2019-11-06 14:57:39
Φωτογραφία για Νικ. Ευαγγελόπουλος (Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Μαραθώνα): Δεν θα έκανα ποτέ τη «γλάστρα»
Μετά την καταστροφική θητεία Ψινάκη ο Δήμος Μαραθώνα καλείται τώρα να ξαναβρεί τα βήματά του και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του με τους δημότες οι οποίοι διαπίστωσαν και όλοι εμείς για ακόμη μία φορά ότι πίσω από τη γκλαμουριά δεν κρύβεται πάντα η ικανότητα, η ανιδιοτέλεια και η οξυδέρκεια για τα κοινά.

Πρώτα απ’ όλα η νέα δημοτική αρχή στο Μαραθώνα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα, καλείται να βάλει τάξη στο οικονομικό χάος.

Το δύσκολο έργο ανατέθηκε στον Νικόλαο Ευαγγελόπουλο ο οποίος ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και μάλιστα αμισθί. Και όπως λέει στις απαντήσεις που του έθεσε η εφημερίδα μας για το εάν αυτό τελικά αξίζει: «Θα το αποφασίσω στο τέλος της θητείας, όταν κρίνω τον εαυτό μου από το αποτέλεσμα. Και να είστε σίγουρος ότι δεν θα είμαι καθόλου επιεικής στην κρίση μου!».

Νέα αρχή, νέα καθήκοντα, αλλά με μεγάλη γνώση και εμπειρία
. Πώς βλέπετε τα πράγματα μετά από σχεδόν δύο μήνες στη νευραλγική θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών στο Δήμο; Πράγματι, η εμπειρία μου πάνω στα οικονομικά, μετράει δεκαετίες. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, αφού εργάζομαι στον συγκεκριμένο κλάδο από τα νεανικά μου χρόνια. Όπως όμως τονίσατε, μιλάμε για μία νέα αρχή, για νέα καθήκοντα, που εν προκειμένω σημαίνει πως δεν έχω να κάνω με εταιρεία, δεν έχω να κάνω με λογιστικό γραφείο ή γενικότερα ιδιωτικό τομέα, αλλά με το Δημόσιο. Με τους ρυθμούς και τις λογικές του Δημοσίου. Βεβαίως, η επαφή και οι συναλλαγές μου με την Εφορία, καθώς και άλλες Υπηρεσίες είναι σε καθημερινή βάση και δεν αντιμετωπίζω για πρώτη φορά, τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου. Είναι η πρώτη φορά όμως, που καλούμαι να ρυθμίσω τα οικονομικά ενός Δήμου. Ο Δήμος, ο εκάστοτε Δήμος έχει συνέχεια. Καλείσαι λοιπόν, να επωμιστείς βάρη, ενδεχόμενες ατασθαλίες ή ζημιογόνες τακτικές και διοικήσεις από το απώτερο και απώτατο παρελθόν και την ίδια στιγμή, να συνεχίσεις να πληρώνεις τις ανελαστικές δαπάνες. Ο Δήμος δεν σταματά να λειτουργεί, περιμένοντας την κάθε νέα Δημοτική Αρχή ν’ αναλάβει καθήκοντα. Δεν σου δίνεται χρόνος να ψάξεις, να ενημερωθείς, να τα βάλεις σε μία τάξη και μετά να ασκήσεις τη δική σου πολιτική. Όλα συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά κι εσύ μπαίνεις κατευθείαν στα βαθιά, που λένε.

Αυτό πάντως, που έχω καταλάβει ως τώρα, είναι ότι δεν θα προβώ σε βιαστικές και δραστικές αλλαγές (ως αναφορά το δικό μου Τμήμα) ούτε σε πρόσωπα ούτε σε κανονισμούς, μέχρι να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έξι μηνών τουλάχιστον, ώστε να έχω αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Μετά από κάποιους μήνες θα είμαι σε θέση να κάνω κι έναν πρώτο απολογισμό, αναφορικά με το τι παραλάβαμε και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα σκοπεύετε να κάνετε και τι στόχους έχετε βάλει; Οι στόχοι είναι πολλοί. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υλοποιήσουμε τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή.

Αυτό που προέχει και αυτό στο οποίο έχουμε επιδοθεί, τόσο στη δική μου Αντιδημαρχία όσο και οι συνάδελφοί μου πιστεύω, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, είναι όπως προείπα, να βάλουμε σε μία τάξη, σε μία σειρά τα πράγματα.

Να καταγράψουμε την εικόνα που παραλαμβάνουμε και να βεβαιωθούμε το συντομότερο δυνατό, ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με μέθοδο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα.

Ξέρετε, αυτό που για κάποιους Δήμους είναι το αυτονόητο, δυστυχώς δεν ισχύει για τον Δήμο μας. Στα πέντε προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Μαραθώνα λειτουργούσε θα λέγαμε, με τον «αυτόματο πιλότο» ή για να το πω αλλιώς, χάρη σε μεμονωμένες και φιλότιμες προσπάθειες εργαζομένων του Δήμου, είτε διοικητικό προσωπικό είτε εργάτες.

Κι όταν λέω μεμονωμένες προσπάθειες εννοώ χωρίς την κεντρική «μπαγκέτα» του πολιτικού προϊσταμένου που θα συντόνιζε και θα καθοδηγούσε τις προσπάθειες αυτές.

Αναλάβαμε καθήκοντα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οπότε κι επιβαλλόταν να ρυθμίσουμε εκκρεμότητες σε σχέση με τα Σχολεία της περιοχής μας, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. Από κει και πέρα, ο Χειμώνας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και όπως έχει γίνει πια η ατμόσφαιρα κι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πέσει από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στις βροχές και τις πλημμύρες. Η έμφαση λοιπόν, δίνεται στην καθημερινότητα του συνδημότη μας, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής του.

Ευθύνη δική μας στο Οικονομικών, είναι να εξασφαλίζουμε τους απαιτούμενους πόρους για όλες τις δραστηριότητες με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη.

Δήμος Μαραθώνα. Όνομα με απίστευτη δυναμική και δυνατότητες οι οποίες παρά τις προσδοκίες πήγαν στράφι από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. Σκοπεύετε να αναδείξετε και να εκμεταλλευτείτε με κάποιο τρόπο αυτό το παγκόσμια αναγνωρίσιμο brandname; Σαφέστατα! Για να μη σας πω ότι η πλειονότητα των δράσεων, έργων κι ενεργειών μας, σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο με τη δυναμική όπως είπατε, του ονόματος και της ιστορίας. Θα «εκμεταλλευτούμε» όσο είναι δυνατόν, με την καλή έννοια φυσικά και προς όφελος των συμπολιτών μας και του τόπου, το όνομα του «Μαραθώνα» καθώς είναι από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αν όχι το πιο σημαντικό!

Μία πιο προσωπική ερώτηση. Αρνηθήκατε το μισθό του Αντιδημάρχου, αφιερώνετε πάρα πολλές ώρες στο Δήμο με αποτέλεσμα να αφήνετε πίσω τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις στο Λογιστικό γραφείο. Αξίζει τον κόπο; Εξαρτάται από το τι θεωρεί ο καθένας ως «κόπο»… τι επιδιώκει ο καθένας να λάβει ως ανταποδοτικό, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Είναι γεγονός ότι δεν αμείβομαι για τις υπηρεσίες μου ως αντιδήμαρχος Οικονομικών. Είναι επίσης, αλήθεια ότι περνώ τις περισσότερες μέρες της ημέρας μου πια, στο δημαρχείο. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν με πιέζει να το κάνω… είναι κάτι που θέλω, είναι ο τρόπος μου να λειτουργώ όταν αναλαμβάνω κάτι και μάλιστα τόσο σπουδαίο, όπως είναι η Διοίκηση της πόλης που ζω, που δραστηριοποιούμαι, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Ποτέ δεν θα έμπαινα σε μία τέτοια διαδικασία, απλά και μόνο για να καταλάβω ένα αξίωμα και μία καρέκλα και φυσικά δεν θα έκανα ποτέ τη… «γλάστρα».

Όσο για το εάν άξιζε τελικά, όλο αυτό, θα το αποφασίσω στο τέλος της θητείας, όταν κρίνω τον εαυτό μου από το αποτέλεσμα.

Και να είστε σίγουρος ότι δεν θα είμαι καθόλου επιεικής στην κρίση μου!

Ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Ευχαριστώ και εγώ Πηγή: Εφημερίδα Polis - www.irafina.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ