2019-11-15 02:00:19
Φωτογραφία για Spiegel: «Η Ελλάδα επαναπροωθεί βίαια τους αλλοδαπούς -Έχει δίκιο η Άγκυρα»
Η πίεση που ασκείται από την Ελλάδα από τα ξένα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι αφόρητη. Τις τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι (και οι Τούρκοι) ξεθάβοντας τη συνταγή της προπαγάνδας εναντίον των Ελλήνων από τα χρόνια της κρίσης κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μάλιστα από τη μία την κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά κι από την άλλη ότι «κακομεταχειρίζεται» τους αλλοδαπούς.

Ο στόχος; Να κάνουν την Ελλάδα «αποθήκη» παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών.

Σε ένα προκλητικό άρθρο το Spiegel υιοθετεί τις θέσεις τις Άγκυρας κι «εγκαλεί» την Ελλάδα για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι μπαίνουν κατά εκατοντάδες στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, μόλις χθες είχαμε την έμμεση κατηγορία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη μετανάστευση για κακοδιαχείριση από μεριάς της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, με το ΥΠΕΞ όμως να σιωπά.

Για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις ή βίαιες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών (push-back) από τον Έβρο προς την Τουρκία κατηγορεί η Άγκυρα την Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel.


Το push-back απαγορεύεται με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ενώ τα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό περιλαμβάνουν στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία. (σσ. Σε λίγο θα επισυνάπτουν αυτούσιες τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ).

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 συνολικά 58.283 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν παράνομα από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Στην πλειονότητά τους ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύροι. Μόνο τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που επικαλείται στοιχεία της Άγκυρας, έγιναν περισσότερα από 6.500 push-back.

Οι τουρκικές αρχές έχουν καταγεγραμμένο περιστατικό, το πλέον πρόσφατο, με βίαιη απέλαση 252 αλλοδαπών που είχαν συλληφθεί στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές αυτό προέκυψε από την ανάκρισή τους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και από εκεί απελάθηκαν στις πατρίδες τους, πλην των οκτώ Σύρων οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές περιοχές όπου είχε γίνει η πρώτη καταγραφή τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις. Παρότι οι καταγγελίες των αλλοδαπών είναι αδύνατο να διασταυρωθούν, όπως αναφέρει το Spiegel, συμφωνούν γενικά με παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες» σε βάρος της Ελλάδας, αναφέρει το Spiegel.

Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια ακτιβιστές κατηγορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ