2019-11-06 12:00:50
Φωτογραφία για Λιμεναρχείο Ρόδου: «Λίφτινγκ» στο ιστορικό κτίριο
Λιμεναρχείο Ρόδου: «Λίφτινγκ» στο ιστορικό κτίριο ξεκινάει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Δήμο Ρόδου – Στόχος η βελτίωση των εγκαταστάσεων

Επιχείρηση… συντήρησης για το ιστορικό κτήριο, όπου στεγάζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ξεκινάει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Δήμο Ρόδου.

Το κτήριο είναι κατασκευασμένο το 1928, την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων και έχει κηρυχτεί, από το 1987, διατηρητέο ως ένα κτίσμα χαρακτηριστικής φασιστικής “πιατσιωτινικής” τεχνοτροπίας.

Το κτήριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, ημιυπόγειο, ισόγειο, Α και Β όροφος, τα οποία είναι αλληλένδετα και συνδέονται με εσωτερικές κλίμακες ακολουθώντας τη μορφή της Ενετικής Αρχιτεκτονικής.

Στο ισόγειο έχει τοξωτό διάδρομο (πόρτικο) τρία ημικυκλικά τόξα στην όψη και ένα κάθετα στο διάδρομο, ο τοξωτό διάδρομος καταλήγει σε σκάλα

που συνδέει τον δρόμο με τον πρώτο όροφο του κτιρίου καθώς και το υπόλοιπο σύμπλεγμα του ταχυδρομείου και εφορίας είναι σοβατισμένο από “φίνα πέτρα”


και σχηματίζει κορνίζες που υποδηλώνουν υποστηλώματα.

Λιμεναρχείο Ρόδου: Τα προβλήματα του κτιρίου

Λόγω της παλαιότητας του και της γειτνίασης του κτιρίου με τη θάλασσα, αυτό παρουσιάζει φαινόμενα υγρασίας και ελλιπούς συντήρησης σε ολόκληρη την έκτασή του.

Για την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων αλλά και των κρατούμενων, κρίνεται επιτακτική η επισκευή και η -διαμόρφωση του εν λόγω κτιρίου.

Επίσης, κρίνεται αναγκαίο να ανακατασκευαστούν τα κρατητήρια καθώς σήμερα δεν πληρούν ικανοποιητικούς όρους φύλαξης.

Το κόστος των έργων έχει προϋπολογιστεί σε 192.334 € και θα καλυφθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και περιλαμβάνονται στη δαπάνη και αναγκαίες εργασίες όχι μόνο στο Λιμεναρχείο Ρόδου αλλά και στο Λιμενικό Σταθμό Λίνδου.

Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες για τα δύο κτήρια έχουν επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, το Μάϊο του 2018 συνήφθη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του

Υπουργείου και του Δήμου για την ανάθεση μελέτης και εκτέλεσης του έργου αλλά παρήλθε ο καθορισμένος χρόνος και η ισχύς της σύμβασης εξέπνευσε.

Τώρα, θα υπογραφεί νέα Σύμβαση και όλοι ελπίζουν να αποκατασταθούν οι ελλείψεις στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί το Λιμεναρχείο Ρόδου.
armyvoice
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ