2019-11-09 21:46:01
Φωτογραφία για Γκαστ Αβράκοτος: Ο Έλληνας της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
Η διαδρομή του πιο απρόβλεπτου κατασκόπου που μαζί με τον γερουσιαστή Τσάρλι

Ουίλσον έστησαν την μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Η ιστορία του Έλληνα πράκτορα της CIA Γκαστ Αβράκοτος δεν θυμίζει απλά ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, ΕΙΝΑΙ και η κινηματογραφική του εκδοχή αποκάλυψε λίγα μόνο από τα έργα και τις ημέρες του. Αυτές που έχτισαν τον δικό του πολύ προσωπικό μύθο στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε πολύ ποτο, γυναίκες, ατέλειωτα βρισίδια και άκρως απόρρητες αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Κάποιοι τον θυμούνται στα τελευταία χρόνια της παρουσίας του στα κεντρικά της CIA να παρκάρει στην θέση του τότε διευθυντή της υπηρεσίας Τζορτζ Τένετ.

Όταν κάποιος του έκανε παρατήρηση εισέπραξε την παρακάτω απάντηση: «Fuck yοu. Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; Είμαι Ο γκατ Αβράκοτος και παρκάρω όπου θέλω!!».

Τον ρόλο του ανθρώπου που μαζί με τον γερουσιαστή Τσάρλι Ουίλσον έστησαν την μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση της CIA στα βουνά του Αφγανιστάν ενσάρκωσε ο αδικοχαμένος πλέον Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμαν
. Τον γερουσιαστή φίλο του Τσάρλι Ουίλσον που λάτρευε τα ξενύχτια, το ποτό και τις ωραίες γυναίκες υποδύθηκε ο Τομ Χανκς ενώ την βαθύπλουτη Τεξανή φίλη και ενίοτε ερωμένη του ενσάρκωσε η Τζούλια Ρόμπερτς. Η ταινία «Charlie Wilson’s War» βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου και παραγωγού Τζορτζ Κράιλ, που μετά από έρευνα χρόνων αποκάλυψε πως ένας γερουσιαστής playboy μαζί με έναν Έλληνα πράκτορα της CIA κατάφεραν να διώξουν τους Σοβιετικούς από το Αφγανιστάν.

Ο Χανκς εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο του Κράιλ και φρόντισε να πάρει αμέσως τα αποκλειστικά δικαιώματα για την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη, κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του γερουσιαστή. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μάικ Νίκολς και τα γυρίσματα ξεκίνησαν από το Λος Άντζελες και συνεχίστηκαν στο Μαρόκο, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθούν στο Πακιστάν η στο Αφγανιστάν.

O Cocaine Charlie συναντάει τον Dr Dirty!

Στην ταινία ξεδιπλώνονται από την αρχή με αριστοτεχνικό τρόπο οι εμμονές του γερουσιαστή με τα τρελά ξενύχτια και τα ατέλειωτα λίτρα ποτού που κατανάλωνε συνήθως από το πρωί. Υπάρχουν σκηνές όπου ο Χανκς εμφανίζεται μέσα σε ένα τεράστιο τζακούζι να απολαμβάνει την συντροφιά τεσσάρων «κυριών», ενώ η Ρόμπερτς εμφανίζεται πιο πλατινέ από ποτέ σαν Τζόαν Χέρινγκ. Στο φιλμ είναι και οι δύο φανατικοί πολέμιοι του κομουνισμού και της τότε παντοδύναμης Σοβιετικής Ένωσης, η οποία όταν εισβάλλει στο Αφγανιστάν τους δίνει την αφορμή να εκφράσουν τα πατριωτικά τους αισθήματα.

Ο κρίκος που έλειπε ήταν ο Γκαστ Αβράκωτος, ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας της CIA, ο οποίος δρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα μέσα στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να τον αντιπαθούν όλοι. Τα ίδια αισθήματα έτρεφε για τους ανωτέρους του ο Γκαστ, στον οποίο είχαν κολλήσει το προσωνύμιο «Dr Dirty» δηλαδή «Δρ Βρώμικος», λόγω των μεθόδων που ακολουθούσε στις μυστικές αποστολές του. Ο Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμαν είναι κυριολεκτικά φτυστός με τον πραγματικό Αβράκωτο την δεκαετία του ’80 και η σκηνή που συναντιέται με τον Χανκς για πρώτη φορά είναι συγκλονιστική.

Όταν ο τελευταίος τον ρωτάει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να βοηθηθούν οι «μαχητές της ελευθερίας» Μουτζαχεντίν που μάχονταν τους Ρώσους, ο Χόφμαν απαντάει κυνικά «Όχι αλλά κάτι ετοιμάζουμε». Αυτό που τελικά ετοίμασαν ήταν η πιο μυστική και η πιο μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Ο Έλληνας πράκτορας της CIA που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1989, πέθανε μετά από επιπλοκές που υπέστη λόγω εγκεφαλικού την 1η Δεκεμβρίου του 2005 στο Fairfax Hospital.

Το πιθανότερο αν ζούσε και έβλεπε την ταινία όπως είπε στενός φίλος του-ένας από τους ελάχιστους που είχε-θα ήταν «με βγάλανε χοντρό οι μαλ..ες!»

Οι δύο «κολλητοί» που νίκησαν τους Ρώσους

Μέσα σε δέκα χρόνια από το 1979 μέχρι το 1988 ο γερουσιαστής Τσάρλι Ουίλσον κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, της οποίας ήταν μέλος. Το έκανε για να ενισχύσει τους «μαχητές της ελευθερίας» που αγωνίζονταν κατά των Σοβιετικών. Η CIA διέθεσε το 70% του προϋπολογισμού της στη μεγαλύτερη σε διάρκεια και κόστος μυστική επιχείρηση!

Ο Αβράκωτος, ο «απόβλητος» πράκτορας της CIA με τις πολλές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο, ανέλαβε να μεταφέρει στους Αφγανούς αντάρτες τα αντιαεροπορικά όπλα «Oerlington» για την αντιμετώπιση των φονικών ελικοπτέρων Mi-24, αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους «Στίνγκερ», αντιεροπορικούς πυραύλους SA-7 Σοβιετικής κατασκευής που προμηθεύτηκε από την Πολωνία μέσω «μαύρης» αγοράς, 100.000 τουφέκια και 40 εκατομμύρια σφαίρες από την Γιουγκοσλαβία. Όλα, έφτασαν μέσω Αιγύπτου και Ισραήλ στα υψίπεδα του Αφγανιστάν, φορτωμένα σε…χιλιάδες μουλάρια, ακόμα και από το Τενεσί!

Τα μουλάρια και τα κονδύλια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τότε αρχηγός της CIA κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν είδε το αίτημα του Γκαστ να αγοραστούν τα συμπαθή τετράποδα από πράκτορες της υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο. Η άκρως απόρρητη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε με μπάτζετ ένα εκατομμύριο δολάρια το 1980 έφτασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα μέσα της δεκαετίας.

Πέτυχε πάντως το σκοπό της αφού στις 15 Φεβρουαρίου του 1989, ο στρατηγός του 40ου Σώματος του Κόκκινου Στρατού Μπόρις Γκρομόβ πέρναγε με μικρά βήματα τη «Γέφυρα της Φιλίας».

Ήταν ο τελευταίος Σοβιετικός που αποχωρούσε από το Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω του 15.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες και ο Τσάρλι Ουίλσον είχε κάθε λόγο για να πανηγυρίζει. Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο γερουσιαστής, όταν ο σταθμός της CIA έστειλε το μήνυμα «Νικήσαμε» στα κεντρικά της Υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ, ήταν στον κολλητό του Γκαστ. Μπορεί ο ρόλος του Αβράκωτου να έμεινε «σκοτεινός» για αρκετά χρόνια, δεν έγινε πάντως το ίδιο με τον γερουσιαστή που δεν άφησε να χαθεί η ευκαιρία της δόξας, πριν αποσυρθεί το 1996… Τον ρόλο του αποκάλυψε ο δικτάτορας του Πακιστάν Ζια Ουλ-Χακ, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατό μια χούφτα ανταρτών να διαλύσει μια υπερδύναμη:

«Ο Τσάρλι το έκανε!» απάντησε αφοπλιστικά.

Ο ίδιος ο Αβράκωτος, χρόνια αργότερα, θα πει:

«Όλα ξεκίνησαν από μια Τεξανή χορηγό του Ουίλσον! Αυτή τον έπεισε να ενδιαφερθεί…», εννοώντας την σκληροπυρηνική αντικομουνίστρια Χέρινγκ που έπεισε τον εραστή της να ενισχύσει τους Αφγανούς.

Εκπαιδεύοντας τον Οσάμα

Η Χέρινγκ κέρδισε την υποστήριξη του Πακιστανού δικτάτορα, διατυμπανίζοντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης ότι δεν ήταν εκείνος υπεύθυνος για την εκτέλεση του νόμιμου προέδρου Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο! Έτσι, ο Ουλ-Χακ δεν άργησε να πειστεί ότι πρέπει να βοηθήσει να περάσουν στους μουτζαχεντίν, τα όπλα που είχαν κατάσχει οι Ισραηλινοί από τους Παλαιστίνιους μετά τη σφαγή στα στρατόπεδα της Σάμπρα και της Σατίλα. Αυτά αγόρασε ο Γκαστ Αβράκωτος με κονδύλια της CIA από τον τότε στρατηγό –και μετέπειτα πρόεδρο του Ισραήλ- Αριέλ Σαρόν, στενό φίλο του Ουίλσον και έτερο πρωταγωνιστή σε μια ιστορία που κανείς δεν θα πίστευε για αληθινή αν δεν μιλούσαν αυτοί που την έζησαν.

Η ήττα των Σοβιετικών ήταν, σύμφωνα τους αναλυτές, η αρχή του τέλους για τον “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Λίγους μήνες μετά, έπεφτε το τείχος του Βερολίνου και ξεκινούσε μια νέα εποχή, κανείς πάντως δεν φανταζόταν, ότι λίγο καιρό αργότερα οι τότε σύμμαχοι Αφγανοί μουτζαχεντίν θα μετατρέπονταν στους ανελέητους εχθρούς των ΗΠΑ Ταλιμπάν, κάτι που η ταινία αγγίζει εντελώς επιδερμικά… Η κορυφαία ειρωνεία της ιστορίας, όμως, ήταν ότι κύριο ρόλο μεταξύ των «εκλεκτών» της CIA που συμμετείχαν στη μυστική επιχείρηση, έπαιξε τότε ο νεαρός τότε Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν ένας από τους πλούσιους Σαουδάραβες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους μουτζαχεντίν με τις ευλογίες της βασιλικής οικογένειας της χώρας του!

Διαβάστε επίσης: Οι πράκτορες της CIA που πιάστηκαν στην Κυψέλη ζουν ανάμεσά μας

«Μίλα στο βασιλιά για τους μουσουλμάνους αδελφούς του. Πες του ότι χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τις οικογένειές τους, ρούχα και όπλα… Πες του γίνει ο φύλακας της πίστης!» φέρεται να είχε πει τότε ο Αβράκωτος στον διευθυντή της CIA Κέισι.

Εκείνος το έκανε αλλά δεν φανταζόταν τότε ότι ο νεαρός Οσάμα θα άλλαζε στρατόπεδο μερικά χρόνια αργότερα!

Αυτό δείχνει πόσο κακά χειρίστηκαν οι Αμερικανοί την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Αβράκωτου και του Ουίλσον αφού αντί να την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους, με τις ενέργειες που έκαναν ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός εξαπλώθηκε σαν ιός.

Έτσι γεννήθηκε η Αλ Κάιντα που, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μετατράπηκε σε αντίπαλο δέος για τους Αμερικανούς ενώ στα χέρια της βρίσκονται πολλά από τα χιλιάδες όπλα που παρέδωσε ο Γκαστ Αβράκωτος στους Αφγανούς, τα οποία πλέον στόχευαν.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ