2019-11-19 11:13:04
Φωτογραφία για Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα, πίεση σε Ε.Ε. και Τουρκία
Πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα, στο πολιτικό και το επιχειρησιακό, έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, όπως συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών με τους Περιφερειάρχες της χώρας, όπου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε 1.700 προσλήψεις προσωπικού, 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Από τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κυβέρνησης ανέδειξε το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη και να δεχθούν μετανάστες στις περιοχές τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε αναλυτικά το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία επτά ως δέκα κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες, κάποια εκ των οποίων θα βρίσκονται και σε νησιά και θα έχουν χωρητικότητα 5.000 έως 10.000


μεταναστών.

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, χθες παρουσιάστηκε σε μεγάλο μέρος του στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες και οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.  Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τις επαφές με τους Περιφερειάρχες φέρεται να έχει αναλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρέμβασής του, συνέδεσε την απορρόφηση και αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, με ένα σύστημα αξιολόγησης που σημαίνει πως όσο αποτελεσματικότερες είναι οι Περιφέρειες, τόσο περισσότερο θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν και αυτό αφορά και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού.

Αξίζει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα ξεπεραστεί η δέσμευση για το 1% σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, στη χθεσινή σύσκεψη ειπώθηκε και, οι περισσότεροι Περιφερειάρχες δεν διαφώνησαν, ότι το μείζον θέμα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού δεν είναι ποσοτικό. Επίσης, δεν υπήρξαν πληροφορίες για τη στάση των Περιφερειαρχών στη χθεσινή σύσκεψη, πέραν του γενικού σχολίου από κυβερνητικές πηγές  ότι στη συζήτηση επικράτησε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, χωρίς να γίνει γνωστό αν κάποιοι ήδη δέχθηκαν να φιλοξενήσουν στην Περιφέρειά τους κλειστό κέντρο μεταναστών, ή αν άλλοι τήρησαν κάθετα αρνητική στάση. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο και την προετοιμασία για αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, στην Κυβέρνηση εντείνουν και την προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, με μηνύματα τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς την Τουρκία.

Στη σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική Handelsblatt, ο Πρωθυπουργός στέλνει δύο μηνύματα, ένα προς Βρυξέλλες και ένα προς την Τουρκία λέγοντας επί λέξει: «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, αλλά και δεν μπορεί μια χώρα της Ε.Ε. να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους ''στάθμευσης'' για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Στο ερώτημα των Γερμανών δημοσιογράφων της Handelsblatt «τι πρέπει να γίνει» ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας» και τονίζει ότι «θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο, δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, απάντηση για το αν η Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντός της Ε.Ε. για να προωθήσει τις θέσεις της, ή αν σκοπεύει, μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην Handelsblatt,  να κινηθεί πιο δυναμικά και να διεκδικήσει αλλαγή πλαισίου και νέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Μητσοτάκης: Δεν πάει άλλο, η Ευρώπη αγνοεί το προσφυγικό

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Γκερτ Χέλερ και τη δημοσιογράφο Νικόλ Μπάστιαν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της προλογίζοντας τη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιρρίπτει βαριές κατηγορίες» στην Ευρώπη για την διαχείριση του προσφυγικού, ενώ στο πεδίο της οικονομίας «ο πρώην τραπεζίτης και επιχειρηματικός σύμβουλος θέλει να αποβάλει την εικόνα μιας χώρας σε κρίση».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι κάτι σαν σπάνιο είδος στην Ευρώπη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης δηλώνει ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει ήδη αλλάξει. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε άλλη θέση σε σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από τέσσερις μήνες. Οι άνθρωποι νιώθουν πιο σίγουροι. Θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (...) Eίμαστε το σπάνιο παράδειγμα μιας κυβέρνησης, η οποία μέσα στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης έχει κάνει περισσότερα από όσα έχει υποσχεθεί». Για τον ίδιο «η αισιοδοξία αντανακλάται στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και γι αυτό «οι επενδυτές επιστρέφουν». Όπως αναφέρει: «H Eλλάδα δεν είναι πλέον ικέτης αλλά μια χώρα, η οποία συμμετέχει στο διάλογο για τα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα ως ίσος προς ίσο».

Αναφορικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% αναφέρει ότι «το 2020 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό, όπως συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους πιστωτές». Ωστόσο τονίζει ότι η κυβέρνησή του έχει «πειστικά επιχειρήματα» για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021 και 2022. «Επειδή οι συνθήκες έχουν αλλάξει» σημειώνει και συμπληρώνει: «Δεν χρειαζόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, γιατί μπορούμε να αναχρηματοδοτηθούμε με πολύ χαμηλότερο κόστος από το αναμενόμενο. Αυτό βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους μας». Τονίζει δε ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. «είναι κάτι σαν σπάνιο είδος στην Ευρώπη: Μια μονοκομματική κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία, η οποία γρήγορα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις»

Ο Κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό, την Τουρκία και την Ε.Ε.

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης Μητσοτάκη στην Handelsblatt αφορά στο προσφυγικό. Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας και την άφιξη εκατοντάδων προσφύγων καθημερινά στα ελληνικά νησιά αναφέρει: «Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Είναι προφανές τι συμβαίνει: Η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό ώστε να πιέσει την Ευρώπη και να επιτύχει παραχωρήσεις. Είπα ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται χρησιμοθηρικά τους πρόσφυγες και μετανάστες εάν θέλει καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα». Αναφορικά με τις ενέργειες της Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «οι διαδικασίες για το άσυλο είναι αυστηρότερες και πιο γρήγορες. Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στην χώρα καταγωγής του».

Και τι περιμένει από την Ευρώπη; «Η Ευρώπη αγνοεί το πρόβλημα. Αλλά πλέον δε θα δεχθώ άλλο να προσποιείται κάποιος ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του Γερμανού Υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του Δουβλίνου. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου» σημειώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας εμφατικά: «Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να επωφελείται μόνο από τα πλεονεκτήματα του χώρου Σένγκεν και από την άλλη να αρνείται να μοιραστεί το βάρος του προσφυγικού, όπως κάνουν μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σαν βολικούς χώρους στάθμευσης προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι! Δεν θα το δεχθώ άλλο».

«Η Ευρώπη χρωστά πολλά στη Μέρκελ»

Σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από τη Γερμανία στο πεδίο της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής σήμερα και στο μέλλον ο Κ. Μητσοτάκης απαντά: «Η καγκελάριος Μέρκελ είναι μια σταθερή και αξιόπιστη πολιτικός που υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρώπη της χρωστά πολλά, ιδίως γιατί κράτησε την Ευρώπη ενωμένη σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Τι ρόλο θα διαδραματίσει η Γερμανία μελλοντικά εξαρτάται επίσης από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι η θέση μου να δώσω συμβουλές». Όσο για το αν έχει κάποια επιθυμία που θα ήθελε να εκφράσει προς τη γερμανική Κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα συνέφερε τόσο τη Γερμανία όσο και την Ευρώπη «μια πιο μετριοπαθής και στοχευμένη δημοσιονομική χαλάρωση», ενώ εκτιμά ότι «η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά τη» και ότι το κύριο μέλημα όλων θα πρέπει τώρα να είναι «η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης».

Έχοντας κατά νου την κατάσταση στην Ελλάδα σημειώνει ότι «η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελεί συνετή στρατηγική» καθώς και ότι «αυτός είναι ένας από τους λόγους της Ευρωκρίση». Τονίζει μάλιστα ότι «αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Έμαθα τι πήγε στραβά στην Ελλάδα, αλλά και τι πήγε καλά». Τι πήγε εν τέλει καλά όμως, τον ρωτούν οι δύο δημοσιογράφοι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντα: «Οι Γερμανοί παρατηρητές υποτιμούν εν μέρει το πόσο έπρεπε να υποφέρει ο ελληνικός λαός, πόσες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να εφαρμοστούν τα τελευταία χρόνια και πόσες αντοχές είχε η κοινωνία. Δεν ήταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης βρίσκεται εδώ που στεκόμαστε σήμερα. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια αποτυχημένη χώρα. Κι αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι. Γι αυτό και είμαι τόσο σίγουρος ότι μπορούμε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας».

naftemporiki.gr/D.Welle

«The New Daily Mail» 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ