2019-11-08 14:51:33
Φωτογραφία για Υπ. Υγείας: Κακοδιαχείριση είχε καταγράψει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο ΚΕΘΕΑ
Συντάκτης: Virus

Στοιχεία σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ΚΕΘΕΑ που ήρθαν στα χέρια του κατέθεσε στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας σειρά παρατυπιών σε ότι αφορά την διοίκηση και γενικότερα της διαχείρισης του οργανισμούς, από την απευθεία ανάθεση χωρίς πρόγραμμα προμηθειων, παρατυπίες στην ασφαλιστική ενημερότητα έως και τα έξοδα μετακίνησης.

Στα πρακτικά τις συνεδρίασης της Βουλής κατέθεσε ο κ .Κικίλιας το πόρισμα της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες καθώς και το θεραπευτικό εξαρτημένων ατόμων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κρατους (1/7/2018-30/6/2019). Έκθεση αποτελεσμάτων Τακτικού Ελέγχου ΚΕΘΕΑ

Διαβάστε επίσης: Υπ. Υγείας: Πόρισμα "καίει" την απελθούσα διοίκηση του ΚΕΘΕΑ

Δηλώνοντας την πρόθεση να περιφρουρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ,αναγνωρίζοντας την προσφορά του, ο κ. Κικίλιας αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η μονάδα των Διαβατών είναι μια από τις 100 του οργανισμού. Όπως υποστήριξε η εν λόγω μονάδα ξεχωρίζει ως μεγαλύτερη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και εγκαινιάστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό.


Αφήνοντας αιχμές για την εν λόγω περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι στο πόρισμα αναφέρεται ότι μετά τον έλεγχο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει λόγο για ευρήματα και κάνει υποδείξεις στον ΚΕΘΕΑ για τα πεπραγμένα του.

Κακοδιαχείριση

Αναλυτικότερα, αποδίδεται στον οργανισμό «η μη ρεαλιστικά κατάρτιση του προϋπολογισμού εξόδων» και παροτρύνει να μην κρατούνται ποσά που δεν αξιοποιούνται τελικά.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι πραγματοποιούνταν δαπάνες οι οποίες νομιμοποιούνταν εκ των υστέρων. Ακόμη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε από τον ΚΕΘΕΑ να τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις του Π.Δ.80/2016 περί «ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες» και της εγκυκλίου αναφορικά με την αναγκαιότητα της έκδοσης των αποφάσεων πριν από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την πραγματοποίηση μιας δαπάνης.

Κατά τον έλεγχο ασφαλιστική ενημερότητα κατά την εξόφληση των δαπανών του φορέα έγιναν συστάσεις στο ΚΕΘΕΑ να τηρούνται οι αναφερόμενες διατάξεις κατά την εξόφληση των δαπανώ του καθώς «δεν τηρούσε ο φορέας τα προβλεπόμενα» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση του φορέα, διαπιστώνεται ότι τα χρηματικά εντάλματα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ υπογράφοντα από το ίδιο το όργανο και ως προς την εκκαθάριση και ως προς την εξόφληση.

Ακόμη, τα χρηματικά εντάλματα της Κεντρική Υπηρεσίας δεν φέρουν τα ονοματεπώνυμα κα την ιδιότητα των προσώπων που τα υπογράφουν. «Δεν έχει προηγούμενο στο δημόσιο λογιστικό» σχολίασε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν οι κείμενες διατάξεις.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας από τον άμβωνα της Βουλής υποστήριξε ότι το πόρισμα αποδεικνύει ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προμήθειας αγαθών από το ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ-ΧΡΩΜΑ.

Επιπρόσθετα, έχουν καταγραφεί ελλιπή δικαιολογητικά στις δαπάνες μετακίνησης, οι οποίες είναι τεράστιες, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενα του ο κ. Κικίλιας σε ότια αφορά τους νομικούς του οργανισμού. Επί του θέματος πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνταν χωρίς τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεσήμανε την προσοχή ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του Ν/4336/2015 και της Υπουργικής Απόφασης 2/73/ΔΕΠ/2016 περί μετακίνησης.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός κατήγγειλε ότι σε μεγάλο ποσοστό γινόταν απευθείας ανάθεση και δεν υφίσταντο πρόγραμμα προμηθειών. «Εδώ άκουσα όλο το χρονικό διάστημα για τον πιο τέλεια οργανωμένο οργανισμό σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά, που οι ορκωτοί λογιστές δίνουν μπράβο και δεν έχει ακουστεί ποτέ το παραμικρό για αυτόν» ισχυριστηκε με νόημα.

Σχετικά με τη τήρηση κανόνων δημοσιότητας, διαφάνειας και πληροφόρησης δεν αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα εντάλματα του έτους 2017.

Με βάση τα προαναφερόμενα ο Υπουργός υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να οργανωθεί και να αποκτήσει «δομημένη διοίκηση που να ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ, από σήμερα και στο παρελθόν».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εξέλιξη: Δεν τελειώνει το ONE!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εξέλιξη: Δεν τελειώνει το ONE!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ