2019-11-08 10:44:30
Φωτογραφία για Εν μέσω διαξιφισμών Αθήνας - Άγκυρας η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στη Γενεύη
Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει σήμερα ο Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο διάσκεψης που διοργανώνει στη Γενεύη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο Υπουργών η Άγκυρα έσπευσε να δυναμιτίσει το κλίμα με ανακοίνωσή της με αιχμή δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία. Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Άγκυρα «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας». «Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο Κράτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς και συνέστησε στην Τουρκία «να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».


Άγκυρα: Δεν έχουμε ξεχάσει τις «θηριωδίες» της Ελλάδας προς τους Τούρκους

Βολές κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε ότι συντάσσεται με εχθρικούς, προς την Τουρκία κύκλους, εξαπέλυσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία. «Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συντάσσεται με εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας τις αβάσιμες θέσεις και τους ισχυρισμούς τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία δεν έχει ξεχάσει τις ''θηριωδίες'' της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες» και ότι η χώρα μας «''εξολόθρευε συστηματικά'' Τούρκους και μουσουλμάνους στην περιοχή στη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έπειτα». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα φτάνοντας στο σημείο να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές».

«Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι εχθρότητας και έχει πολύ καλή γνώση της ιστορικής πραγματικότητας» συνέχισε, προσθέτοντας πως «η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα». Συνέστησε μάλιστα στην Αθήνα «να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα καθώς η προώθηση της φιλίας και της καλής γειτονίας είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

Σχολιάζοντας τέλος την αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου στη Γενοκτονία των Αρμενίων ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός ο Πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται».

Συναντήσεις Δένδια με Ζάεφ - Ντιμιτρόφ

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί επίσης στη Γενεύη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη, οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με στόχο τη σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ