2019-11-15 09:35:41
Φωτογραφία για Κ. Μητσοτάκης: Ελεύθερη επιλογή εισφορών στο νέο Ασφαλιστικό
Στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αλλά και στις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάσκεψη Thessaloniki Summit 2019. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια.

Απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέλοντας να είναι ειλικρινής, όπως είπε, έστειλε το μήνυμα πως η πορεία των δύο γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα». Σημείωσε ότι χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, άκουσε «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Με τη φράση «Αγαπητέ Ζόραν» ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και σημείωσε: «Είμαι και πάλι ξεκάθαρος: Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με ρεαλισμό και ωριμότητα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μα και των προϊόντων της». Όπως είπε οι Μακεδόνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia».

Νέο φορολογικό

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που το προσδιορίζουν τρία ρήματα: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». «Μειώνουμε, λοιπόν, τον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και καθιερώνουμε έναν χαμηλό συντελεστή 10% για τα όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου και πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων, από 10% μειώνεται σε 5%. Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων πέφτει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους», τόνισε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε: «Προσελκύουμε ξένους επενδυτές με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι, με ευνοϊκό καθεστώς για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ’ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ κι απαλλάσσουμε, επίσης από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Μεριμνούμε, όμως, και για την αγορά ακινήτων. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ήδη νομοθετήσαμε». «Η ελάφρυνση, ωστόσο, πρέπει να αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό και καθιερώνουμε εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% που είναι σήμερα. Ρύθμιση που ευνοεί όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Έτσι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει τον φόρο του να μειώνεται κάτω από το μισό. Από 300 ευρώ σήμερα, σε 123 ευρώ. Ενώ ένας φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα και δύο παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτα. Η απαλλαγή, μάλιστα, των τελευταίων είναι και άμεση και έμμεση», σημείωσε και πρόσθεσε «γιατί αυξάνουμε επίσης κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα λέγονται για την περίφημη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα, μειώνουμε κατά μία μονάδα ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ελαφρύνουμε τη φορολογία της εργασίας που αποτελεί το επόμενο πεδίο άσκησης στοχευμένων παρεμβάσεων από το 2020 και μετά». «Τέλος, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της. Ενώ, σε ένα άλλο πεδίο, παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αγορά ή τη μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθαρών αυτοκινήτων. Αφαιρούμε, επίσης, από τα έσοδά τους δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Νέο ασφαλιστικό

«Τα τολμηρά μας μέτρα, όμως, θα συνεχιστούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: «Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο Ηρακλής. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση.

Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ