2019-11-19 14:59:24
Φωτογραφία για Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, οι θέσεις των κομμάτων και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή

Σε μια ιδεολογικού τύπου αντιπαράθεση περί της αναγκαιότητας ή μη του χωρισμού ή καλύτερα τωνδιακριτών ρόλων μεταξύ του κράτους και της εκκλησίας εξελίσσεται στη Βουλή η δεύτερη μέρα συζήτησης των διατάξεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την αρχή έκανε ο Κ. Τζαβάρας από τη ΝΔ ο οποίος είπε πως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί η θρησκευτική ουδετερότητα είναι μια προσπάθεια που γίνεται σε μια διακηρυκτική λογική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπολιάσει τη διάταξη του άρθρου 3 με μία φράση, με μια λέξη μέσα από το οποίο να αναδεικνύεται ότι αγωνίστηκε και πέτυχε το χωρισμό του κράτους και της εκκλησίας. Που είναι μόνιμο ιδεολογικό αφήγημα στη διάρκεια μεταπολίτευσης από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε: «θεωρεί κανείς ότι η διατύπωση του άρθρου 3 δημιουργεί σύγχυση στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας; Σε αυτές τις διατάξεις δεν αναφέρεται το παραμικρό γι’ αυτή τη σχέση γιατί είναι επαρκώς συνταγματικά ρυθμισμένες».


Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ακόμα πως η θρησκευτική ουδετερότητα υπάρχει στο άρθρο 13 του παρόντος Συντάγματος και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει τα πράγματα να είναι όταν υπάρχει διακήρυξη ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης ως απαραβίαστο δικαίωμα και έχει δικαίωμα κάθε θρησκεία.

«Αρνείστε να εισαχθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα στο Σύνταγμα», είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος έψεξε τη ΝΔ πως έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τη αναθεώρηση του 75’ καθώς όπως είπε δεν λέει απλά ότι είναι άκαιρος ο διαχωρισμός του ρόλου κράτους και εκκλησίας αλλά ότι είναι περιττός.

«Η πρότασή μας για διακριτούς ρόλους εκκλησίας κράτους δεν προκύπτει από κανέναν αντικληρικαϊσμό. Αντιθέτως ο εναγκαλισμός βλάπτει την ίδια την εκκλησία», είπε και πρόσθεσε: «το ζητούμενο είναι να πάψει η εκκλησία να υπάγεται σε ένα πολιτειοκεντρικό σύστημα που χωρίς λόγο υπονομεύει την αυτοτέλειά της».

«Στο ζήτημα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας δεν γίνεται διάλογος αλλά παράλληλοι μονόλογοι. Η χριστιανική θρησκεία ήταν μια από τις αιτίες του φιλελληνισμού, ενώ η εκκλησία έπαιξε ρόλο και στην παλιγγενεσία», είπε οΑνδ. Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ ο οποίος υποστήριξε την διαζευκτική ύπαρξη του πολιτικού και θρησκευτικού όρκου καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

«Απ’ όσα ειπώθηκαν χθες το πάτε για πόλωση, περί δήθεν ψευτοδιαφορών και τομών ανάμεσα σε μια τάχα αντιδραστική και προοδευτική αναθεώρηση. Παίρνουμε το μήνυμά σας! Πόλωση θέλετε πόλωση θα έχετε! Σας εγκαλούμε γιατί δεν προτείνατε την αλλαγή άρθρου 16 παρ.2 που προβλέπει την προώθηση της θρησκευτικής συνείδησης στην παιδεία», είπε και επιτέθηκε στη προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας: «δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανέναν! Όταν υπακούσατε στον κ. Καμμένο και διώξατε τον κ. Φίλη και δεν ακούσαμε έναν από σας να πάρει το λόγο και να πει κάτι για όλα αυτά! απορώ τι θα λέτε σήμερα όταν μιλάτε για θρησκευτική ελευθερία».

«Προσχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση ΝΔ να μη γίνει ούτε τώρα χωρισμός εκκλησίας και κράτους», είπε ο Γ. Δελής από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «ο χωρισμός είναι διαρκής ιστορική εκκρεμότητα αφού τα αστικά κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχουν δυνατότητα εξακολουθούν να δείχνουν απροθυμία να το κάνουν».

Ακόμα, ο Κ. Χύτας από την Ελ. Λύση στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία και πρότεινε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος προκειμένου να τοποθετηθεί ο λαός.

«Το Μέρα25 παραμένει αταλάντευτο υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας όλων των θρησκειών και απαλοιφής οποιαδήποτε άλλης αναφοράς», είπε η Αγ. Αδαμοπούλου και πρότεινε την απαλοιφή του όρκου (πολιτικού ή θρησκευτικού) από κάθε θεσμική διαδικασία.
newpost
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δυσκολεύεται...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δυσκολεύεται...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ