2019-11-14 13:33:23
Φωτογραφία για «Πλαφόν» στην αποζημίωση για τον έλεγχο της συνταγογράφησης
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Πολιτικές ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης που θα περιλαμβάνει ανώτατο ποσό αποζημίωσης, αλλά και επιδημιολογικές μελέτες σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας.

Στη συνταγογράφηση και τα φαινόμενα υπέρβασης της πρόκειται να εστιάσουν οι πολιτικές ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όπως ανέφερε από το βήμα της Ημερίδας του ΣΑΦΕΕ και της ΠΕΦ για το Clawback, αν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ποσότητες ανά σκεύασμα που δεν είναι αποδεκτές, τότε θα ζητείται από την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία επιδημιολογική μελέτη που να καταδεικνύει τους λόγους που η χώρα μας παρουσιάζει την εν λόγω αυξημένη δαπάνη. Διαφορετικά, θα πληρώνεται μόνο το ποσό που προκύπτει από το μέσο όρο κατανάλωσης ανά 100 χιλιάδες κατοίκους στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναφερόμενος και στις συμφωνίες κυριων με όλους τους φορείς του χώρου της Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα οδηγήσει σε μείωση της υπέρβασης σε βάθος 3τίας με αναλογικότητα. «Εκεί που η φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από το μ.ο. της Ευρώπης  θα μειώνεται στο μ.ο. αυτό», υποστήριξε.


Διαβάστε επίσης: Τριετή σύμφωνα συνεργασίας Υπουργείου Υγείας - Φορέων

Κατά τον Υπουργό Υγείας, αποδεχόμενοι το clawback «δείξαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας». Το μέτρο αυτό «δεν έρχεται να μαζέψει το volume, την ποσότητα την τιμή, με φίλτρα να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτί που συνταγογραφούν, τι συνταγογραφούν, που υπάρχει περιθώριο, τι λέει το πρωτόκολλο, αν είμαστε οι πιο φιλάσθενοι κλπ», σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σύνδεση clawback και επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι δόθηκε αναπτυξιακός τόνο στην υπέρβαση, αλλά και στην αποψινή νομοθέτηση στη Βουλή των αλλαγών στην τιμολόγηση, που οδηγεί σε μηδενικές αυξήσεις και μειώσεις έως 7%. «Οι πολίτες θα δουν μείωση στη συμμετοχή τους στα φάρμακα που πληρώνουν», συμπλήρωσε.

«Δημιουργήθηκαν συνθήκες τριμερούς χρηματοδότησης», ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Όπως εξήγησε το κράτος συμβάλει στη φαρμακευτική δαπάνη με 2,5 δισ. ευρώ, στον ασθενή μετακυλίστηκε σημαντικό βάρος της συρρίκνωσης της δαπάνης, με αποτέλεσμα να καταβάλει 1,8 δισ. ευρώ από την τσέπη του, αν και μόνο 600 εκατ. ευρώ είναι η θεσμοθετημένη συμμετοχή. Το τρίτο μέρος είναι η φαρμακοβιομηχανία που συμβάλλει με 1,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό με με αυξητική τάση.

Ο κ. Ξανθός υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο φάρμακο. «Διαρθρωτικά μέτρα εφαρμόστηκαν, καθυστερημένα ναι, αλλά εφαρμόστηκαν», τόνισε. Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως χρειάζεται ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών

«Εμείς καναμε την 1η κίνηση. Υπήρξε μετρήσιμη μείωση του νοσοκομειακού clawback με 45 εκατ. ευρώ, λόγω της σύνδεσης με το ΑΕΠ», υποστήριξε. Υπενθύμισε, δε, πως η δαπάνη αυξάνεται παγκοσμίως, μεταξύ 7,5% και 10%, λόγω των καινοτόμων θεραπειών. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή, εκτίμησε ο κ. Ξανθός, ο οποίος να θυμίσουμε αποτέλεσε έναν από τους πρωτεργάτες της «Διακήρυξης της Βαλέτας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ