2019-11-13 17:47:21
Φωτογραφία για Από την επόμενη χρονιά οι αλλαγές σε Θρησκευτικά και απαλλαγές, γράφει η Καθημερινή
Προσφυγή από γονείς για τα Θρησκευτικά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Από την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύει το νέο πλαίσιο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και τις απαλλαγές των μαθητών από το μάθημα.

Αυτό ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Παιδείας στην «Κ», μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης προσφυγής από γονείς μαθητή που ζητούν την απαλλαγή του παιδιού από τα Θρησκευτικά.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, δύο γονείς και ένας μαθητής Λυκείου, με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, στράφηκαν εναντίον του υπουργείου Παιδείας για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της απόφασης της 31.10.2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) περί απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σύμφωνα με την περιγραφή των γεγονότων από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του μαθητή και των γονιών, Βασίλειο Σωτηρόπουλο, «ο μαθητής είχε λάβει απαλλαγή από το μάθημα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο όταν οι γονείς του υπέβαλαν το αίτημα για την Α΄ Λυκείου, χωρίς να αναφέρουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, το αίτημα απορρίφθηκε ως αντίθετο στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και στην εγκύκλιο Λοβέρδου, οι οποίες προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση
. Η αρχική αίτηση απαλλαγής υποβλήθηκε από τους γονείς μετά την έκδοση της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση. Μετά την απόρριψή της από το σχολείο, οι γονείς υπέβαλαν νέα αίτηση που ανέφερε ότι το παιδί δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη από το σχολείο». Εν τω μεταξύ είχε εκδοθεί ανάλογη απόφαση του ΕΔΔΑ ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ίδια φιλοσοφία κινείται πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι γονείς στην προσφυγή ζητούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή, ενώ κατατέθηκε καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ εναντίον του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της μη συμμόρφωσής του με την απόφαση. Στόχος είναι το υπουργείο να εναρμονίσει τη διαδικασία απαλλαγής εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, χορηγώντας νέα μεταβατική προθεσμία για να υποβληθούν εκ νέου όσες υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής δεν είχαν υποβληθεί κανονικά. Παράλληλα, ζητείται να καταστραφούν όσες υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν τη φράση «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος», καθόσον έχει ήδη κριθεί ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από τα σχολεία κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου και του Συντάγματος.

Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, οι αιτήσεις για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά κατατίθενται μόνο έως και λίγες ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτό υπηρετεί τον στόχο της οργάνωσης των μαθημάτων και του σχολικού προγράμματος (κατανομή καθηγητών, απασχόληση μαθητών). Από την άλλη, η απόφαση της Αρχής είχε εκδοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, και άρα ο αντίλογος είναι πως υπήρχε χρόνος εναρμόνισης του υπουργείου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ