2019-11-09 13:10:03
Φωτογραφία για Σε όλο τον κόσμο στα ΑΕΙ ελεύθερη πρόσβαση έχουν μόνο οι ακαδημαϊκοί
“Φρένο” στις βιαιοπραγίες εντός πανεπιστημιακών χώρων θέλει να βάλει η κυβέρνηση που αναζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της

ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα έχουν ανοίξει κυβερνητικά στελέχη που δηλώνουν οτι θα συζητούσαν το ενδεχόμενο κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, ξεκαθαρίζοντας οτι πρέπει πρώτα οι πρυτανικές αρχές να τοποθετηθούν επ 'αυτού.

Οπως δήλωσε στο protothema.gr ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: “Είμαι υπέρ της αυτορύθμισης των Πανεπιστημίων. Σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου ελεύθερη πρόσβαση έχουν μόνο οι ακαδημαικοί”

Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή.


Οι προτεραιότητες εξάλλου της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου όπως ήδη συζητείται.

Μέτρα για τη διασφάλιση των χώρων του Πανεπιστημίου είχε εξαγγείλλει αρχικά ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ως πρύτανης του ΕΚΠΑ συζητώντας εφαρμογή σύστημα εισόδου στο Πανεπιστήμιο μόνο με επίδειξη ταυτότητας σε κάποιους χώρους του ιδρύματος.

Σε οτι αφορά στην κατάργηση του ασύλου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε “Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα εν συνόλω, τους φοιτητές, τους καθηγητές, το προσωπικό προκειμένου να μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται, να κάνει έρευνα. Δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών όσο δεν τιμωρούνται αξιόποινες πράξεις. Εξομοιώνουμε τον πανεπιστημιακό χώρο με τους κοινούς δημόσιους όσον αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν από το νόμο η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων , αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων η άλλων χώρων των Πανεπιστημίων είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο θέσπισης εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ.

Οι συζητήσεις γίνονται με φόντο την ανησυχία των πρυτανικών αρχών ενόψει και της επετείου για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Για «εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος επεισοδίων ικανών να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του», κάνει λόγο η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών , παραμένοντας σε διαρκή συνεδρίαση.

«Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ενώ η Σύγκλητος «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτηρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού».

Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι αυτά τα παραβατικά φαινόμενα δεν έχουν θέση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακοί χώροι διατίθενται για δραστηριότητες που στοχεύουν αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής του Πανεπιστημίου και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση οιωνδήποτε επιδιώξεων τρίτων”.

Η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων είναι διαδομένη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής , όπου υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο στα Πανεπιστήμια.

Η κ. Κεραμέως με συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Ιούλιο σε ερώτηση « Τι σημαίνει κατάργηση του ασύλου για τα πανεπιστήμια; Θα υπάρξει σύστημα φύλαξής τους η κ. Κεραμέως απάντησε: «Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Ολα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Εως τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών ενώ ως προϋπόθεση είναι να λάβουν σχετική πρωτοβουλία οι διοικήσεις των ανώτατων Ιδρυμάτων.

Ειδικό προσωπικό φύλαξης στα Πανεπιστήμια ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ των Πανεπιστημίων. Η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει σε ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το προς ψήφιση άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Δεν αποτελεί όμως από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται από τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας και τη στάση των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει την ανάγκη για «συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και προτείνει τη σύσταση υπηρεσίας «με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη, καθώς και την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές, και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ