2019-11-16 14:42:27
Φωτογραφία για Γιατί βλέπουν εφιάλτες τα παιδιά και πώς να τα ηρεμήσουμε
Οι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα -

Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους;

Συμβαίνει συχνά το τελευταίο διάστημα με την πρώτη «καλημέρα»: «Μαμά, είδα πάλι κακό όνειρο. Ότι είχαν μπει κλέφτες μέσα στο σπίτι… Και δεν έβρισκα κανέναν. Και οι κακοί φορούσαν κάτι μαύρες μάσκες. Και φοβόμουν. Και έτρεμα. Και φώναζα. Και… ξύπνησα. Όλο όνειρα βλέπω. Δεν θέλω να ξαναδώ όνειρο μαμά. Τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;». Του λέω πως δεν πρέπει ν’ ανησυχεί. Ότι τα όνειρα είναι οι «ξύπνιοι» φόβοι μας και πως κανείς δεν απειλήθηκε ποτέ από αυτά. Ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» όνειρα – δεν πρέπει να πιστεύει να σε τέτοιες ανοησίες και πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Τι λένε ωστόσο οι ειδικοί σχετικά μ’ αυτόν τον μεγάλο τρόμο των παιδιών;


Η άποψη των ειδικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα. Ένα παιδί μπορεί ονειρευτεί από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών. Τα όνειρά τους είναι συνήθως ήρεμα και γαλήνια ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως οι εφιάλτες αποτελούν ένα «φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου κατά την παιδική ηλικία διότι όσο η φαντασία των παιδιών αυξάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει ένα κακό όνειρο και όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναβιώσει στον ύπνο του με έναν μπερδεμένο και ακανόνιστο τρόπο». Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ένα στα δύο παιδιά ξυπνάει μέσα στον ύπνο του από εφιάλτη.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο πιο συχνός εφιάλτης των παιδιών έχει να κάνει με το άγχος του αποχωρισμού, ή με το φόβο ότι θα μείνουν μόνα τους χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά. Οι περιστασιακοί εφιάλτες δεν αποτελούν σημάδι ανησυχίας γιατί τις περισσότερες φορές είναι προϊόν της ζωηρής φαντασίας των παιδιών. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν, πως αν το παιδί βλέπει έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη ξανά και ξανά, τότε ίσως αντιμετωπίζει κάτι που του προκαλεί στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν την πηγή του άγχους και να προσπαθήσουν να το εξαλείψουν καθησυχάζοντας το παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε

1. Αν το παιδί σας ξυπνήσει με κλάματα μέσα στη νύχτα επειδή «είδε ένα κακό όνειρο», κρατήστε το στην αγκαλιά σας και μιλήστε του γι’ αυτό εξηγώντας του ότι δεν είναι αληθινό.

2. Μη φύγετε αμέσως. Μείνετε κοντά του μέχρι να ηρεμήσει και διαβεβαιώστε το ότι οι κακές μορφές έφυγαν κι ότι είναι ασφαλές.

3. Αν το παιδί θέλει να μοιραστεί μαζί σας αυτό που είδε το επόμενο πρωί, ακούστε το χωρίς να κοροϊδέψετε ή να υποτιμήσετε.

4. Αν η ανησυχία του παιδιού παραμένει και ο ίδιος εφιάλτης επανέρχεται, ζητήστε του να ζωγραφίσει ή να συζητήσει αυτό που είδε δίνοντας μια διαφορετική και ευχάριστη κατάληξη στην ιστορία.

5. Προστατέψτε το παιδί από πράγματα που του προκαλούν ανησυχία όπως τηλεοπτικά προγράμματα ή διαδικτυακά παιχνίδια.

6. Προσπαθήστε να καταλάβετε μήπως υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που το αγχώνει ή του προκαλεί ανησυχία.

7. Πείτε του να σκέφτεται μόνο όμορφα κάθε φορά που πηγαίνει για ύπνο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ