2019-11-07 11:48:46
Φωτογραφία για ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέουν οι Προνοιακές Δομές από έλλειψη κονδυλίων – Στάση Εργασίας την Πέμπτη
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη κατάρρευση των Προνοιακών Δομών της χώρας, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν διαθέτει κονδύλια για την πρόσληψη και ανανέωση συμβάσεων προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μετά το κλείσιμο με την παρουσία των ΜΑΤ της Προνοιακής Δομής της Γλυφάδας, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί το κλείσιμο και του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Οι δημόσιες Προνοιακές Δομές απαξιώνονται γιατί δεν διαθέτουν κονδύλια για την απαραίτητη πρόσληψη προσωπικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και επιρρίπτουν ευθύνες στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου:

"Η Υφυπουργός Εργασίας αρνείται να υλοποιήσει το Ν.4578/2018 άρθρο 35 και να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τους 300 υπηρετούντες επικουρικούς υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται πάνω από πέντε έτη χωρίς καμία διακοπή
. Τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις τους και απολύονται. Εάν φύγουν οι 300 επικουρικοί θα κλείσουν και άλλα τμήματα Προνοιακών Μονάδων. Αντίστοιχη προκήρυξη έγινε στο Υπουργείο Υγείας για το επικουρικό προσωπικό", αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία για το λόγο αυτό αύριο Πέμπτη (7/11) προκηρύσσει στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) στις Προνοιακές Μονάδες όλης της χώρας και Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

ΠΟΕΔΗΝ: "Η Πρόνοια δεν φτιάχνει χωρίς προσωπικό και κονδύλια"

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, αρνείται να συναντήσει τους συνδικαλιστές και τους φορείς της Πρόνοιας, απαξιώνει και υποβαθμίζει με τις πράξεις της περαιτέρω τις Προνοιακές Μονάδες:

"Μέχρι σήμερα στους τέσσερις μήνες που είναι Υπουργός έκλεισε παρουσία των ΜΑΤ μια ιστορική Προνοιακή Μονάδα που λειτουργούσε 31 χρόνια και φιλοξενούσε 50 ηλικιωμένα ΑΜΕΑ με το πρόσχημα της ρήτρας που έβαλαν οι ιδιοκτήτες μεταξύ τους και θα πληρώσει το Δημόσιο, χωρίς να υφίσταται τέτοιο θέμα αφού δεν έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση. Έλεγαν ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να παραδοθεί το κτήριο γιατί θα εκπέσει στο Δημόσιο η ρήτρα αλλά μέχρι σήμερα 6/11/2019 δεν έχει παραδοθεί. Ψέματα για να διαλύσουν τη Μονάδα αν και υπάρχει έτοιμη λύση μετεγκατάστασης στο Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα που πληροί τις προϋποθέσεις", αναφέρουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης - Προνοιακή Μονάδα Γλυφάδας: Μεταφέρονταν με ΜΑΤ οι 22 ηλικιωμένοι, έως αργά τη νύχτα

Την ώρα που η λίστα αναμονής για περίθαλψη ατόμων που πρέπει να φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές είναι πάνω από ένα χρόνο, "αντί να ανοίγουν νέα κρεβάτια, να προωθούν την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική επανένταξη, κλείνουν κρεβάτια και μονάδες για να γλιτώσουν κονδύλια και να κρύψουν τη γύμνια σε προσωπικό. Σειρά τώρα έχει το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών που το στοχοποίησαν οι ΜΚΟ για να κάνουν χρυσές δουλειές με τους περιθαλπόμενους της Μονάδας. Ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν ως «αφεντικά", αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Κατέρρευσαν οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες - Επικίνδυνες οι συνθήκες για τα άτομα με αναπηρία

Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων, λέει η ΠΟΕΔΗΝ με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς".

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων, "οι νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές που χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.). οι Μονάδες είναι χωρίς γιατρούς, παιδιάτρους, ψυχιάτρους, παθολόγους κ.α. Έρχονται κάποιοι ιδιώτες γιατροί λίγες ώρες την εβδομάδα που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης".

Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500

Την 1/1/2015 μειώθηκε σε 4.000 και τώρα είναι 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση των περιθαλπόμενων, είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

"Λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων δεν υπάρχουν προγράμματααποϊδρυματοποίησης. Αφέθηκαν στις Μ.Κ.Ο. με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα. Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα. Τα κονδύλια είναι ελάχιστα. Δεν μπορούν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας. Καμία επισκευή, συντήρηση του εξοπλισμού. Που να βρεθούν χρήματα για προγράμματα αποϊδρυματοποίησης; Θα είμαστε όλοι εκεί", καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ