2019-11-12 09:33:48
Φωτογραφία για Διαγνωστικά: Αναστέλλεται η απεργία -Αύριο οι οριστικές αποφάσεις
Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Healthpharma.gr

Προς αναστολή βαίνει η τριήμερη προειδοποιητική απεργία που είχαν εξαγγείλει για την 21η Νοεμβρίου οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία με κύριο αίτημα την μείωση του clawback.

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε προειδοποιητική απεργία. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) εξέδωσε ανακοίνωση εξαγγέλλοντας τριήμερη απεργία από τις 21 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι επαφές των Διαγνωστικών στη συνέχεια με τη Διοίκηση του Οργανισμού φαίνεται ότι άμβλυναν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, βγάζοντας από το «κάδρο» τις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Βέβαια από την αρχή υπήρχαν διαφωνίες για το θέμα της απεργίας από τους φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο. Από τους θερμούς υποστηρικτές της απεργίας ήταν ο ΠΑΣΙΔΙΚ κάτι που τώρα φαίνεται να αλλάζει.

Αλλαγή κλίματος «Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ που αλλάζουν το κλίμα» τόνισε μιλώντας στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιώργος Βουγιούκας. Όπως επισημαίνει ο κ. Βουγιούκας, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Θανάση Εξαδάκτυλο για να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου στα γραφεία του ΠΙΣ, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κινητοποιήσεων.

Εκτός από κάποια μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, στην πλειοψηφία του ο κλάδος δείχνει ότι δεν επιθυμεί σε αυτή τη χρονική στιγμή την απεργία, μετά και από τις δεσμεύσεις που έλαβε από την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη για ενίσχυση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους, και τις 120 δόσεις για το clawback.

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που ο κλάδος προσανατολίζεται αν γίνει απεργία να γίνει με το νέο έτος και εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έλαβαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δεσμεύσεις ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα αυξηθεί κατά 27 εκατ. και θα φτάσει τα 393 εκατ. από τα 366 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 27 εκατ. ευρώ είχαν συμφωνηθεί επί Ξανθού αλλά λόγω εκλογών δεν βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση, που τώρα αναμένεται από τον νυν υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Επίσης η κ. Καρποδίνη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. Όσο για την πλήρη κατάργηση του clawback έχει ενημερώσει τον κλάδο ότι στόχος είναι να καταργηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Την περασμένη Παρασκευή η κ. Καρποδίνη συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) παρουσίασε τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του clawback των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Οι 120 δόσεις για το clawback ήταν στα βασικά αιτήματα των διαγνωστικών.

Η αντιπρόεδρος τους ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση μηνιαία υποβολή των παρόχων και με ποσοστό παρακράτησης έως 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όσοι περισσότεροι πάροχοι σε ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους. Σε σχέση δηλαδή με την παλαιότερη ρύθμιση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ