2019-11-12 13:23:50
Φωτογραφία για Β. Κικίλιας: Μείωση έως 7% σε φάρμακα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας
Μειώσεις έως 7% στις τιμές των φαρμάκων προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι «ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμιά αύξηση στα φάρμακα».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτακή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρωθυπουργός είχε πει προεκλογικά, «το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή». Ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμιά αύξηση στα φάρμακα και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος ενώ μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10%. Εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις. Για το 2000 δεν θα υπάρχει αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα. Η ψήφιση της τροπολογίας ουσιαστικά δρομολογεί το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η προθεσμία για την έκδοση του οποίου λήγει στο τέλος του έτους - υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του δελτίου τιμών είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλά τελικά «κληροδοτήθηκε» όπως και πολλές άλλες μείζονες εκκρεμότητες και προβλήματα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επεισοδιακό τρόπο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.
liberal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ