2019-11-11 11:30:40
Φωτογραφία για “Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου” - Δραματική έκκληση
Η αγορά του ελαιολάδου έχει νεκρώσει, οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και οι τιμές πέφτουν συνεχώς.

Στην Ελλάδα μεμονωμένα βυτία για καλά φετινά εξαιρετικά παρθένα έχουν πουληθεί σε τιμές 3,30-3,40 ευρώ/κιλό (στη Λακωνία). Το μαυρολήσιο πιέζεται να υποχωρήσει σπάζοντας τα 2,60 ευρώ/κιλό. Επίσης, γίνονται συναλλαγές σε διάφορες τιμές για ελαιόλαδα που (μάλλον πρέπει να) είναι μίγματα περσινών με φετινά.

Στην Ισπανία οι αγοραστές έχουν χαθεί από την αγορά, ενώ εδώ και λίγες ημέρες οι πωλητές, οι μεγάλες κοοπερατίβες, προχώρησαν σε μια ιδιότυπη απεργία παύοντας κάθε προσφορά με σκοπό να προκαλέσουν μια τεχνητή έλλειψη. Αυτό το «μπρα ντε φερ» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λίγες μόλις εβδομάδες πριν αρχίσει η συγκομιδή σε φουλ ρυθμούς και με δεδομένα τα περσινά αποθέματα.

Η Τυνησία έχοντας μια υπερπαραγωγή 330-350 χιλ. τόνων σχετικά πρώιμη προσφέρει στη διεθνή αγορά έξτρα παρθένα με 2,15-2,25 ευρώ/κιλό.


Χαρακτηριστική της κρισιμότητας του θέματος της πτώσης των τιμών του ελαιολάδου είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, καταγγέλλοντας το ζήτημα της τιμής του ελαιόλαδου και τις συνέπειες της χαμηλής τιμής, ζητώντας την ύπαρξη τιμής ασφαλείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«O Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ακούγοντας την αγωνιά  χιλιάδων  συναδέλφων  αγροτών για τα πολλαπλά προβλήματα του χώρου μας, θέλει να κάνει αναφορά – καταγγελία για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της εξευτελιστικής τιμής του ελαιολάδου που θα προκαλέσει κατάρρευση της αγροελαιοκομικης παραγωγής και οι συνέπειες αυτής θα καταστήσουν το χώρο της ελαιοκομικής παραγωγής  άκρως  απαγορευτικό για όσους ενδιαφέρονται ν’ απασχοληθούν ως αγρότες -παραγωγοί, εργάτες και γενικώς να συμπληρώσουν το προσωπικό – οικογενειακό τους εισόδημα.

Η φετινή παραγωγή που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες του χώρου του ελαιολάδου ως εξαιρετική – σε θέμα ποιότητας – επειδή ευνοήθηκε από τις κλιματολογικές συνθήκες, την απουσία δάκου και την μη επιβάρυνση από ψεκασμούς – πέραν των προβλεπόμενων- δεν είναι δυνατόν το ελαιόλαδο να πωληθεί από τους παραγωγούς στους εμπόρους για «ένα κομμάτι ψωμί».

Σε μια περίοδο όπου η ελαιοσυγκομιδή είναι σχεδόν σε πλήρη εξέλιξη και τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν άλυτα όπως υψηλό εργατικό κόστος, μη επίλυση του ζητήματος των Εργοσήμων, δυσβάσταχτο ασφαλιστικό που ισοδυναμεί με δεύτερο φορολογικό, ο Aγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων εκφράζοντας τις ανησυχίες των αγροτών και όχι μόνο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας στηρίζεται σε ποσοστό άνω του 80% στο ελαιόλαδο διερωτάται προς τους αρμοδίους:» πως μ’ αυτήν την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ελαιολάδου ο μικρομεσσαίος αγρότης θα μπορέσει να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του, ν’ ανταποκριθεί στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και φυσικά ν’ ανταποκριθεί στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις ατομικές, οικογενειακές, φορολογικές.

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η επιβίωση του αγρότη είναι καθοριστική για τη συνέχιση της επιβίωσης μιας σειράς προϊόντων – αγαθών και υπηρεσιών και καλούμε να τους εμπλεκόμενους φορείς να παρέμβουν στο κρίσιμο ζήτημα με την ύπαρξη τιμής – ασφάλειας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επέμβουν στην κερδοσκοπία που γίνεται από πλευράς μεγαλεμπόρων του ελαιολάδου».

Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ