2019-11-06 18:06:18
Φωτογραφία για Απότομη αλλαγή του καιρού με καταιγίδες, χαλάζι και σκόνη από αύριο
Απότομη αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Η νέα κακοκαιρία που θα έρθει θα έχεις ως κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις κατά τόπους καταιγίδες, τις πιθανές χαλαζοπτώσεις, τους νοτιάδες στα πελάγη αλλά και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, αναφέρει.

Έρχεται χαμηλό βαρομετρικό την Πέμπτη

Από την Πέμπτη το μεσημέρι και στη συνέχεια ο καιρός θα καταστεί άστατος στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες ενώ σε τοπικό επίπεδο οι βροχές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας που θα έχουν. Μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες δυτικές (αρχικά) ηπειρωτικές περιοχές της χώρες.

Την Παρασκευή γενίκευση της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, εφόσον το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει πια πλησιάσει προς τη χώρα μας, οι βροχές θα επεκταθούν μέσα στην Παρασκευή και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας
. Φαίνεται δε ότι οι περιοχές που θα "πληγούν" με τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα (πιθανώς και η Αττική), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αργότερα.

Πιθανές καταιγίδες και στην Αττική την Παρασκευή

Όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, οι δείκτες αστάθειας πάνω από την περιοχή της Αττικής θα είναι ανεβασμένοι. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μέσα στην Παρασκευή, εκτός από βροχές να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο. Τα φαινόμενα κατά τόπους ίσως να έχουν και ελαφρώς έντονο χαρακτήρα.

Πτώση της θερμοκρασίας

Κατά την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την Ελλάδα, κατά την έλευση της κακοκαιρίας δηλαδή, φαίνεται ότι μέσα στην Παρασκευή η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 4-5 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, όταν την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 28°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, την Παρασκευή λόγω της πυκνής κατά περιόδους νέφωσης ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 24°C. Στην Κρήτη όμως θα παραμείνουν ανεβασμένες και ιδιαίτερα στα βόρεια παράλια του νησιού θα αγγίξει ακόμη και τους 27-28°C.

Κακοκαιρία και στο Αιγαίο

Μπορεί στις περιοχές του Αιγαίου να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις αλλά και πιθανές καταιγίδες την Παρασκευή, δεν φαίνεται όμως ότι θα είναι κάτι το αξιόλογο τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια των φαινομένων. Μόνο στη νότια Κρήτη ίσως κατά τόπους οι καταιγίδες να είναι λίγο πιο έντονες. Πάντως βροχές θα εκδηλωθούν τόσο στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, όσο και στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά με γενικά τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα.

Έρχεται σκόνη

Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Αφρική, ωστόσο όχι σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αρκετές από της βροχές θα είναι και λασποβροχές ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Οι εντάσεις των νοτιάδων στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο αλλά και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου όπου οι εντάσεις τους θα αγγίζουν τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ τοπικά ως μέγιστες ριπές.

Βελτίωση του καιρού το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο ίσως οι βροχές να έχουν λίγο πιο έντονο χαρακτήρα αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν εκεί τοπικές καταιγίδες.

Πιθανώς θα ξαναχαλάσει ο καιρός την Κυριακή

Παρόλο που είναι αρκετά μακριά μέχρι την Κυριακή, αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει η πιθανότητα νέα κακοκαιρίας η οποία θα επηρεάσει πάλι τις περισσότερες περιοχές της χώρας από την Κυριακή. Αυτό το γεγονός όμως ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" και γιαυτό δίνεται αυτή την ώρα ως μια πιθανότητα που ενδεχομένως να είναι και αυξημένη.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ