2019-11-16 17:19:38
Φωτογραφία για James Peebles: Γιατί το όνομα «θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης» είναι λανθασμένο
Ο James Peebles βραβεύθηκε με το βραβείο Nobel Φυσικής της φετινής (2019) χρονιάς, επειδή οι θεωρητικές ανακαλύψεις του συνεισέφεραν στην κατανόησή μας για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι ιδέες του στη φυσική κοσμολογία έχουν εμπλουτίσει το συνολικό πεδίο της έρευνας και έβαλαν τα θεμέλια για το μετασχηματισμό της κοσμολογίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, από εικασία σε επιστήμη. Το θεωρητικό του πλαίσιο, που αναπτύχθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είναι η βάση για τις σύγχρονες ιδέες σχετικά με το σύμπαν.Όμως, όπως αναφέρει το AFP, αν υπάρχει ένας όρος που σιχαίνεται να ακούει είναι η «Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης». Όπως είπε ο ίδιος ο 84 ετών κορυφαίος επιστήμονας – σε ένα συνεπαρμένο ακροατήριο στην εκδήλωση της Σουηδικής Πρεσβείας στην Washington, την Τετάρτη, για την απόδοση τιμής στους νικητές του βραβείου Nobel που έχουν βάση τις ΗΠΑ – «το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουμε σχετικά με το πεδίο μου είναι ότι το όνομά του, Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, είναι τελείως ακατάλληλο». Συνεχίζει: «Υπονοεί την αίσθηση ενός γεγονότος και μιας θέσης, που και τα δυο είναι λάθος», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο στοιχείο για μια γιγάντια έκρηξη.


Είναι πολύ προσεκτικός στο πώς σημειώνει ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την «αρχή» του σύμπαντος. «Είναι πολύ ατυχές ότι κάποιος σκέφτεται για μια αρχή ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε μια καλή θεωρία για ένα τέτοιο πράγμα όπως η αρχή», δήλωσε σε συνέντευξη στο AFP (Agence France-Presse). Αντιθέτως, έχουμε μια «καλά ελεγμένη θεωρία εξέλιξης από ένα πρώιμο στάδιο» στην σημερινή κατάσταση, αρχίζοντας με «τα πρώτα δευτερόλεπτα της διαστολής» – στην κυριολεξία τα πρώτα δευτερόλεπτα του χρόνου, που έχουν αφήσει κοσμολογικές υπογραφές που αναφέρονται ως «απολιθώματα».

Απολιθώματα στην παλαιοντολογία σημαίνουν παραμένοντα απομεινάρια ζώντων πραγμάτων από προηγούμενους γεωλογικούς χρόνους. Τα παλαιότερα κοσμολογικά απολιθώματα είναι η δημιουργία του ήλιου και άλλων σωματιδίων ως αποτέλεσμα της νουκλεοσύνθεσης όταν το σύμπαν ήταν πολύ θερμό και πυκνό. Οι θεωρίες αυτές είναι καλά τεκμηριωμένες λόγω της υπεροχής των αποδείξεων και των ελέγχων, σε αντίθεση με τις θεωρίες για την μυστήρια προηγούμενη φάση. «Δεν έχουμε έναν ισχυρό έλεγχο για το τι συνέβη νωρίτερα στο χρόνο», είπε ο Peebles, ομότιμος καθηγητής στο Princeton (στην εικόνα του κειμένου, όταν ήταν νέος στο Princeton). «Έχουμε θεωρίες, αλλά όχι ελεγμένες».

«Τα παρατάω»

«Οι θεωρίες, οι ιδέες είναι υπέροχες, αλλά για μένα καθιερώνονται όταν περνούν ελέγχους», συνέχισε. «Οι θεωρίες φυσικά, κάθε ευφυής φυσικός μπορεί να επινοήσει θεωρίες. Θα μπορούσε να μην έχουν τίποτε να κάνουν με την πραγματικότητα. Ανακαλύπτεις ποιές θεωρίες είναι κοντά στην πραγματικότητα συγκρίνοντας τα πειράματα. Απλά δεν έχουμε πειραματικές αποδείξεις του τί συνέβη νωρίτερα».

Μια από αυτές τις θεωρίες είναι γνωστή ως «πληθωριστικό μοντέλο», το οποίο υποστηρίζει ότι το πρώιμο σύμπαν επεκτάθηκε εκθετικά γρήγορα για ένα ελαχιστότατο, ελαχιστότατο κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από την φάση της διαστολής. «Είναι μια υπέροχη θεωρία», είπε ο Peebles. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι τόσο όμορφη που είναι σίγουρα σωστή. Όμως τα στοιχεία για αυτήν είναι πολύ λίγα».

Στην ερώτηση ποιον όρο θα προτιμούσε σχετικά με τον όρο «Μεγάλη Έκρηξη», ο Peebles απαντά: «Τα έχω παρατήσει, χρησιμοποιώ τον όρο Μεγάλη Έκρηξη, αυτόν που δεν μου αρέσει. Αλλά για χρόνια, ορισμένοι από εμάς προσπαθήσαμε να πείσουμε την κοινότητα να βρει έναν καλύτερο όρο χωρίς επιτυχία. Έτσι το Μεγάλη Έκρηξη μένει. Είναι ατυχής, όμως ο καθένας γνωρίζει αυτό το όνομα. Έτσι τα παρατάω».

Πηγή: AFP

https://egno.gr/2019/11/i-monachiki-kai-atelesfori-machi-korifaiou-epistimona-enantion-tou-orou-megali-ekrixi/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ