2019-11-12 07:51:38
Φωτογραφία για Τέλος στις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα με κατεπείγουσα τροπολογία Κικίλια!
Με κατεπείγουσα τροπολογία του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλια που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας, μπαίνει φρένο στις αυξήσεις στα φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προωθήσει ρύθμιση που προέβλεπε αυξήσεις στα φάρμακα, κάτι που προεκλογικά είχε στηλιτεύσει η ΝΔ, ενώ ακόμη και ο ΕΟΦ είχε αρνηθεί να προωθήσει το νέο Δελτίο Τιμών λίγο πριν τις εκλογές ενώ παρενέβη ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Υγείας με την κατεπείγουσα τροπολογία του διατηρεί τον ..... τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζεται στην τροπολογία ότι «δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών».

Μειώσεις τιμών

Παράλληλα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας προβλέπουν μειώσεις στις τιμές κατά 7% αφού όπως επισημαίνεται: «Εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών με κατώτερο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης».


Αντίστοιχα θα διαμορφώνονται και οι τιμές των γενοσήμων οι οποίες ορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Έρχονται νέα γενόσημα και βιοϊσοδύναμα

Μετά τις εξελίξεις στην φαρμακευτική αγορά με την τροπολογία Κικίλια, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να τιμολογηθούν και να βγουν στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και νέα σκευάσματα όπως γενόσημα, αλλά και biosimilars που αναμένουν εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται για σκευάσματα που αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα, δεδομένου ότι εξοικονομούν δαπάνες στο σύστημα, ενώ διευκολύνουν και τους ασθενείς που αναμένουν εδώ και καιρό να λάβουν νέες θεραπείες.

healthreport.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ