2019-11-06 12:58:11
Φωτογραφία για Ξανά στις κάλπες την Κυριακή οι Ισπανοί
Για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή μια κυβέρνηση, χρειάζεται τις 176 από τις 350

έδρες, κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν ούτε οι «Σοσιαλιστές» του Πέδρο Σάντσεθ, ούτε το «Λαϊκό Κόμμα», ακόμη και αν συνεργαστούν με άλλες σοσιαλδημοκρατικές ή «συντηρητικές» δυνάμεις.

«Κρίση του πολιτικού συστήματος» βιώνει η Ισπανία από το 2015

Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στο Γερμανικό Πρακτορείο, η κρίση του ισπανικού πολιτικού συστήματος ξεκίνησε το 2015. Η κατάρρευση του δικομματισμού σε συνάρτηση με την ανάδειξη και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων καθιστούν πλέον εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό βιώσιμων κυβερνήσεων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αναμένεται να επηρεάσουν οι πολυήμερες διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που ξέσπασαν με αφορμή και την καταδίκη των 12 αυτονομιστών πρώην ηγετών της περιφερειακής κυβέρνησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.


Ο Σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τους αριστερούς Ποδέμος κάνοντας άνοιγμα στο κέντρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιοδικό «Forbes». Στόχος του είναι να συγκεντρώσει ποσοστό 30% με την βοήθεια του νεοφιλελεύθερου κόμματος των «Πολιτών».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo», το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 27,5% και 120 έδρες.Στις εκλογές του Απριλίου, το κόμμα είχε αποσπάσει ποσοστό 28,7% και 123 έδρες.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το «Λαϊκό Κόμμα» με ποσοστό 20,6% και 94 έδρες (τον Απρίλιο το ποσοστό του ήταν 16,7% με 66 έδρες).

Ακολουθεί το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» το οποίο ενισχύει τις δυνάμεις του και καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13,4% και 44 έδρες (από 10,3% που ήταν το Απρίλιο και 24 έδρες). Η συμμαχία του Πάμπλο Ιγκέσιας, οι «Ποδέμος Ουνίδας» (σοσιαλδημοκρατική συμμαχία, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) λαμβάνουν ποσοστό 13,5% και 36 έδρες (από 14,3% και 42 έδρες).

Το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» εμφανίζονται με ποσοστό 8,9% και 16 έδρες (από 15,9% και 57 έδρες τον Απρίλιο).

Ακολουθεί το κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας»(ERC) με 4% και 15 έδρες (από 3,9% και 15 έδρες), το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (PNV) με 1,4% και 6 έδρες (από 1,5% και 6 έδρες), ο συνασπισμός «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) με 1,2% και 4 έδρες (από 1,9% και 7 έδρες) και το «Περισσότερο Πατρίδα» με 3,9% και 3 έδρες, που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε λάβει μέρος.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ