2019-11-12 16:11:29
Φωτογραφία για Αλβανία - Σερβία - Σκόπια: Βολές Μπερίσα στη «μίνι βαλκανική ζώνη Σένγκεν»
Η δημιουργία της μίνι βαλκανικής ζώνης «Σένγκεν» που θα επιτρέπει την ελεύθερη

διακίνηση των πολιτών μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Σκοπίων, που αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών, βρίσκει αντίθετο τον πρώην Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Ο Μπερίσα υποστήριξε πως το σχέδιο Ράμα και Βούτσιτς, αποσκοπεί στην περαιτέρω απομόνωση του Κοσσυφοπεδίου, την de facto οικονομική αποδυνάμωση του, μια πρακτική που θα χρησιμοποιηθεί στην τελική συμφωνία με τη Σερβία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Express του Κοσόβου, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, επεσήμανε πως οι ιδέες για την αποδυνάμωση του Κοσσυφοπεδίου και της καθιέρωσής του ως δορυφόρου της Σερβίας χρονολογούνται από την εποχή που ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα συνεργάστηκε με τον Γιουγκοσλάβο δικτάτορα, Τζόζεφ Μπρος Τίτο.

«Η βαλκανική μίνι Σένγκεν είναι μια σερβική πρωτοβουλία εναντίον του Κοσσυφοπεδίου»


«Αυτή η πρωτοβουλία είναι ουσιαστικά η ίδια με τη Συμφωνία Τίτο-Χότζα για τελωνειακή ένωση και τον de facto μετασχηματισμό της Αλβανίας σε έβδομη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η συμφωνία στοχεύει και πάλι μέσω της Αλβανίας να απενεργοποιήσει και να μετατρέψει de facto το Κοσσυφοπέδιο σε οικονομικό χώρο της Σερβίας και ως δορυφόρου της», δήλωσε, επισημαίνοντας πως : «Η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου καθορίζει τη δική της θέση, αλλά η πεποίθησή μου και η πληροφόρησή μου μου δίνουν το δικαίωμα να πω ότι η βαλκανική μίνι Σένγκεν είναι μια σερβική πρωτοβουλία εναντίον του Κοσσυφοπεδίου και επιδιώκει την πολιορκία του από τη Σερβία, όπως είχε κάνει το ίδιο με την Αλβανία το 1946».

Ο Μπερίσα χαρακτήρισε «γκάνγκστερ» τον πρωθυπουργό Ράμα και τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς, υποστηρίζοντας πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν χώρο για τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, καλώντας όλους τους Αλβανούς να αντιταχθούν στην ιδέα της μίνι βαλκανικής ζώνης «Σένγκεν».

Σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Αχρίδα των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και, συμφώνησαν στην επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για χρήση μόνο της αστυνομικής ταυτότητας κατά τους ελέγχους στα σύνορα των τριών κρατών.

Για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών.

Στον τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο, χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ