSPORRE ειδικά για όσους συνηθίζουν να γυρνούν το μαξιλάρι τους μέσα στη νύχτα επειδή το αισθάνθηκαν πολύ ζεστό. Με τη μία πλευρά πιο δροσερή από την άλλη, αυτό το εργονομικό μαξιλάρι διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία και χάρη στην απαλότητά του, το κεφάλι, ο αυχένας και οι ώμοι χαλαρώνουν όλη τη νύχτα.

Επειδή όμως στις μέρες μας οι περισσότεροι τείνουμε να κάνουμε ανήσυχο ύπνο και να στριφογυρίζουμε τις νύχτες στο κρεβάτι μας δεν αποκλείεται να χρειαστούμε ένα πιο έξυπνο μαξιλάρι που θα προσαρμόζεται σε κάθε μας κίνηση. Αυτό το κάνει με επιτυχία το μαξιλάρι MJÖLKKLOCKA με μοναδικό σχήμα για διαφορετικές στάσεις ύπνου. Παρόλο που κάθε πλευρά είναι σχεδιασμένη για ύπνο στο πλάι ή ανάσκελα, ο αφρός μνήμης που τις περιβάλλει προσαρμόζεται ανάλογα με τη στάση που κοιμάστε όλη τη νύχτα.

Ο ξεκούραστος και άνετος ύπνος είναι πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο της σημερινής εποχής που αναζητά εναγωνίως στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μέσα στους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Ας προσφέρουμε λοιπόν στον εαυτό μας την απόλαυση ενός καλού ύπνου και θα διαπιστώσουμε ότι με αυτή μας την κίνηση θα έχουμε κάνει ένα μικρό θαύμα για την υγεία και την ευεξία μας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ