2019-11-15 11:05:13
Φωτογραφία για Τζιχαντιστές: Θρίλερ ο επαναπατρισμός τους - Διάσταση απόψεων
Χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές κρατούνται σε φυλακές στη Συρία από τους Κούρδους, οι οποίοι

προειδοποιούν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή μπορεί να τους βοηθήσουν να δραπετεύσουν.

Τα μέλη του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος παρουσίασαν «διαφορετικές απόψεις», στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, για το αν θα πρέπει να επαναπατριστούν οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ.

«Υπήρξαν κάποιες διαφορές για το αν θα έπρεπε να επαναπατριστούν ή αν αυτό θα πρέπει να το ξαναδούν και να το ξανασκεφθούν λεπτομερώς οι διάφορες χώρες όμως σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίστηκε ως σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης των ΗΠΑ Νέιθαν Σέιλς χαρακτήρισε «ανεύθυνο» εκ μέρους των άλλων χωρών, ιδίως των ευρωπαϊκών, να περιμένουν να επιλύσει το πρόβλημα αυτό το Ιράκ μόνο του. Ο Σέιλς κάλεσε όλες τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και να τους δικάσουν.


Στη Συρία «η κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει στο λεπτό», εκτίμησε ο Σέιλς. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κριθεί επείγον το θέμα και (οι χώρες) να τους επαναπατρίσουν τώρα, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».

«Η Γαλλία αρνείται να δεχτεί πίσω τους υπηκόους της»

Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, αρνούνται να δεχτούν πίσω τους υπηκόους τους και δηλώνουν ότι θα πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους, έστω και αν η κατάσταση είναι περίπλοκη στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας, όπου είναι αδιευκρίνιστο ποιος έχει τη δικαιοδοσία για να τους δικάσει. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν πήγε στη Βαγδάτη επιδιώκοντας τη συνεργασία του Ιράκ ώστε οι Γάλλοι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία να δικαστούν από ιρακινά δικαστήρια.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να ζητάς από μια χώρα της περιοχής να πάρει τους ξένους μαχητές από μια άλλη χώρα και να τους δικάσει και να τους φυλακίσει εκεί», επέμεινε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν θα ήταν αποτελεσματικό», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα ήταν επίσης αναποτελεσματική η παραπομπή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο. «Θα κόστιζε μια περιουσία και δεν θα είχε την ίδια δυνατότητα να αποδώσει δικαιοσύνη όσο τα εθνικά δικαστήρια», είπε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ