2019-11-11 13:29:26
Φωτογραφία για Νίκι Χέιλι: Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου μού είχαν ζητήσει να υπονομεύσω τον Τραμπ
Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατήγγειλε ότι δύο υψηλόβαθμα

στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης της ζήτησαν να υπονομεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα χθες Κυριακή.

Στο βιβλίο της, που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, η Χέιλι αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο πρώην προσωπάρχης του Τραμπ Τζον Κέλι προσπάθησαν να την πείσουν να υπονομεύσει την εξουσία του Τραμπ και να παρακούσει κάποιες εντολές του.

Σύμφωνα με την ίδια, της είπαν ότι «προσπαθούν να σώσουν την πατρίδα».

«Το να υπονομεύεις έναν πρόεδρο είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο πράγμα και αντίθετο με το Σύνταγμα και με τα όσα επιθυμούν οι Αμερικανοί», σχολίασε η πρώην πρεσβευτής μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό CBS. Ο Τίλερσον δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ενώ ο Κέλι τόνισε ότι στόχος του ήταν ο πρόεδρος να είναι πλήρως ενημερωμένος.


«Αν με τον όρο “αντίσταση” και “καθυστέρηση” εννοεί την έναρξη διαδικασίας εκ μέρους του προσωπικού (…) ώστε να διασφαλίσουμε ότι (ο Τραμπ) γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά της πολιτικής απόφασης που εξετάζει, ώστε να λάβει μια ενημερωμένη απόφαση, τότε είμαι ένοχος», δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Τίλερσον αποπέμφθηκε από υπουργός Εξωτερικών τον Μάρτιο του 2018 και ο Κέλι αποχώρησε από τη θέση του στο τέλος του ίδιου έτους. Κάποια πρώην μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν παρουσιάσει μια εικόνα χάους στην κυβέρνησή του.

Στο βιβλίο της “With all due respect” (Με όλο τον σεβασμό) η Χέιλι αναφέρει ότι το Κέλι και ο Τίλερσον της είπαν «ότι δεν υπακούν, ότι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα». «Οι δικές τους αποφάσεις, και όχι του προέδρου, ήταν προς το συμφέρον των Αμερικανών, ισχυρίζονταν», γράφει η Χέιλι. Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως άνθρωποι θα πεθάνουν, αν δεν συμμαζευτεί ο πρόεδρος.

Ωστόσο η 47χρονη Χέιλι τονίζει ότι αρνήθηκε το αίτημα των δύο ανδρών, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο» και «προσβλητικό».

Η πρώην πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τη θέση στο τέλος του 2018, αναφέρει στο βιβλίο της ότι διαφώνησε με τον Τραμπ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι το 2017.

Επίσης δηλώνει ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου μετά τη διαδήλωση υπέρμαχων της υπεροχής της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ το 2017, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε η αντιδιαδηλώτρια Χέδερ Χάιερ, ότι υπήρχαν καλοί άνθρωποι «και στις δύο πλευρές», ήταν «επικίνδυνα και βλαβερά».

Ωστόσο η Χέιλι στο βιβλίο της τονίζει ότι στήριζε πολλές από τις πολιτικές του Τραμπ, στις οποίες ήταν αντίθετα άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως η απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη διάρκεια της συνέντευξής της στο CBS μάλιστα επέκρινε την απόφαση των Δημοκρατικών να κινήσουν τη διαδικασία για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι αυτή είναι «σαν θανατική καταδίκη για τους δημόσιους λειτουργούς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχήθηκε μέσω του Twitter «καλή τύχη» στη Χέιλι για το βιβλίο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ