2019-11-14 09:41:23
Φωτογραφία για ΧΩΡΙΣ εκπρόσωπο ΕΔ στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία
ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2021

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Του Γεωργίου Κασσαβέτη

Επισμηναγού (Ι) ε.α. - τ. Κυβερνήτου Ο.Α.

Διαβάσαμε στον τύπο ότι σε πανηγυρικό κλίμα παρουσίασε τα 31 εξέχοντα μέλη της Επιτροπής 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο λόγο του ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι «Τη συγκρότηση της Επιτροπής διαπνέει πνεύμα ενότητος, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού, που θα διατυπωθεί με γλώσσα, ύφος και ήθος, τα οποία θα αναδείξουν την σημασία και το μέγεθος του γεγονότος στο σήμερα».

Στην Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, γνωστή από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, συμμετέχουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και την Αγγλία, Έλληνες καθηγηταί του εξωτερικού και του εσωτερικού, εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Γενετικής και τέλος της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητος.


Ομολογώ ότι αδυνατώ να εκτιμήσω τη συμβολή των εκπροσώπων της Καινοτομίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Γενετικής και της Επιχειρηματικότητος στην επιτυχία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επαναστάσεως. Φαίνεται όμως ότι αυτοί που τους συμπεριέλαβαν κάτι περισσότερο γνωρίζουν. Διερωτώμαι όμως το εξής. Δεν χρειαζόταν στην Επιτροπή ούτε ένας εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας; Στα 31 μέλη της Επιτροπής δεν μπορούσε να συμμετέχει π.χ. ο Ακαδημαϊκός Στρατηγός ε.α. κ. Δημήτριος Σκαρβέλης, ώστε να εκπροσωπείται και ο ευαίσθητος τομέας της Εθνικής Αμύνης της χώρας;

Όση καλή θέληση κι αν επιστρατεύσει κανείς, δύσκολα μπορεί να πεισθεί ότι η παράλειψη αυτή έγινε τυχαία, ή ότι η συμμετοχή εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων θα ήταν εντελώς διακοσμητική. Ακόμη είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στην επιτυχία των δραστηριοτήτων της Επιτροπής θα συμβάλλει περισσότερο ο εκπρόσωπος της Καινοτομίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Γενετικής από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά τότε γιατί αυτή η ηχηρή παράλειψη; Προφανώς είναι κι αυτό ένα γεγονός εντασσόμενο στη γενικότερη θεώρηση του πολιτικού συστήματος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τις οποίες από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, έχει περιορίσει σε ρόλο κομπάρσου.

Για τους αδαείς ή τους κακόπιστους, που αμφισβητούν την περιθωριακή θέση της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία το πολιτικό σύστημα έχει τοποθετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους παραθέτουμε τα εξής αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία.

α. Στις 10ετίες 1950, 60, 70 τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς, όπως τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) κ.α. διοικούσαν απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι και διοικητική πείρα διέθεταν και από εντιμότητα εμφορούντο. Ποιος από τους παλαιότερους δεν ενθυμείται το πέρασμα του Στρατηγού Βασιλείου Καρδαμάκη από τη ΔΕΗ, ο οποίος άφησε το όνομά του στο Υδροηλεκτρικό Φράγμα Πολυφύτου, την ομώνυμη λίμνη και τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό, ή του Στρατηγού Παναγιώτη Βέλλιου από τον ΟΛΠ, περίοδο κατά την οποία οι δύο αυτοί οργανισμοί γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. Όταν επί ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν από νεαρούς γιάπηδες, οι οποίοι μύριζαν χαρτίλα και το μόνο που γνώριζαν ήταν «να κάνουν δωράκια στον εαυτό τους» – όλοι θυμόμαστε την περίπτωση ενός προέδρου της ΔΕΗ, που ανάγκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου να δηλώσει δημοσίως «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια» - οι οργανισμοί αυτοί χρεοκόπησαν. Η πτώχευση της σημερινής ΔΕΗ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Επί διακυβερνήσεως Σημίτη το κακό ήταν διπλό, διότι και τα Πανεπιστήμια άδειασαν, αφού οι περισσότεροι καθηγηταί είχαν μετακινηθεί στις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, και τα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις αυτές πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο. Με έναν τέτοιο πρόεδρο είχα την τύχη να αναζητώ λύσεις στα προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ως πρόεδρος του Σωματείου των πιλότων, στο τέλος της 10ετίας του 90, ο οποίος είχε τέτοια άγνοια στα θέματα της Εταιρίας, που υποτίθεται διοικούσε, ώστε δεν ήξερε ούτε τους τύπους των αεροπλάνων που διέθετε.

β. Κατά τις προαναφερθείσες δεκαετίες ο αριθμός των προερχομένων από τις Ένοπλες Δυνάμεις βουλευτών όλων των κομμάτων αποτελούσε αρκετά μετρήσιμο ποσοστό επί του συνόλου των 300 βουλευτών. Στη σημερινή βουλή, όταν το ποσοστό των δικηγόρων ανέρχεται περίπου στο 15% του συνόλου, των γιατρών στο 12%, των υπαλλήλων στο 8% και των δασκάλων-καθηγητών στο 5%, το ποσοστό των προερχομένων από τις Ένοπλες Δυνάμεις βουλευτών είναι μόνο 1%, τουτέστιν τρεις (3) μόνο βουλευταί. Κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

γ. Το τρίτο στοιχείο το οποίο αποδεικνύει περίτρανα την αποτίμηση του έργου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, τα οποία άσκησαν την εξουσία τα τελευταία 45 χρόνια, είναι η μισθολογική τους κατάταξη μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών των υπαλλήλων του δημοσίου. Σήμερα λοιπόν κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι η μισθολογική κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στην ακροτελεύτια θέση του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου της χώρας, πίσω ακριβώς από τον συμπαθή κλάδο των Μουσικών του Δημοσίου. Κι αυτό όμως είναι απολύτως αληθές.

Από τα προαναφερθέντα ευλόγως μπορεί να καταλάβει κανείς, γιατί τους Κολοκοτρωναίους, τους Καραϊσκάκηδες, τους Νικηταράδες τους Διάκους και τους Ανδρούτσους δεν τους εκπροσωπούν στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Επαναστάσεως, αυτοί που έχουν σήμερα την ευθύνη για την προάσπιση της Αμύνης της χώρας, αλλά οι εκπρόσωποι της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Γενετικής και της Καινοτομίας. Είναι λυπηρό όμως, που για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ίδρωσε το αυτί τόσο των προέδρων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των τριών Κλάδων – φαίνεται ότι οι κύριοι αυτοί έχουν άλλα …. σοβαρότερα θέματα να λύσουν - , όσο και του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Εν τοιαύτη περιπτώσει ας μη παραπονούμαστε για την απαξίωση στην οποία μας έχει περιάγει το πολιτικό σύστημα. Η ευθύνη βαρύνει και τους αιρετούς εκπροσώπους μας στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών, αλλά και εμάς τους ίδιους.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ