2019-11-18 20:30:20
Φωτογραφία για Λέκκας : Νέα γέφυρα στο Μάκκαρη, η παλιά έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό!
Την κατασκευή νέας γέφυρας στο Μάκκαρη πλησίον αυτής που έχει υποστεί ζημιά προτείνει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας. Σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο κ. Λέκκας μίλησε για τα προβλήματα της γέφυρας και τη διέλευση των οχημάτων στην περιοχή.Έγινε όπως τόνισε στα πλαίσια των πρόσφατων δράσεων αυτοψία στη γέφυρα που αντιμετωπίζει προβλήματα στατικής επάρκειας.

«Κάναμε αυτοψία στη γέφυρα στον ποταμό Μάκκαρη . Τα γεωτεχνικά έργα είναι στην αρμοδιότητα μου. Με τα πλέον σύγχρονα συστήματα εξετάσαμε τις παραμορφώσεις που υπάρχουν στη δομή με τη χρήση εξελιγμένων λογισμικών που δείχνουν τις αλλοιώσεις . Θεωρώ πως τα βάθρα της γέφυρας δεν έχουν πρόβλημα. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Γιατί δεν υπάρχει καμία παλιά μελέτη για την κατασκευή των βάθρων. Φαίνεται πως δεν έχουν κίνδυνο. Όμως έχει υψηλό κίνδυνο το οδόστρωμα που δεν είναι σε καλή κατάσταση . Έχουμε ρωγμές στο οδόστρωμα και παραμορφώσεις στα μεσόβαθρα . Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όταν διέρχονται βαριά οχήματα», δήλωσε ο κ. Λέκκας


Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα επισκευής της γέφυρας. Επίσης επεσήμανε, πως το καλοκαίρι θα υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα!

«Η γέφυρα πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου. Βεβαίως υπάρχουν δύο παρακάμψεις η μια από Μαλώνα και η άλλη από το Χαράκι στην εκβολή του ποταμού. Θεωρώ ότι αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα βαθμό. Δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όμως στον κυκλοφοριακό φόρτο που υπάρχει τη θερινή περίοδο», είπε ο κ. Λέκκας

«Θα πρέπει να κατασκευαστεί νέα γέφυρα . Αυτό θα είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει.¨Όλα αυτά βάση και του θεσμικού πλαισίου για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν καλώς έκλεισε η γέφυρα ο κ. Λέκκας τόνισε:

«Καλώς έκλεισε η γέφυρα. Είχα δει τι συνέβαινε το περασμένο καλοκαίρι. Οι παραμορφώσεις ήταν εμφανείς όπως και οι θραύσεις στα μεσόβαθρα και τις μετατοπίσεις του τάπητα. Η γέφυρα θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει»

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο σεμινάριο που διεξήχθη στη Ρόδο την περασμένη εβδομάδα.

«Το σεμινάριο περιελάμβανε μαθήματα στα σχολεία ασκήσεις ετοιμότητας και αποτίμησης .Διοργανώθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικά το τμήμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος καταστροφών και κρίσεων το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια. Συμμετείχαν πολλοί φορείς δηλαδή όσοι διαχειρίζονται τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κάναμε μια άσκηση εκκένωσης του Βενετοκλείου και ενημέρωση στους διευθυντές των σχολείων. Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ έγινε η επίσημη έναρξη του σεμιναρίου όπου αναφερθήκαμε σχετικά με τους κινδύνους στη Ρόδο και την ανάλυση τρωτότητας. Στη συνέχεια έγιναν επιχειρησιακές ασκήσεις με τη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων που για πρώτη φορά δοκιμάζονται στην Ελλάδα. Έγιναν και ασκήσεις για τσουνάμι την Κυριακή», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι διοργανωτές φιλοδοξούν να επαναλάβουν τη δράση το επόμενο έτος με νέο πρίσμα που θα ορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

«Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό της προστασίας των κατοίκων από φυσικές καταστροφές και κρίσεις θα πρέπει να συνεργαστούν οι τρεις φορείς δηλαδή η επιστημονική τεχνική κοινότητα, οι επιχειρησιακοί και τοπικοί φορείς και οι πολίτες. Η απόλυτη συνεργασία μεταξύ όλων θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε και είναι η μείωση των επιπτώσεων από κάθε κίνδυνο και καταστροφή . Η συνεργασία μεταξύ του επιστημονικού τεχνικού κόσμου και των τοπικών αρχών είναι σε υψηλό επίπεδο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως δοκιμάστηκε . Και στον πρωθυπουργό έχω αναφέρει πως οι προτάσεις θα πρέπει να περνούν στους επιχειρησιακούς φορείς . Σημαντική είναι η ενημέρωση και κατάρτιση των πολιτών . Πρότεινα τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στο δήμαρχο Ρόδου, να ξεκινήσουμε δράσεις συνεργασίας μεταξύ όσων διαχειρίζονται την έκτακτη ανάγκη . Περιμένουμε όλοι το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις δομές που θα δημιουργηθούν. Μετά θα είμαστε σε θέση να δομήσουμε μια νέα πολιτική προστασία πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στις προτάσεις που γίνονται για την πολιτική προστασία από τους αυτοδιοικητικούς σε όλη τη χώρα .

«Το θέμα αυτό έπρεπε να είναι το κυρίαρχο. Το 60% των ειδήσεων αφορούν την κλιματική αλλαγή και την ανθρωπιστική κρίση.Με την εγκατάσταση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών υπάρχει καταιγισμός προτάσεων. Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά καταστράφηκε σε συμβάν! Πρέπει πρωτίστως να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να είναι ευέλικτο και να μην πλήττεται από τη γραφειοκρατία”, τόνισε.
skyrodos
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Young Stars in the Rho Ophiuchi Cloud
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Young Stars in the Rho Ophiuchi Cloud
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ