2019-11-14 19:39:34
Φωτογραφία για Ερντογάν σε ΕΕ: Μη μας απειλείτε, έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες
Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ - Είπε ότι θα συνεχιστεί ο επαναπατρισμός των ξένων τζιχαντιστών του ISIS, ακόμα κι αν δεν τους δέχονται οι χώρες καταγωγής τους

Απειλητικό «μήνυμα» προς ΕΕ και Κύπρο έστειλε ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με νέες προκλητικές δηλώσεις που πραγματοποίησε λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, και μερικές ώρες μετά την έγκριση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα κατά της χώρας του από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις αφού «έχει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες», ενώ συνέχισε λέγοντας: «οι Ευρωπαίοι ξεχνάτε ότι είμαστε εγγυητές στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουμε δικαιώματα στην ΑΟΖ. Τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Μας απειλούν με κυρώσεις οι Ευρωπαίοι. Εμείς λέμε: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας απέναντι στην Τουρκία γιατί αλλιώς τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Το ότι καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι δεσμευόμαστε. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή».


«Σας τα ξαναείπαμε, αλλά μπορεί να το υποτιμήσατε. Θα ανοίξουν οι πόρτες, θα στείλουμε τζιχαντιστές και τότε να προσέξετε μόνοι σας τους εαυτούς σας. Μην εκφοβίζετε με εξελίξεις στην Κύπρο», πρόσθεσε. Όσον αφορά την Κύπρο είπε: «Στην ΑΟΖ μας έχουμε δικαιώματα, όμως ήρθαν χώρες χωρίς δικαιώματα και κάνουν έρευνες. Σε περιοχές εκτός της ΑΟΖ τους. Όταν εμείς κάνουμε έρευνες μιλούν για κυρώσεις. Και το 1959 μας απειλούσατε και το 1963 μας απειλούσατε».

Σύμφωνα με το Associated Press, o Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα κι αν αυτές οι χώρες αρνούνται να τους δεχτούν πίσω. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ερντογάν προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη ότι η χώρα του θα μπορούσε να απελευθερώσει όλα τα φυλακισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και να τα στείλει στην Ευρώπη, απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το θέμα της Κύπρου.

«Πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στην Τουρκία, η οποία κρατά φυλακισμένα τόσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και τα ελέγχει στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο.

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης σήμερα ότι θα πει στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που έκαναν τον προηγούμενο μήνα να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τραμπ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία και είχε στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μια ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ